Main menu

header

649 19 2de Roxana Istudor

În noiembrie 1977, postul ITV, al Southern Television, din Marea Britanie, devenea celebru în toată lumea și intra în analele evenimentelor cu componentă paranormală printr-o intervenție în direct care a șocat opinia publică.

„Aveți puțin timp la dispoziție”

Timp de șase minute, un vorbitor misterios a întrerupt transmisiunea obișnuită a postului ITV în timp ce prezentatorul Andrew Gardner era la pupitrul știrilor de seară. Vocea a pretins că reprezintă o așa-numită „asociație intergalactică”. Cei care au fost martorii incidentului din urmă cu patru decenii nu au stabilit concret nici până în ziua de astăzi dacă au auzit „Vrillon”, „Gillon” sau „Asteron” ca fiind denumirea ciudatei entități. În orice caz, vocea care vorbea era însoțită de un bâzâit continuu și a intrat pe ecranele televizoarelor cu un mesaj care le-a înghețat telespectatorilor sângele în vene: „Toate armele cu care vreți să faceți rău vor fi distruse. Aveți puțin timp la dispoziție să învățați să trăiți în pace”.

Scuze pentru „problemele de sunet”

Demn de menționat este faptul că intrarea nepoftită pe post nu a alterat imaginea, afectând doar sunetul, pentru a transmite mesajul... extraterestru. Programul normal a fost reluat, Southern Television și-a cerut scuze pentru „problemele de sunet” și a menționat evenimentul și la știrile de noapte. „Un intrus ne-a încurcat transmisia la stația din North Hampshire”, au menționat reprezentanții televiziunii. Dar se pare că a fost doar un mesaj de calmare a populației, întrucât nu s-a confirmat niciodată identitatea „persoanei” care a produs respectiva încurcătură în emisia postului.

O intervenție cosmică?

Incidentul a cauzat rumoare în opinia publică, iar ecourile au ajuns internaționale, atrăgând o publicitate de proporții postului respectiv de televiziune. Ziare locale, precum și unele din afara Marii Britanii, în special din SUA, au relatat despre cele întâmplate. Ufologia nu a scăpat o astfel de ocazie de a nota intruziunea în emisiune, calificând imediat episodul drept o intervenție extraterestră. La scurt timp de la incident, prestigioasa publicație „Times” punea la îndoială explicațiile „raționale” ale postului: „Nimeni nu a luat în considerare că acest «Asteron» ar putea fi chiar ceea ce a pretins a fi”. Adică o entitate extraterestră...

„Acum știți că suntem aici...”

Numărul 24/1977 al revistei „Fortean Times” a publicat ceea ce s-a cosiderat a fi transcrierea intervenției misterioase de pe postul de televiziune ITV: „Aceasta este vocea lui Asteron. Sunt reprezentantul autorizat al unei misiuni intergalactice și am un mesaj pentru planeta Pământ. Ne pregătim să intrăm în Era Aquarius și sunt foarte multe corecții pe care pământenii trebuie să le facă. Trebuie să trăiți în pace sau să părăsiți galaxia”. În mod inexplicabil, alte publicații au numit vocea „Gillon, de la comandamentul Galactic Ashdown” și au relatat un mesaj mult diferit: „Dacă armele de pe Pământ nu vor fi distruse, o invazie distrugătoare din spațiul cosmic va veni în curând”, nota atunci News Of The World. La rândul său, Sir John Whitmore citea la radio, la 6 decembrie 1977, un așa-zis mesaj „complet”, care, printre altele, afirma că „vă atragem atenția asupra destinului rasei voastre și al lumii voastre ca să comunicați celorlalți căile de evitare a unui dezastru care vă amenință lumea. Vremea conflictelor a apus și acum puteți trece la stadii superioare de evoluție dacă vă veți demonstra demni de așa ceva. (...) Învățați să ascultați vocea adevărului, care este în interiorul vostru. V-am observat evoluția timp de mulți ani, așa cum ne-ați văzut și voi ca pe niște luminițe pe cer. Acum știți că suntem aici...”.

„Era nouă care vine poate fi una de pace și de progres, dar numai dacă liderii voștri sunt conștienți de forțele răului care le pot întuneca judecata“ (mesajul entității neidentificate care a întrerupt emisia postului ITV)

Patru decenii de ecouri

649 19 3În 1983, scriitorul Nelson Algren includea o variațiune a acestui mesaj în catea sa „The Devil’s Stocking” („Pânda diavolului”). Același incident este nucleul celui de-al treilea volum din seria „Macdonald Hall” („Casa Macdonald”), de Gordon Korman. De asemenea, celebra întrerupere a emisiunii postului ITV a stat la baza poveștii dintr-un episod al serialului de televiziune pentru copii „It’s a Mistery”, prezentat în 1999 de urmașa fostului Southern Television, Meridian Television.