Main menu

header

de Gabriela Bunea

Nelipsite din orice bucătărie, condimentele şi ierburile aromatice sunt folosite pentru a da savoare preparatelor. Dar unele dintre acestea pot fi incluse în curele de slăbire, ajutându-vă să scăpaţi de kilogramele în plus. Totul este să ştiţi pe care să le alegeţi şi cu ce să le combinaţi.

Iuţeala „topeşte” grăsimile
În programul unei diete, condimentele au rolul de a accelera metabolismul. Ele ajută la arderea grăsimilor, îmbunătăţesc funcţia digestivă şi detoxifică organismul, astfel încât se vor pierde câteva kilograme. Conform studiilor, iuţeala din anumite condimente se datorează unor substanţe active care „topesc” pur şi simplu grăsimile. Aceste substanţe cresc nivelul adrenalinei şi frecvenţa cardiacă, astfel că organismul va arde mai repede grăsimile. Aşadar, condimentele iuţi şi ierburile aromatice nu trebuie să lipsească din meniul dumneavoastră zilnic.

Piperul arde zaharurile
Piperul este folosit de mii de ani pentru tratarea indigestiilor şi balonărilor, dar ajută şi la accelerarea metabolismului şi la arderea rapidă a grăsimilor. Piperul conţine o substanţă activă numită piperină, care stimulează sucul gastric, grăbind astfel digerarea grăsimilor şi a zaharurilor.

Usturoiul taie pofta de mâncare
Usturoiul este aliatul nostru de încredere în lupta cu kilogramele, fiind recunoscut pentru rolul său de a scădea pofta de mâncare. Prin substanţele pe care le conţine, usturoiul vă va ajuta să nu vă mai fie foame mult timp după ce l-aţi mâncat.

Ardeiul iute oferă saţietate
Dacă este consumat la fiecare masă principală, ardeiul iute vă stimulează foarte mult papilele gustative, astfel încât apare rapid senzaţia de saţietate şi, în final, veţi mânca mai puţin. S-a constatat faptul că cei care consumă un ardei iute înainte de masa de prânz şi de cină vor reduce cu aproximativ 16% porţiile de mâncare.

Muştarul, aliat al dietelor
Cercetările recente au demonstrat faptul că o lingură cu muştar accelerează metabolismul cu 15% în următoarele ore de după masă. Muştarul are foarte puţine calorii, iar prin substanţele active pe care le conţine stimulează arderile, clasicul muştar fiind un aliat excelent al dietelor.

Cimbrul, pătrunjelul şi busuiocul stimulează digestia
Cu o aromă deosebită, cimbrul, pătrunjelul şi busuiocul stimulează digestia şi vă ajută să pierdeţi kilogramele în plus, prin arderea grăsimilor şi eliminarea acestora. Iată şi programul unei diete „aromate”, în urma căreia veţi putea slăbi patru kilograme în două săptămâni.

ZIUA 1
Micul dejun: 20 g fulgi de ovăz, 100 g iaurt fără grăsime, o linguriţă cu miere şi un fruct.
Prânz: 120 g piept de pui cu sos de roşii aromat (busuioc proaspăt, cimbru, usturoi, oregano, piper şi rozmarin) şi 200 g cartofi fierţi în coajă.
Cină: 40 g brânză de vaci, 30 g şuncă, o salată de roşii cu usturoi, pătrunjel şi busuioc şi o felie de pâine integrală.

ZIUA 2
Micul dejun: un ou prăjit într-o lingură cu unt, o roşie şi o felie de pâine integrală.
Prânz: o supă de morcov cu 100 g piept de pui, coriandru, usturoi şi busuioc.
Cină: piure dintr-un cartof fiert, trei linguri cu unt, ceapă, usturoi, sare şi piper, o roşie şi două felii de pâine integrală.

ZIUA 3
Micul dejun: 80 g brânză de vaci degresată amestecată cu trei linguriţe cu ierburi aromatice, sare, piper şi două felii de pâine integrală.
Prânz: 50 g orez fiert cu ceapă, usturoi şi nucşoară şi 200 g ciuperci.
Cină: 120 g peşte afumat cu sos tzatziki preparat din: 250 g castraveţi raşi mare, 150 g iaurt degresat, oregano, busuoic, mentă, usturoi, sare şi piper.

ZIUA 4
Micul dejun: 100 g iaurt degresat cu 20 g fulgi de ovăz, o linguriţă cu miere şi un fruct.
Prânz: 250 g broccoli şi 50 g spaghete amestecate cu o lingură cu parmezan ras, usturoi şi busuioc.
Cină: 300 g vinete la cuptor cu sos preparat astfel: două linguri cu brânză telemea rasă, două linguri cu ierburi aromatice (busuioc, oregano, mentă), 1 lingură cu pesmet, o jumătate de căţel de usturoi, 2 linguriţe cu suc de lămâie şi o felie de pâine integrală.

ZIUA 5
Micul dejun: un ou prăjit într-o lingură cu unt în amestec cu ierburi aromatice (la alegere), o roşie şi o felie de pâine integrală.
Prânz: 120 g file de cod prăjit cu o lingură cu mărar şi 200 g cartofi copţi amestecaţi cu două linguri cu cimbru şi usturoi.
Cină: dovlecei la cuptor: 250 g dovlecei, o legătură de ceapă verde, un căţel de usturoi, patru linguri cu pătrunjel tocat şi o linguriţă cu mentă tocată, plus un bol de salată verde cu roşii şi ierburi aromatice.

Pierdeţi caloriile!
Specialiştii englezi au făcut un experiment: câtorva persoane li s-a dat să consume condimente, o zi da, una nu, şi au constatat că în zilele în care au mâncat picant subiecţii arseseră 50 de calorii în plus faţă de ziua în care nu se atinseseră de condimente.

• Pentru a nu exagera, este recomandat să introduceţi treptat condimentele în dietă, în cantităţi mici la început
• Condimentele consumate în exces le pot provoca unor persoane ulcer sau reflux gastro-esofagian
• Evitaţi să mâncaţi foarte sărat, deoarece sarea consumată în exces predispune la retenţia de apă