Main menu

header

468 03 1de Gabriela Militaru

- Sacrificiile actorilor pentru rolurile din filme le pun sănătatea în pericol

Câştigătorii celor mai mari premii ale Academiei Americane de Film la categoria masculină, Jared Leto şi Matthew McConaughey, au ţinut diete drastice pentru „Dallas Buyers Club”.

Orice rol dintr-un film necesită studierea îndeaproape a personajului şi intrarea în atmosfera acţiunii până la identificare. Mai sunt însă şi roluri care pretind mai mult decât atât. Jared Leto şi Matthew McConaughey ar şti cel mai bine să explice ce înseamnă să fii nevoit să-ţi transformi corpul pentru un rol. Ambii actori au slăbit mai multe zeci de kilograme pentru a juca în filmul „Dallas Buyers Club”. Din fericire, efortul le-a fost răsplătit amândurora cu câte un Premiu Oscar în 2014. Din nefericire, sănătatea le-a fost destul de serios încercată.

Jared Leto a slăbit 18 kilograme!

468 03 2Cariera sa în cinematografie se afla în hiatus de şase ani când Jared Leto a acceptat să joace în „Dallas Buyers Club”. „Nu mai făcusem un film de şase ani. A fost uimitor şi nebunesc să mă întorc pentru un film atât de puternic”, a declarat artistul care a obţinut Oscarul pentru „Cel mai bun actor într-un rol secundar”. Dar pregătirea pentru film nu a fost deloc uşoară. Jared, acum în vârstă de 42 de ani, a trebuit să slăbească 18 kilograme pentru a intra perfect în pielea (şi oasele!) personajului său, un transsexual bolnav de SIDA.

Din fericire, avea experienţă cu transformarea fizică pentru un rol dintr-un film. În 2007, el l-a interpretat pe Mark David Chapman, tânărul care l-a asasinat pe legendarul John Lennon, în filmul „Capitolul 27”. Pentru acest rol, a trebuit să se îngraşe nu mai puţin de 30 de kilograme, ceea ce a fost oricum mai uşor decât să se înfometeze. „Am experienţă cu fluctuaţia greutăţii, dar acest rol a fost mai mult decât orice”, a spus Leto.

Transformarea fizică l-a afectat şi psihic

Pare uimitor cum Jared Leto a reuşit să piardă atâtea kilograme într-un timp- record. El însuşi a declarat că asta a fost partea cea mai grea a rolului său: „A fost foarte greu. Ajunsesem la 63 de kilograme şi îmi era foame tot timpul. În plus eram şi foarte nervos. Corpul meu arăta ca acela al unui pui de pasăre care plânge de foame şi realizează brusc că mama nu-i va da nimic de mâncare”.

Întrebat cu ce s-a hrănit totuşi în perioada filmărilor, Leto a recunoscut că la început nu consuma decât salată verde. După care metabolismul i s-a modificat şi a încetat să mai mănânce zile întregi. „Pur şi simplu n-am mai mâncat nimic. Beam doar apă. Nici nu ştiu câte kilograme am slăbit, pentru că la un moment dat am încetat să mai număr”, a declarat el pentru revista „Wrap” anul trecut. Un lucru este sigur, cea mai mică greutate la care a ajuns Leto pe parcursul filmărilor a fost 51 de kilograme! La o înălţime de 1,75 m!! La vremea aceea, admite Leto, întreaga sa viaţă se schimbase: „Nu mai mergeam la fel, nu mai puteam nici să stau pe scaun ca înainte, şi cu siguranţă nu mai gândeam ca de obicei. Dincolo de efortul incredibil, acest rol avea nevoie de un angajament de asemenea proporţii. Era necesar ca eu să devin alt om decât ceea ce sunt în viaţa reală, pentru că personajul meu este diferit. Trebuia să fiu ca el. Mă simţeam foarte fragil, delicat şi nesigur, şi aşa era şi el”.

Partea cea mai grea a fost reîntâlnirea cu familia şi prietenii. „Toţi au crezut că sunt grav bolnav”, a glumit actorul, care nu a fost singur în această luptă. Colegul său de filmare Matthew McConaughey ducea în paralel aceeaşi luptă.

Matthew McConaughey şi-a întrecut colegul: a dat jos 21 de kilograme!

Deşi aparent Jared Leto a slăbit cel mai mult pentru rolul din „Dallas Buyers Club”, Matthew McConaughey l-a întrecut. Acum în vârstă de 44 de ani, acesta a reuşit să piardă nu mai puţin de 21 de kilograme pentru a-l interpreta pe Ron Woodroof, un electrician texan care descoperă că are SIDA în fază terminală. „Organele interne ţi se micşorează, muşchii şi ei devin foarte mici, stomacul se atrofiază, devii mai mic”, a explicat actorul fenomenul pierderii în greutate.

La fel ca şi Leto, McConaughey, care a obţinut Oscarul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal”, a recunoscut că experienţa l-a marcat profund: „Prima oară când m-am văzut pe ecran am crezut că arăt ca o reptilă. Iniţial am suferit un şoc, dar eram convins că rolul acesta merită efortul”. Noroc că familia sa, din fericire, ştiind despre rolul respectiv, i-a fost aproape nonstop: „Familia a fost martoră la transformarea mea zi de zi, dar cred că nu a fost deloc uşor pentru ea”.

Cura drastică i-a afectat apetitul sexual

Întrebat cum a reuşit să scadă de la 83 de kilograme la numai 62 în doar câteva luni, McConaughey a mărturisit că obişnuia să mănânce cât să nu moară de foame. Consuma zilnic două ouă fierte, puţin pui şi două băuturi dietetice. A „recunoscut” că mai târziu a adăugat regimului şi o budincă. Mică! „Am descoperit budinca tapioca în acelaşi moment în care am găsit această linguriţă extraordinar de mică cu care să o mănânc. Îmi lua foarte mult timp să termin budinca şi asta mă făcea să cred că mănânc pe săturate”, s-a „dezvinovăţit” actorul.

Ca şi Leto, McConaughey a recunoscut că era uşor iritabil în perioada filmărilor. În plus, îi pierise apetitul sexual. A mărturisit, mai în glumă, mai în serios, că pierderea în greutate i-a afectat viaţa amoroasă: „Probabil că nu eram prea atrăgător pentru activităţi intime în perioada aceea”. Cu toate acestea, acuitatea mentală i s-a îmbunătăţit. „Ce am pierdut fizic am câştigat mental”, s-a confesat actorul.

Ce spun specialiştii despre aceste diete

Kathy Kaehler, unul dintre cei mai faimoşi nutriţionişti de la Hollywood, este de părere că decizia lui Jared Leto şi Matthew McConaughey de a slăbi atât de mult într-un timp foarte scurt este ceva ce nu ar recomanda „nimănui niciodată”: „Nu este firesc să-ţi propui să slăbeşti mai mult de un kilogram pe săptămână, or, McConaughey a slăbit trei kilograme pe săptămână. Orice trece de această limită este riscant pentru sănătate. Dietele drastice afectează metabolismul într-un mod ireversibil”.

Kaehler, care a monitorizat regimul alimentar al frumoaselor Julia Roberts, Kim Kardashian şi Jennifer Aniston, atrage de asemenea atenţia asupra pericolului pe care transformările fizice pe care le vedem în filme le au asupra publicului: „Rolurile de genul acesta se corelează perfect cu obsesia generală a omenilor legată de modul în care arată. Uitându-se la cât de mult a slăbit un star, ei vor de fapt să afle cum pot să facă şi ei acelaşi lucru”.

Cu toate acestea, atât Leto, cât şi McConaughey insistă că dietele drastice pe care le-au ţinut au fost menite doar să-i facă apţi de a interpreta roluri cât mai credibile. „Am avut o responsabilitate uriaşă în a portretiza un personaj cât puteam de bine, şi asta am făcut”, a declarat McConaughey.

• Odată cu încheierea filmărilor, în 2013, atât Jared Leto, cât şi Matthew McConaughey au revenit treptat la regimul alimentar obişnuit

• Jared Leto şi-a dedicat Oscarul „celor 36 de milioane de oameni care au pierdut lupta cu SIDA. Şi pentru toţi cei care v-aţi simţit neîndreptăţiţi pentru ceea ce sunteţi sau pentru ceea ce iubiţi, în seara aceasta stau aici în faţa lumii cu voi şi pentru voi“

„Mă bucur că în cele din urmă oamenii au înţeles că filmul este mai mult decât faptul că eu am slăbit atât de mult“ - Matthew McConaughey