Main menu

header

489 3 1de Gabriela Niculescu

Antrenorul de fitness Florin Neby a obținut rezultate uluitoare, cu oameni obișnuiți, prin programele sale Park Training şi Become Fit, dar asta și datorită faptului că se adaptează la tot ce este nou în materie de activități sportive. De când a început proiectul „Neby”, el a reușit să creeze o echipă, care se mărește constant și-l urmează la antrenamente, iar cheia succesului său este noutatea. Astfel, Florin se numără printre primii antrenori din România care va trece la următorul nivel în fitness, și anume Crossfit. În interviul acordat ne-a detaliat acest concept.

„Campionul în acest domeniu, imaginea perfectă a sportivului complet”

489 3 2- Pe înţelesul tuturor, ce înseamnă noţiunea de Crossfit şi de ce-l consideri viitorul fitness-ului?

- Crossfit-ul, ca şi mod de antrenament, este unul de tip circuit, care, de fapt, implică exerciţii de bază, iar aceste mişcări sunt din gimnastică, haltere, atletism, înot şi, în general, aproape toate sporturile olimpice de vară. Totul a plecat de la faptul că heptatloniștii erau consideraţi de oamenii din sport sportivii compleți. Această idee a rezistat până în anul 2007, când au venit cei care au dezvoltat conceptul de Crossfit şi au adus acest mix de mişcări din mai multe sporturi. Mixul acesta este lucrat la o intensitate foarte mare, în anumite mişcări şi cu greutăţi extrem de mari, fapt ce a contrazis adepţii heptatlonului. În 2007 a fost organizată prima competiţie, iar de atunci este susţinută ideea că cel care este campion în Crossfit va fi imaginea perfectă a sportivului complet. Eu cred că este viitorul în fitness, în primul rând, pentru că te face să te simţi sportiv atât ca băiat, cât şi ca fată, chiar dacă îl practici doar pentru distracție, lucru care omului de rând îi dă o senzaţie de bine şi de încredere în sine. În al doilea rând, pentru că se bazează foarte mult pe spiritul de echipă şi comunitate, aspect la care eu lucrez foarte mult în programele mele din conceptul Neby şi care va fi unul dintre principalele motive care îi va determina pe oameni să continue să facă mişcare şi să-şi depăşească limitele. Cine trăieşte în lumea fitness-ului şi încearcă să investească sau să lucreze la partea psihologică a omului obișnuit va avea un viitor în acest domeniu.

„Îl pot practica și copiii, femeile însărcinate și persoanele de vârsta a treia”

489 3 4- Când şi unde a fost inventat?

- Crossfit-ul a fost inventat de Greg Glassman şi Lauren Jenai Glassman în anul 2000, în America. Sunt două persoane care prezentau conceptul de Crossfit ca o depăşire a limitelor pe care fizicul le are, cu ajutorul psihicului. Ulterior, s-a dezvoltat şi partea de sport de performanţă, care acum generează sute de milioane de dolari, dar se poate practica şi ca amator.

- Cine îl poate practica?

- Este practicat de aproape orice persoană, de la copii şi femei însărcinate până la persoane trecute de a doua tinereţe. Fiecare are ritmul său şi încearcă să îl depăşească şi să corecteze tehnica executării exerciţiilor, de la un antrenament la altul. Lucrul cel mai important este că nimeni nu este lăsat la voia întâmplării. Fiind exerciţii care necesită atenţia specialiştilor, se lucrează pe grupe de nivel al condiţiei fizice (începători, intermediari, avansaţi etc.) şi sunt asistaţi de antrenori la fiecare WOD (Workout of the day - denumirea antrenamentului zilnic în Crossfit).

„Trebuie să fii bun în toate”

489 3 5- De ce este mai eficient decât celelalte ramuri ale fitness-ului şi ce grupe musculare avantajează?

- În Crossfit nu există „astăzi lucrez picioare şi mâine lucrez piept”. Trebuie să fii bun în toate. De fapt, asta este o definiţie foarte scurtă a ceea ce înseamnă acest concept, depăşirea barierelor fizice pe care psihicul le impune şi un corp multilateral dezvoltat. Gândeşte-te că oameni de birou, care nu au făcut în viaţa lor performanţă şi care au început cu genuflexiuni şi fandări, pentru simplu fapt că au continuat antrenamentele, au ajuns ca într-un an întreg să facă flotări stând în mâini, 20, 30 de tracțiuni fără pauză la bară orizontală şi genuflexiuni cu 60-70 kg deasupra capului. Dar, pentru asta, oamenii aceştia nu au stat cu telefonul la ureche în timp ce erau în sală şi nici nu au făcut pauză o săptămână între şedinţele de antrenament.

- De câte ore de antrenament săptămânal este nevoie pentru a obţine un randament bun?

- Niciodată în fitness nu trebuie să se vorbească despre numărul de ore de antrenament pe zi. Cine se antrenează mai mult de o oră pe zi înseamnă că are prea mult timp şi nu ştie cum să-l piardă! În orice modalitate de mişcare, pentru a vedea rezultate, cred că fiecare dintre noi are nevoie de trei-cinci antrenamente pe săptămână.

„Antrenamentul «te stoarce» de grăsime“

- Într-o oră de Crossfit se pot arde mai multe calorii decât la aerobic sau kangoo jumps, de exemplu?

- În Crossfit, datorită exerciţiilor care implică diferite tipuri de efort, consumul de energie (calorii) este mai mare decât atunci când faci acelaşi efort, constant, timp de o oră, cum este cazul kangoo jumps sau aerobic coregrafic, spre exemplu. Un număr de calorii nu se poate stabili, pentru că depinde de condiţia fizică, de intensitatea antrenamentului, de arderile fiecărui om şi de mulţi alţi factori. Ce pot să-ţi spun este că antrenamentul „te stoarce” de grăsime, de apă şi de tot surplusul cu care ai venit în ziua respectivă dacă într-adevăr vrei să lucrezi.

- Ce alte beneficii mai are această activitate sportivă?

- Câte pagini de revistă avem pentru acest răspuns? Beneficiile sunt, în mare, asemănătoare cu cele pe care eu le promovez pe site-ul meu, www.neby.ro, dar şi tot ceea ce înseamnă activitate fizică din industria fitness-ului: corp fit, sănătate, fire activă etc. În schimb, aspectul pe care îl aduce în plus Crossfit-ul, spre deosebire de celelalte activităţi, constă în eficiența în antrenament şi latura sportivă pe care o dezvoltă mult mai mult. După ce te adaptezi puţin cu acest concept, după un antrenament de 25 de minute, poţi să te simţi mult mai obosit decât după unul de 50, totul este în funcţie de ce vrei să obţii în ziua respectivă. Campionul Crossfit, spre exemplu, face cinci antrenamente pe zi a câte 15 minute fiecare.

„O definiţie foarte scurtă a ceea ce înseamnă acest concept: depăşirea barierelor fizice pe care psihicul le impune şi un corp multilateral dezvoltat“

(Neby)