Main menu

header

657 18 1de Roxana Istudor şi Alexandru Brădescu

Poliție, presă, psihologi, Protecția Copilului, preoți... Cazul familiei din localitatea Gary, SUA, terorizată de demoni și care a avut nevoie de exorcizări, a făcut înconjurul lumii.

„Acum cred!”

Latoya Ammons și familia sa reprezintă un caz clasic, documentat, de oameni terorizați de demoni. La început, căpitanul de Poliție Charles Austin, căruia i s-a adresat familia, a crezut că femeia inventa o poveste pentru a face bani. Dar, după câteva vizite acasă la aceasta și mai multe întrebări puse unor martori, a declarat simplu: „Acum cred”. Acesta este unul dintre cele mai stranii cazuri de posedare din istoria recentă a evenimentelor paranormale, cu un dosar de 800 de pagini care include o anchetă a serviciilor de Protecție a Copilului, a Poliției, a psihologilor, interviuri ale publicației „Indiana- polis Star”, mărturiile membrilor familiei, cunoscuților și ale unui preot catolic. Ca orice poveste, are un început.

Îngrijorarea s-a transformat în frică

657 18 2La sfârșitul anului 2011, familia Ammons se muta în Gary, într-o casă închiriată, pe o stradă liniștită. Imediat, veranda le-a fost invadată de muște negre de dimensiuni neobișnuite și în număr foarte mare, deși afară era frig. „Asta nu este normal”, a spus atunci Rosa Campbell, mama Latoyei, care a povestit că degeaba le omorau, veneau altele, și mai multe. În paralel se întâmplau alte lucruri stranii. Cele două femei auzeau zgomote de pași la subsol, apoi scârțâitul prelung al unei uși care se deschidea. De fiecare dată au mers să verifice, dar nu era nimeni. În altă seară, bătrâna a văzut umbra unui bărbat. S-a ridicat să vadă dacă este cineva, dar tocmai când credea că poate i s-a părut a văzut pe podea urme de ghete murdare. În primăvara anului următor, îngrijorarea familiei s-a transformat în frică.

Copilele levitau deasupra patului, inconștiente

Într-o noapte, târziu, familia se afla în casă, împreună cu câțiva cunoscuți. Dintr-o dată, Latoya a început să-și strige cu disperare mama. Femeia a alergat în dormitorul său, unde nepoata sa și o prietenă levitau deasu- pra patului, inconștiente. Toți cei prezenți în casă s-au adunat în jurul priveliștii teribile și au început să se roage. La un moment dat, fetițele au coborât pe pat și s-au trezit fără să-și amintească nimic din ceea ce s-a întâmplat. Prietenii care se aflau alături de ele în seara respectivă au refuzat să mai intre vreodată în acea casă. A fost momentul în care cele două femei și-au dat seama că au nevoie de ajutor. Au făcut apel la câțiva preoți, dar în zadar, până când au aflat, tot dintr-o biserică, despre faptul că se credea că locuința cu pricina era bântuită.

Locuință cotropită de 200 de spirite malefice

La început, femeile au fost sfătuite să curețe casa cu înălbitor și cu amoniac, apoi să facă cruci cu ulei la fiecare ușă și fereastră. Tot la sfatul oamenilor Bisericii, Latoya a uns cu ulei tălpile și mâinile copiilor și le-a făcut pe frunte semnul crucii. Apoi au mers la clarvăzători, care le-au informat, spre groaza lor, că locuința era cotropită de 200 de spirite malefice. „Cel mai bine ar fi să vă mutați”, au fost sfătuite, dar aceasta nu era o opțiune pentru familia strâmtorată, așa că au urmat un alt sfat de la un medium: au făcut un altar la subsol, l-au acoperit cu pânză albă și au pus o candelă și o statuie cu Sfântul Iosif, Fecioara Maria și Iisus, precum și o Biblie deschisă. Și-au pus eșarfe albe pe cap, au ars tămâie și au sperat că totul va fi bine. Timp de trei zile a fost liniște. Apoi totul s-a agravat.

Micuțul a zburat ca aruncat de-o mână nevăzută

657 18 3Copiii, de 7, 9 și 12 ani, au început să se comporte ciudat. Zâmbeau răutăcios, aveau ochii ieșiți din orbite și, de fiecare dată când erau posedați, vocile li se îngroșau îngrozitor. Unul dintre băieți stătea într-un dulap și vorbea cu un alt băiat, pe care însă nu-l vedea nimeni. Altădată, micuțul pur și simplu a zburat din baie ca și cum ar fi fost aruncat. La rândul său, Latoya își pierdea controlul atunci când demonii intrau în ea. Iar într-o zi s-a lovit atât de tare la cap, încât a avut nevoie de copci. Fetița de 12 ani le povestea psihologilor de la școală că auzea o voce care-i spunea că nu-și va mai vedea familia și că va muri curând. În unele nopți teroarea era atât de cumplită, încât bieții oameni dormeau la hotel.

„Este timpul să mori, te voi ucide!”

Când au povestit medicului de familie prin ce trec, femeile au fost crezute a avea boli mintale. „În 20 de ani nu mai auzisem așa ceva. Mă temeam și eu când am intrat în casă”, a povestit medicul, care a notat observații ca „halucinații” sau „închipuirea că există fantome în locuință”. Dar copiii au avut un episod de posedare chiar în fața lui: au început să-l blesteme cu voci groase, să urle, iar când au venit și cei de la Protecția Copilului, cel mic a zburat prin cameră ca și cum ar fi fost azvârlit, fără să-l atingă nimeni. Copiii și-au pierdut brusc cunoștința, au fost sunate serviciile de urgență, au sosit și Poliția, și paramedicii, dar nimeni nu a putut furniza o explicație logică pentru ce se întâmplase. Duși la spital, copiii au continuat să se comporte straniu, pe cel mic, care urla necontrolat, ținându-l cinci oameni. Toate acestea s-au manifestat și pe perioada cât familia a fost evaluată de cadre medicale, interogată, supusă analizelor și anchetelor de tot felul. „Este timpul să mori, te voi ucide”, i-a spus copilul posedat unei asistente, apoi a început să meargă pe pereți. Cadrele medicale au ieșit în fugă...

„Noi toți cei care am fost în acel subsol și am văzut ce am văzut și am pățit ce am pățit am gândit că acela era un portal spre Iad“ (Charles Austin, căpitan al Poliției din Gary)

Trei exorcizări

După multe alte episoade care au chinuit familia, un preot a exorcizat-o pe Latoya de trei ori. Mai târziu a declarat că și-a dat seama cât de puternici erau demonii din ea după violența cu care se contorsiona femeia. La rândul său, victima a povestit ulterior că simțea dureri intense, ca de naștere, și că entitatea dinăuntrul ei făcea tot posibilul să rămână acolo. Femeia s-a mutat din casa blestemată, copiii au stat o vreme în grija statului, apoi Latoya i-a recuperat. După ce familia nu a mai locuit acolo nu s-au mai înregistrat vreodată episoade paranormale.