Main menu

header

487 3 3de Cătălina Tăgârță

Prevalenţa supraponderalităţii este uşor mai crescută la fete decât la băieţi, în timp ce prevalenţa obezităţii este de două ori mai mare la băieţii de 8 ani din România faţă de fetele cu aceeași vârstă. În ceea ce privește zona de proveniență a subiecților, se pare că mai afectați sunt subiecții din mediul urban, faţă de cei din mediul rural. Acestea sunt concluziile studiului realizat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, în cadrul proiectului coordonat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI).

Bolile cardiovasculare, consecința supraponderalității

În România, studiul s-a desfăşurat pentru grupa de vârstă de 8 ani, iar datele au fost colectate în luna mai 2013, pe parcursul a trei săptămâni, conform metodologiei şi calendarului propuse de OMS. „Obezitatea copiilor este o problemă importantă de sănătate, iar prevalenţa ei este în creştere în întreaga lume, cu o tendinţă alarmantă în Europa. Consecinţele supraponderalităţii în timpul copilăriei constau în boli cardiovasculare şi diabet de tip II, probleme ortopedice şi tulburări mintale, rezultate slabe la şcoală şi în scăderea stimei de sine. Prevalenţa obezităţii s-a triplat în 2010 faţă de anul 1980 (OMS). Din această cauză, România și-a exprimat disponibilitatea de a participa la proiectul OMS”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

1% dintre copii suferă de subnutriție severă

Măsurătorile au fost realizate pe un enşantion reprezentativ de 207 şcoli, din mediul urban şi rural, iar copiii au fost clasificaţi conform standardelor OMS (subponderali, normoponderali şi supraponderali, inclusiv obezi), iar datele se vor include în baza de date a Biroului Regional OMS pentru nutriţie, obezitate şi activitate fizică. Majoritatea copiilor din studiu (aproximativ două treimi) sunt normoponderali. 5% dintre copiii incluşi în studiu cu vârsta de 8 ani au subnutriţie, iar un procent de peste 1% au subnutriţie severă. Prevalenţa obezităţii la băieţii de 8 ani din România (15,03%) este cu 6,79% mai mare faţă de prevalenţa obezităţii la fetele de aceeaşi vârstă (8,24%).

Prevalenţa subnutriţiei e mai mare în mediul rural (6,1%) faţă de mediul urban (4,2%) şi mediul semiurban (3,8%)