Main menu

header

488 3 2de Cătălina Tăgârță

După ce multă lume a renunțat la prăjiturile foarte însiropate și apetisante pentru a apela la îndulcitorii artificiali din dulciurile dietetice, noile cercetări realizate de specialiștii de la Şcoala de Medicină a Universităţii Yale au scos la iveală faptul că acestea nu pot păcăli creierul. Astfel, cine înlocuieşte un desert care conţine zahăr rafinat cu unul care este dietetic (deci, conţine îndulcitori artificiali) nu va avea satisfacţia că a mâncat ceva dulce. Mai mult, chiar va fi tentat să consume o cantitate mai mare de produse, implicit de calorii, și în niciun caz nu va slăbi.

Produsele artificiale nu pot păcăli creierul

Cercetătorii au ajuns la concluzia că atunci când oamenii consumă un desert obişnuit creierul lor ştie că urmează un val de glucoză care măreşte nivelul dopaminei şi dă satisfacţia şi starea de bine care apar atunci când eşti mulţumit de ceea ce ai mâncat. Însă doctor Oz a explicat, pe site-ul său oficial, că atunci când încerci să te păcăleşti cu un desert cu zero calorii pentru a-ţi ridica moralul sau nivelul de energie creierul nu reacţioneză la zahărul fals şi oamenii nu vor mai avea acea satisfacţie pe care o au, de regulă, după o masă copioasă. De aceea, este de preferat ca fiecare să-și satisfacă pofta de dulce cu un desert adevărat, pentru că doar așa se va simţi satisfăcut și nu va mai exista riscul de a opta pentru altceva dulce în scurt timp. De altfel, aceasta este și problema semnalată de oamenii de știință. Se pare că mulți dintre subiecții analizați, după ce consumau produse dietetice, tânjeau în continuare după un desert „adevărat”, bogat în calorii. „Gustul dulce, artificial, păcăleşte creierul, care aşteaptă să apară şi caloriile după consumul acestor îndulcitori. Caloriile nu vin, deoarece produsele dietetice nu conţin așa ceva, iar în această situaţie creierul, prin secreţia unor hormoni, modifică metabolismul în aşa fel, încât se reţin cantităţi și mai mari de calorii din celelalte alimente consumate (dar care conţin calorii). Astfel, în timp, din cauza stresului metabolic creat ne vom îngrăşa şi ne vom îmbolnăvi”, explică și profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi.

Trebuie îmbinate cu cele clasice

Soluția pentru a îmbina dorința de dulce cu menținerea siluetei vine tot de la doctor Oz: optați pentru un desert dietetic sărac în calorii, însă gustați puțin și din ceva care are zahăr adevărat, pentru ca organismul să fie pe deplin satisfăcut cu alegerea făcută. Astfel, creierul va fi mulţumit, iar silueta nu va avea de suferit.

PONT. Fructele proaspete sunt alegerea cea mai bună pentru a vă potoli pofta de dulce