Main menu

header

610 17 1de Silviu Ghering

Războiul Rece declanșat după încheierea Războiului Al Doilea Mondial între SUA și URSS a servit ca pretext pentru multe acţiuni nebuneşti, criminale, abominabile sau pur şi simplu imorale. Suspiciunea paranoidă dintre cele două superputeri a justificat proliferarea spionajului, înarmarea, finanţarea unor conflicte colaterale şi înfiinţarea unor instituţii specializate, printre care şi CIA. Care lansa în aprilie 1953, sub pretextul apărării SUA, un proiect secret la acea vreme, cinic, sadic, terifiant, proiectul MK-ULTRA: manipularea mentală de la distanţă a oamenilor, controlul minţii şi determinarea lor de a executa comenzile primite fără măcar a realiza ce se întâmplă. Experimentele începute în 1950 au însemnat teste la care au participat peste 30 de universităţi şi institute, administrând subiecţilor involuntari medicamente, substanţe psihoactive (de exemplu droguri precum LSD-ul şi mescalina), substanţe chimice, dar şi hipnoză, izolare, abuzuri şi torturi, în scopul de a şterge memoria subiecților, spre a o reconstrui complet diferită. Unul dintre voluntarii proiectului MK-ULTRA a fost și Ken Kesey, autorul binecunoscutului best-seller „Zbor deasupra unui cuib de cuci”

Program oprit în 1973. Oficial...

Proiectul fost sancționat în mod oficial în 1953, i-a fost redus domeniul de aplicare în 1964 și din nou, mai drastic, în 1967 și în cele din urmă a fost oprit, oficial, în 1973. Numai că au fost puțini „naivi” care au crezut că acela a însemnat sfârşitul proiectului MK-ULTRA, cei mai mulți cred că, pur şi simplu, a trecut în umbră şi a devenit un program CIA invizibil. În 1974, ziarul „The New York Times” publica informaţii despre aceste activităţi profund ilegale desfăşurate de CIA pe teritoriul SUA. Subiectul a atras atenţia Congresului SUA. S-au înfiinţat două comisii de anchetă - o comisie a Congresului (Church Comitee) şi o comisie prezidenţială (Rockefeller Comitee). Majoritatea documentelor privind respectivele experimente fuseseră distruse de CIA în 1971, dar chiar şi în aceste condiţii, anchetele celor două comisii au fost revelatoare. Raportul public emis în vara anului 1975 a confirmat faptul că CIA şi Departamentul Apărării (Department of Defense) au desfăşurat experimente de control mental asupra unui număr foarte mare de persoane, atât cu ştirea şi acordul lor, cât şi - în procent covârşitor - fără ştirea sau acordul acestora.

Bordelurile, primele „case experimentale”

Experimentele cu droguri, radiaţii, microunde şi ultrasunete din cadrul programului MK-ULTRA s-au realizat asupra prizonierilor de război, asupra soldaţilor, dar şi asupra unor pacienţi din spitale psihiatrice sau asupra populaţiei. Un exemplu inedit îl constituie aşa-numitele „case securizate” sau „case experimentale”, în care se desfăşurau „experimentele”. Printre acestea se numărau bordeluri în care se administrau substanţe psihodinamizante atât prostituatelor, cât şi clienţilor, iar comportamentul lor era observat prin oglinzi semitransparente. Una dintre tehnicile investigate implica administrarea, practic continuă a LSD-ului, în cantităţi foarte mari, pentru perioade lungi de timp (peste două luni). O altă tehnică urmărea combinarea efectelor barbituricelor (injectate într-un braţ) cu amfetaminele (injectate în celălalt braţ, după ce pacientul adormea). Scopul era ca subiectul să poată fi interogat în somn. Alte experimente combinau drogurile foarte tari (heroina, de exemplu) cu alcoolul.

Asasinii „celebri”, cobaii preferați

Mişcarea hippie şi aşa-numita „vară a iubirii” din anul 1967 sunt, afirmă specialiştii, corelate cu experimentele cu LSD realizate asupra populaţiei SUA şi în special asupra tineretului american, în cadrul MK-ULTRA şi posibil şi al altor programe secrete. Unii cercetători care au analizat documentaţia existentă despre programul MK-ULTRA asociază cu acesta anumite asasinate celebre. Se pare astfel că, atât asasinul lui John F. Kennedy, cât şi asasinul premierului israelian Itzchak Rabin au fost subiecţi ai unor experimente de programare mentală. S-a lansat aceeaşi ipoteză şi privitor la uciderea congresmanului Leo Ryan în timp ce acesta realiza o investigaţie la Jonestown, în 1978. Mai mult, chiar cutremurătorul genocid cercetat de Ryan la Jonestown, când 918 persoane, dintre care 276 erau copii sub 14 ani, membrii sectei „Templul Popoarelor”, condusă de Jim Jones, au murit într-o presupusă sinucidere colectivă, se pare că a fost declanşat prin metodele de control mental dezvoltate de CIA. Cum a fost și în cazul lui James Eagan Holmes, care în anul 2012 a ucis 12 oameni în cinematograful Aurora din Colorado. Ceea ce demonstrează că MK-ULTRA n-a „murit”...

Vedetele de la Hollywood, „agenții” perfecți și inconștienți

Roseanne Barr are 64 de ani și este una dintre cele mai apreciate actrițe de la Hollywood, dar și scriitoare, producătoare de televiziune, regizoare și candidatul din 2012 la președinție al Partidului Păcii și Libertății cu sediul în California. Ea este de ani buni protagonista unor declaraţii de presă incredibile. Nu de puţine ori, îndrăgita artistă a acuzat public CIA că a implementat în rândul tuturor actorilor de la Hollywood infamul proiect MK-ULTRA. Cu toate că pare greu de crezut, conform declarațiilor lui Barr, multe vedete de la Hollywood sunt implicate într-o acțiune îndelungată de spălare a creierului, cu sau fără voia lor. Această manipulare în masă se dorește a fi implementată în mintea artiştilor pentru ca, ulterior, cu ajutorul lor să fie influențate masele consumatoare de filme de duzină de la Hollywood. MK-ULTRA joacă un rol esențial în cadrul studiourilor de filmare americane, dar cu toate acestea foarte puțini oameni au curajul sau puterea să recunoască acest fapt. Jocurile politice, economice și sociale sunt atât de mari încât agenţiile secrete americane au ajuns să controleze mințile americanilor cu ajutorul actorilor și ale filmelor. Astfel, cultura fricii a fost semănată în rândul vedetelor de la Hollywood și cine nu cooperează sau nu se integrează în programul MK-ULTRA este scos pe ușa din dos. De asemenea, Roseanne Barr acuză că foarte mulți actori au creierul spălat și nu realizează ceea ce fac. În momentul în care un personaj supus programului MK-ULTRA realizează ceea ce se petrece cu el, o altă personalitate îi este activată și astfel redevine „model” supus şi ascultător.

Al doilea preşedinte Bush, controlat de CIA

610 17 2O altă teorie a conspirației lansată în SUA susține că CIA s-a folosit de tehnologia MK-ULTRA pentru a-l controla pe George W. Bush. Fiul. Al doilea președinte din familia Bush. Alcoolismul său i-a oferit agenţiei oportunitatea perfectă de a-şi aplica tehnicile de control al minţii; decizia sa de a trece la abstinenţă a asigurat o faţadă pentru schimbările de personalitate determinate de experimente. Hotărârea sa ulterioară de a deveni creştin practicant a făcut parte din această presupusă conspiraţie.