Main menu

header

619 19 2de Silviu Ghering şi Claudiu Melinte

Numărul 1 în box office-ul american în 2005, „Exorcizarea lui Emily Rose” s-a adresat iubitorilor de paranormal, având ca subiect chinul unei tinere posedate de demoni. Filmul reda suferinţa ei din cauza mai multor ritualuri de exorcizare și, dincolo de furnicăturile pe coloană, terifiant este faptul că s-a bazat pe povestea adevărată a unei tinere chiar posedate de diavol.

La 17 ani a început coșmarul

Adevărata Emily Rose (Jennifer Carpenter în film) a fost o nemțoaică pe nume Anneliese Michel, născută la 12 septembrie 1952, în Klingenberg am Main, un sat micuț din Bavaria. A avut o copilărie normală şi, în timp ce creştea, devenea din ce în ce mai religioasă. La 17 ani, viaţa i s-a transformat într-un coşmar. A început să aibă crize ciudate în timpul nopţii. Descria simptomele ca paralizie, o greutate enormă pe piept, corpul său devenind rigid şi nu putea să vorbească. Doctorii de la Clinica de Psihiatrie din Wurzburg au diagnosticat-o cu „crize epileptice Grand Mal”. Și-a petrecut aproape un an în Spitalul Psihiatric din Mittleberg. Acolo a început să vadă fețe demonice, în special în timpul rugăciunilor sale zilnice. Auzea şi voci care îi spuneau că este blestemată. Medicaţia n-a prea ajutat-o. A devenit din ce în ce mai deprimată.

Viața bate filmul...

S-a întors la liceu în toamna lui 1970. A absolvit şi s-a mutat la oraş ca să poată frecventa Universitatea din Würzburg. A cerut Bisericii Catolice o exorcizare, dar a fost refuzată şi i s-a sugerat să treacă la o viaţă mai religioasă. Stările sale s-au agravat, a început să se automutileze, să îşi rupă hainele de pe ea, să muşte membrii familiei, lătra ca un câine chiar zile întregi câteodată, urina pe jos, după care lingea podeaua, mânca muşte sau păianjeni şi chiar a decapitat o pasăre cu gura. Distrugea orice simbol religios, crucifixuri sau tablouri cu Iisus. După cinci ani de chinuri groaznice, părinţii săi au cerut din nou o exorcizare. Și, în sfârşit, după ce a declarat-o pe Anneliese posedată de demoni în septembrie 1975, episcopul Josef Stangl a ordonat o exorcizare pastorului Ernst Alt şi părintelui Arnold Renz. Exorcizările au început în septembrie şi au continuat până la sfârşitul lui iunie, în 1976, de două ori pe săptămână, şi durau până la patru ore. În timpul lor, Anneliese avea atacuri puternice şi trebuia legată cu lanţuri. Vorbea cu o voce demonică în diferite limbi străine. A început să refuze mâncarea, spunând că demonii îi interzic să se hrănească. Și-a distrus rotulele în peste 600 de căderi violente în genunchi. Delira despre Fecioara Maria, care a venit la ea şi i-a prezis data şi ora morţii...

A murit exact cum i s-a prezis!

La miezul nopţii de 1 iulie 1976, exact ziua în care a prezis, Anneliese a adormit, în sfârşit, în pace şi nu s-a mai trezit. Ultimele cuvinte pe care le-a spus preoţilor au fost „Rugaţi-vă pentru Mântuire!”, iar mamei sale i-a șoptit: „Mamă, mi-e frică...”. Avea pneumonie, febră și cântărea doar 30 de kilograme. Raportul autopsiei a confirmat că murise de subnutriţie şi deshidratare. Niciun test care a fost făcut în timpul autopsiei, inclusiv un test microscopic la creier, nu a fost relevant în aflarea motivului pentru care avea acele crize. Ambii părinţi, pastorul şi părintele, au fost acuzaţi de ucidere prin neglijenţă şi au primit şase luni de închisoare cu suspendare.

S-a spus că numeroşi demoni aveau controlul asupra corpului lui Anneliese, printre care Hitler, Cain, Nero, Iuda, Belial şi Lucifer

„The Exorcism of Emily Rose“ („Exorcizarea lui Emily Rose“) / 2005

  • Regia: Scott Derrickson
  • Distribuția: Jennifer Carpenter, Tom Wilkinson, Laura Linney, Campbell Scott
  • Produs de: Lakeshore Entertainment
  • Durata: 119 minute
  • Premiera în România: 11.11.2005