Main menu

header

486 3 1de Dana Purgaru

În 2012, Robert şi Jessica Foster din Boulder, Colorado, s-au cântărit și au fost stupefiați să constate că, împreună, totalizau 278 kg. El avea 148 kg, iar ea 130 kg. Acel moment a fost o lovitură puternică pentru ei, ce i-a determinat să nu mai continue să trăiască astfel. Astăzi, povestea lor a făcut înconjurul lumii, după ce viața li s-a schimbat complet și au devenit modele pentru fiicele lor și pentru persoanele care au nevoie de o asemenea schimbare.

„Fetele aveau să ne urmeze exemplul”

Jessica își găsea refugiul și confortul în mâncare ori de câte ori auzea comentarii răutăcioase la adresa greutății sale. Robert era mult prea obosit să se joace cu copiii săi, așa că nu făcea decât să zacă și să mănânce. Astfel, cei doi au ajuns obezi. Totuși, realitatea i-a lovit ca un fulger după ce s-au cântărit. Când au constatat că totalizează împreună 278 kg și-au dat seama că ceva trebuia făcut. În martie 2012, Robert şi Jessica au luat hotărârea să-și schimba viața atât pentru ei, dar mai ales pentru cele patru fetițe pe care le au împreună. „Ajunsesem în punctul în care ne-am dat seama că nu conta ce le dădeam de mâncare. Dacă nu mai mâncam la fel sau dacă mâncam prea mult, ele aveau să ne urmeze exemplul”, a declarat Robert pentru postul de televiziune american CNN.

„Eram dezgustată”

486 3 2Cu puțin timp înainte ca Jessica să împlinească 30 de ani, cei doi s-au apucat să caute informații despre cea mai bună soluție pe termen lung pentru a slăbi. „Eram în punctul în care mă uram foarte mult. Nu ofeream totul familiei mele, pentru că eram dezgustată. Trebuie să te uiți în oglindă și să spui: «Am de gând să continuu așa sau mă ridic și să fac o schimbare?». Undeva sus s-a aprins o lumină”, a povestit Jessica despre momentul în care și-a dat seama că venise timpul să acționeze pentru familia sa. Motivată de alte poveşti de succes, Jessica s-a apucat să ia lecții de zumba și de ciclism, reușind să dea jos 6,5 kg în doar câteva săptămâni. Așa că a intensificat programul de exerciții. Chiar dacă Robert nu era așa de deschis la ideea de a face mișcare, pentru că a alerga i se părea un lucru „neatrăgător până la agonie”, după cum declara atunci, a început să facă totuși unele mici schimbări în stilul său de viață - s-a apucat să joace tenis, și pentru prima oară s-a ambiționat să-și refuze a doua porţie la cină.

Au ținut evidența caloriilor printr-o aplicație

Treptat, cei doi soți și copiii lor au început să facă din ce în ce mai multe activități fizice împreună și să profite de natură, plecând în drumeții și făcând înot. Jessica și Robert au ținut fiecare câte un jurnal electronic cu ajutorul unei aplicații care numără caloriile introduse în organism prin mâncare și pe cele consumate prin exerciții și au învățat să gătească feluri de mâncare sănătoase, în loc să meargă la restaurantele fast-food, cum făceau înainte.

După 9 luni au participat la prima cursă

În decembrie 2012, Robert s-a simțit deja antrenat ca să participe la prima sa cursă de alergare de 5 km împreună cu soția sa. Deși a terminat în urma ei, experiența l-a motivat să facă și mai multe schimbări în stilul său de viață, iar cei doi s-au axat și mai mult pe îmbunătățirea sănătății și, practic, toată viața lor a început să se învârtă în jurul activității fizice. „De atunci a început nebunia”, a descris Robert starea lor de spirit. Cu cât alerga mai mult, cu atât simțea că avea nevoie să alerge. Când își punea pantofii de alergat și ieșea pe ușă își dădea seama că devenise alt om. „Simțeam că toată viața mea o ia vertiginos în sus”, a completat el. După exact un an, soții Foster au participat împreună la aceeași cursă. Erau mai ușori, mai fericiți și mai motivați, astfel că amândoi și-au depășit cu mult timpii realizați la întrecerea precedentă.

Ea are azi 54,5 kg, iar el, 75,5 kg

Astăzi, după doi ani de când au început o nouă viață, Jessica și Robert cântăresc 54,5 kg, respectiv 75,5 kg. Practic, el a scăpat de o greutate echivalentă cu cât cântărește astăzi, iar ea a dat jos o cantitate cu mult peste această valoare. Ei sunt cu greu recunoscuți de cei care nu i-au mai văzut de mult, devenind o dovadă vie pentru persoanele obeze și, cel mai important, fiind un model pentru cele patru fiice ale lor. „Mă iubesc și îmi place ce văd în oglindă. O mulțime de oameni au început să fie prietenoși cu mine și chiar se uită cu atenție în ochii mei, nu dincolo de mine. Și, evident, sexul opus e mai interesat, primesc mereu complimente. Niciodată n-am avut parte de așa ceva. Niciodată!”, a declarat Jessica presei. „Știu că mai e de lucrat, dar sunt cu totul altă persoană decât am fost înainte”.

Robert a devenit atât de pasionat de tot ceea ce ține de sănătate, încât a decis să renunțe la postul de director de bancă și să studieze pentru a deveni doctor

Jessica s-a întors la slujba sa din domeniul bancar după cinci ani de stat acasă

Sunt foarte atenţi la ce consumă

Pe lângă schimbările pe care le-au făcut în privința exercițiilor fizice, Robert şi Jessica Foster și-au modificat complet și alimentația. De la pizza, hamburgeri, snacksuri, băuturi acidulate, brânzeturi și prăjeli, cei doi au învăţat de la zero cum să mănânce sănătos. Au început să-și facă cumpărăturile din magazinele de la periferie și nu mai achiziționau nimic altceva pentru masă decât fructe, legume, cereale, carne albă slabă și pește - nici măcar pâine sau sosuri, pentru că au învățat să și le prepare singuri acasă, așa cum voiau, pentru a fi siguri că își mențin dieta corectă. După o vreme însă, s-au simțit așa de bine, încât au renunțat complet la produsele animale, stimulați de ideea de a se proteja atât pe ei, cât și mediul înconjurător.