Main menu

header

639 20 1de Roxana Istudor

Există nenumărate mărturii despre oameni care sting lumina stradală pur și simplu trecând pe lângă felinare. Este un fenomen care aparent nu are vreo explicație, mergând dincolo de regulile științei cu care suntem obișnuiți să obținem explicațiile.

„Se întâmpla când ieșeam pe verandă”

În vârstă de 56 de ani, americanca Hilary Evans a dezvăluit presei că nu a crezut în poveștile despre acest fenomen până când nu i s-a întâmplat chiar ei. „La început am observat că se stingeau luminile stradale atunci când mergeam spre cursurile de seară la care participam. De câteva ori când am intrat pe strada mea s-a stins din senin felinarul din fața locuinței noastre. Inițial nu am făcut vreo legătură, dar mai apoi a început să se stingă de fiecare dată când ieșeam pe verandă”. Una dintre prietenele femeii a descris cum într-o seară, în timp ce mergeau amândouă pe stradă, câteva becuri s-au stins fără niciun motiv, apoi s-au reaprins după ce femeile au trecut mai departe.

Acești oameni sunt „generatoare electrice ambulante”

Odată ce Hilary a dezvăluit public ceea ce i se întâmplă, a început să primească acasă scrisori de la alți oameni care au experimentat același fenomen. Ulterior, femeia a scris și o carte în care și-a detaliat experiențele, intitulată „The SLI Effect” („Efectul interferenței cu lumina stradală”), considerată mai plauzibilă, întrucât acest gen de fenomene nu sunt atât de spectaculoase încât să genereze publicitate sau profit. În context, inginerul electrician Bill Beaty a încercat să explice acest tip de interferență. Vorbind într-o emisiune de televiziune, acesta a emis teoria că oamenii care declanșează astfel de reacții ar putea fi „generatoare electrice ambulante”. A exemplificat cu felul în care unele persoane „electrizează” covorul când trec prin încăpere. Pe de altă parte, chiar el însuși recunoaște că această teorie este ciudată și că oricum fenomenul nu are o explicație. „Cei care găsesc explicațiile unora dintre aceste fenomene câștigă Premiul Nobel”, afirmă Beaty.

Gary M. Rowe, care a studiat timp de 25 de ani fenomenul în Marea Britanie, afirmă că acesta este de luat în considerare numai după ce sunt eliminate eventualele cauze obiective ale unor astfel de defecțiuni