Main menu

header

644 20 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

Influența francmasonilor în edificarea Statelor Unite ale Americii este considerată majoră în mare parte din opinia publică de peste Ocean, și nu numai. Subiectul este unul „fierbinte” pentru amatorii de teorii ale conspirației, care nu pregetă să arate semne pe care le consideră clare ale faptului că este posibil ca SUA să fie chiar o creație a Francmasoneriei.

Părinții fondatori

644 20 2Dintre cele 39 de personalități care au semnat Constituția SUA, 13 erau cunoscuți membri ai Francmasoneriei. Dintre cei 56 de oameni care au semnat Declarația de Independență, nouă erau, la rândul lor, francmasoni. Printre ei, respectate figuri istorice ca John Hancock sau Benjamin Franklin. De altfel, acesta din urmă a semnat ambele documente, de o majoră importanță pentru istoria celei mai mari puteri a lumii. Tradiția s-a păstrat. Dacă o treime dintre semnatarii Legii fundamentale erau francmasoni, aceeași proporție dintre președinții SUA, mai precis 14 la număr au fost, la rândul lor, membri ai acestei societăți (ultimul fiind Gerald Ford).

Constituția

644 20 3Constituția SUA are foarte multe legături cu scrierile francmasonului britanic James Anderson și cartea sa din 1723, „The Constitutions of the Free-Masons” („Constituțiile francmasonilor”). A fost editată și apoi retipărită de Benjamin Franklin însuși în 1734 și este considerată prima carte masonică apărută pe teritoriul Statelor Unite. Unele segmente ale Constituției par a fi luate integral din textul masonic, în special părțile referitoare la libertatea de exprimare, dreptul la cetățenie sau la vot, notează listverse.com.

Casa Albă

644 20 4Piatra de temelie a Casei Albe a fost pusă după efectuarea unui ritual masonic supervizat de George Washington însuși. La fel a fost și în cazul clădirii Capitoliului, de altfel. Deși nu a locuit niciodată în Casa Albă, președintele-efigie a ținut sub strictă supraveghere și planurile edificiului, și executarea acestuia. Chiar muncitorii care au lucrat la ridicarea Casei Albe au fost aleși cu grijă, mulți fiind membri ai Francmasoneriei.

Capitoliul

644 20 5Clădirea emblematică a Capitoliului este considerată de mulți o versiune masonică a Templului lui Solomon. Cei care vor să argumenteze legătura dintre reperele americane și francmasonerie arată cu degetul spre amplasarea ultracentrală a picturii care îl înfăţişează pe George Washington, reprezentat ca o zeitate. Mai mult, împrejurimile clădirii sunt suspect de asemănătoare, după unele teorii, cu alte vechi locații masonice. De pildă, amplasarea Obeliscului din Washington poate fi legată de cea a Obeliscului din Piața Sfântul Petru, din inima Vaticanului.

Președinții

644 20 6Potrivit diverselor documente și arhive, George Washington a intrat în Ordinul Masonic la vârsta de 20 de ani, în Loja din Fredericksburg, iar președintele James Monroe chiar mai tânăr, la 17 ani. A plătit ani buni cotizație la Loja din Williamsburg. Mai târziu, apartenența lui Andrew Jackson la Francmasonerie a fost subiect de ample dispute politice. Ca tânăr avocat, la 25 de ani, viitorul președinte James K. Polk devenea membru al Ordinului, afiliat Lojei din Columbia. Președintele Andrew Johnson chiar s-a mândrit cu calitatea de membru al Francmasoneriei, iar Ordinul s-a implicat în ceremoniile funerare ale președintelui. Printre ceilalți președinți membri ai Ordinului se află și Theodore Roosevelt. „Unul dintre lucrurile care m-au atras la Masonerie și pentru care am devenit mason este că acționează pentru îndeplinirea angajamentelor pe care ni le-am luat ca Guvern și ca popor”, spunea președintele în 1902. La rândul lor, Franklin Delano Roosevelt şi Harry Truman au fost, de asemenea, masoni. Cât despre William Taft, acesta a aderat la Ordin cu o lună înainte de ceremonia de inaugurare a mandatului prezidențial...

Bancnota

644 20 7Pe spatele bancnotei de 1 dolar este înfățișată o piramidă incompletă cu un ochi în vârf. Foarte mulți, inclusiv francmasoni, consideră acest simbol ca fiind unul al Ordinului. Chiar dacă opozanții ideii afirmă că multe culturi și religii utilizează această simbolistică, se știe că ochiul este un reper-cheie al francmasonilor, mergând înapoi până la Egiptul Antic. Mai mult, unele dintre frumusețile arhitectonice din Capitala SUA, Washington, au elemente ale vechii civilizații grecești, care, la rându-i, a avut influențe provenite de la vechii egipteni. „Dacă ai simbolul pe bancnota de 1 dolar, ca francmason, asta este ceva foarte important”, este de părere Margaret Jacob, de la Universitatea California, Los Angeles.

„Voi fi întotdeauna fericit să promovez interesele Societății Masonice și să fiu considerat un frate merituos“ (George Washington, primul președinte al SUA)

Jurământul

Când George Washington a depus jurământul ca întâiul președinte al Statelor Unite, a cerut o Biblie pentru a face acest gest, în conformitate cu credințele sale masonice. Se pare că a fost trimisă o persoană la Loja din New York pentru a i se îndeplini dorința. Gestul a fost replicat de atunci încoace fără excepție și se spune că președinții George Bush şi Bill Clinton au jurat chiar pe Biblia respectivă. De altfel, este de notorietate faptul că ambii și-au legat numele de unele societăți secrete...

Misterul din jurul lui Sir Francis Bacon

Potrivit președintelui SUA Thomas Jefferson, Sir Francis Bacon a fost „una dintre cele mai influente trei persoane de pe planetă”. Ca francmason renumit și membru al multor societăți secrete, britanicul Bacon, Lord Cancelar al Angliei, este privit și astăzi de mulți (nu doar amatori de teorii conspiraționiste, ci și cercetători) ca fiind adevăratul părinte fondator al Statelor Unite ale Americii. Se știe că era promotor al cunoașterii ezoterice și avea viziunea creării unei „noi Atlantide” pe continentul american. Și-a trimis chiar fiul să afle totul despre America, și mulți consideră că a fost „eminența cenușie” din spatele acțiunii „părinților fondatori” ai SUA. Un timbru emis în Newfoundland, în 1910, și care îl înfățișează, poartă următorul înscris: „Lord Bacon: spiritul conducător din proiectul colonizării”.