Main menu

header

484 3 2de Dana Purgaru

Până nu demult, se credea că dieta mediteraneană este cea mai eficientă pentru a crește speranța de viață. Recent însă, experții au concluzionat, pe baza datelor pe care le-au adunat din Asia, că alimentația japoneză e superioară.

Reduceți numărul de calorii

86,4 ani. Aceasta este cea mai mare speranță medie de viață din lume și este caracteristică persoanelor care trăiesc în insulele din estul Asiei. Aici se află şi cea mai mare proporţie de centenari și, în plus, rata obezităţii este mult mai scăzută decât în Occident, la fel şi incidenţa unor cancere şi a bolilor de inimă. Dar care este stilul de viață al japonezilor? Primul secret al unui trai sănătos este „Hara hachi bu” - practica japoneză de a mânca nu până la saturaţie, ci până la senzația de parțială sațietate. Asiaticii așteaptă apoi aproximativ 20 de minute, timp în care semnalul de la receptorii din intestin ajunge la centrii saţietăţii din creier, comunicând că a fost ingerată deja destulă mâncare. Este foarte posibil ca, astfel, să realizați că nu mai aveți nevoie de restul alimentelor. Tot pentru a reduce numărul de calorii, folosiți farfurii foarte mici, astfel încât și porțiile să fie mai mici. Datorită acestui fel de a mânca, un japonez consumă cu 25% mai puţine calorii zilnic decât un occidental.

Săriți peste desert

Japonezii nu obişnuiesc să încheie masa cu un desert, ci cu ceai verde. Dulciurile sunt consumate, eventual, la o altă masă, după-amiaza, cu o cafea, iar porţiile sunt mai mici decât în Occident. Japonezii consumă, în medie, 48,8 g zahăr pe zi, în vreme ce britanicii ingeră 100,4 g zilnic.

Un alt secret al asiaticilor longevivi este consumul de alge marine: acestea conţin antioxidanţi ce pot ajuta la pierderea kilogramelor în plus. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Newcastle au arătat că alginatul, un compus extras din alge, împiedică în bună măsură absorbţia grăsimilor alimentare de către organism.

Consumați pește și legume murate

Japonezii preferă peștele și fructele de mare, o alegere mai sănătoasă decât carnea consumată în alte părți ale lumii. Preparatele din peşte marin sunt o sursă bună de acizi Omega 3, importanţi pentru sănătatea inimii şi a creierului. Potrivit studiilor, asiaticii consumă zilnic 80-100 g peşte, ceea ce ar explica de ce au nivelul de colesterol mai scăzut decât vesticii. „Ei mănâncă trei porții de pește pe săptămână în medie... Multe cereale integrale, legume și produse din soia, mai mult tofu și alge decât oricine altcineva în lume, ca și caracatiță și calamar, care sunt bogate în taurină, ce scad nivelul colesterolului și al presiunii sangvine”, potrivit gerontologului Craig Wilcox, care a petrecut mulți ani studiind longevitatea persoanelor din insulele Japoniei.

De asemenea, este bine să mâncați cât mai des, ca și ei, legume murate, pentru că sunt bogate în acid lactic, ce stimulează proliferarea bacteriilor „bune” din intestin, care ajută la o funcţionare optimă a sistemului imunitar.

Soia protejează femeile aflate la menopauză

În urma studiilor, s-a constatat că femeile japoneze nu au problemele tipice ale europencelor sau americancelor, spre exemplu, atunci când ajung la menopauză. Motivul se pare că este consumul ridicat de soia și produse din soia - în special tofu și soia fermentată. Aceasta conţine izoflavone, care imită efectul estrogenilor, hormoni sexuali feminini. Nivelul estrogenilor scade la menopauză, iar aceste fluctuaţii hormonale ar produce simptome dezagreabile, printre care valurile de căldură. Un studiu publicat în 2012 arată că două porţii de soia pe zi ar reduce incidența acestor simptome.

PONT. Un alt secret al asiaticilor longevivi este că dieta lor nu este alcătuită din alimente intens preparate; ei mănâncă, de obicei, multe alimente crude sau gătite rapid.

O uşoară restricţie calorică este asociată nu numai cu o siluetă mai zveltă, ci şi cu o viaţă mai lungă

Analizele anuale, importante pentru asiatici

E bine de știut și că analizele anuale sunt impuse japonezilor, așadar, fiecare persoană știe foarte bine cum stă cu sănătatea și ce trebuie să îndrepte. În plus, japonezii sunt îndemnaţi să mănânce sănătos, să exerseze regulat şi să îşi asculte organismul, astfel încât să nu devină o povară pentru ceilalţi pe măsură ce îmbătrânesc.

Lăsaţi maşina acasă

Mersul pe jos este un lucru costisitor în Japonia, așa că mulţi japonezi se plimbă sau folosesc transportul în comun. De asemenea, ei obișnuiesc să facă mișcare și să alerge în parc ori de câte ori au timp. Una dintre activitățile preferate de ei este tai chi, care se practică în colectivitate sau individual, de obicei în aer liber. Aceasta este o artă marţială chineză, ce combină respiraţia profundă cu mişcări lente. De altfel, cine a fost în Japonia nu poate să nu fi observat grupuri de vârstnici care fac tai chi. Această formă de sport îmbunătăţeşte echilibrul în mișcare, starea psihică și elasticitatea corpului.