Main menu

header

474 3 1de Gabriela Niculescu

Persoanele supraponderale au o șansă în plus să revină la o greutate normală dacă optează pentru inelul gastric. Acesta este un dispozitiv circular, reglabil, din silicon, care se montează laparoscopic în jurul părţii superioare a stomacului. Această operație este una dintre cele mai puţin invazive proceduri bariatrice, din moment ce nici stomacul, şi nici intestinul nu sunt tăiate, iar alimentele îşi urmează drumul fiziologic. În plus, procedura este complet reversibilă.

Mecanismul scăderii în greutate este cel restrictiv

Prin această manevră, stomacul este împărţit în două compartimente: unul superior, de mici dimensiuni, şi unul inferior, mult mai mare. Practic, după operaţie, stomacul capătă forma unei clepsidre inegale.

Mecanismul scăderii în greutate este cel restrictiv. Alimentele ingerate ajung într-o primă etapă în punga superioară, de mici dimensiuni, şi astfel apare foarte repede senzaţia de saţietate. De-abia mai târziu alimentele din punga superioară trec treptat în cea inferioară şi îşi continuă drumul obişnuit către intestin. În acest fel, pacientul se satură foarte repede, senzaţia de saţietate este persistentă, iar cantităţile de mâncare care pot fi ingerate la o masă sunt mult reduse, iar digestia lor este încetinită.

Spitalizarea este de scurtă durată, în medie o zi, iar intervenția are cea mai mică rată de complicaţii postoperatorii