Main menu

header

662 19 2de Silviu Ghering şi Sorin Dumitrescu

Filmat în mare parte în România (printre producători fiind și MediaPro Pictures), în toamna anului 2004, „An American Haunting” a fost lansat la 14 aprilie 2005 pe marile ecrane din Marea Britanie și la 5 mai 2005 în Statele Unite și în România. Subiectul este bazat pe evenimente adevărate, petrecute în Tennessee în anii 1800. Este povestea singurului caz documentat din istoria Americii (și validat de oficialitățile statului Tennessee!) în care un spirit a cauzat moartea unei persoane.

Fiica blestemată de hoția tatălui...

Povestea întâmplărilor reale a fost publicată în foarte multe cărți și articole de presă din întreaga lume. Pe scurt, filmul prezintă fascinanta istorie a spiritului malefic care a bântuit casa familiei Bell, din Tennessee, între anii 1817 şi 1821. Frumoasa adolescentă Betsy Bell este chinuită și posedată de o entitate rea, iar toată lumea crede că a fost blestemată de o vrăjitoare din oraș căreia tatăl său, John Bell Sr, îi luase o mare suprafață de pământ prin mijloace ne- cinstite. Plină de suspans, acțiunea ne dezvăluie în final că nu totul este ceea ce pare, pentru că răul vine de unde ne așteptăm cel mai puțin...

Ziarele vremii au relatat „grozăvia”

662 19 3În 1894, Martin Van Buren Ingram edita cartea „Authenticated History of the Bell Witch” („O istorie autentică a vrăjitoarei Bell”), centrată pe o legendă din folclorul sudic american despre vrăjitoria suferită de familia Bell, din secolul al XIX-lea. John Bell Sr și-a trăit viața ca fermier, împreună cu familia sa, de-a lungul Râului Red, din nord-vestul Ţinutului Robertson, într-o zonă aflată în prezent în orașul Adams, din Tennessee. Potrivit legendei, din 1817 până în 1821, familia sa a fost atacată de o entitate invizibilă, descrisă ulterior ca o vrăjitoare. Entitatea putea să vorbească, să afecteze mediul fizic și să-și schimbe forma. Unele publicații ale vremii, ca de exemplu „The Saturday Evening Post” (Vermont), atribuiau spiritului malefic respectiv puterea profeției și capacitatea de a fi în mai multe locuri în același moment.

Cine a omorât-o pe Betsy?

În cartea amintită, Martin Van Buren Ingram susținea că entitatea malefică a pretins la un moment dat că este „bătrâna vrăjitoare Kate Batts” și a continuat să răspundă acestui nume cât timp a bântuit Ţinutul Robertson. Acțiunea sa fizică s-a centrat pe cea mai tânără fiică a familiei Bell, Betsy, și asupra tatălui său. Prezența lui Kate s-a făcut simțită la sfârșitul verii lui 1817, iar John Bell Sr o asociază cu apariția unui câine cu capul unui iepure. Pe care l-a împușcat, dar care a dispărut dintr-o dată! „Spiritul” s-a mutat apoi în casa familiei Bell, cu zgomote de zgârieturi, bătăi în pereți, smulgerea cearșafurilor din paturi. Fenomenul a crescut în intensitate pe măsură ce Kate a început să o tragă de păr, să o pălmuiască, să o ciupească pe Betsy. Care n-a rezistat presiunii psihice tot mai accentuate și s-a sinucis. Sau a fost ucisă de Kate, părerile istoricilor care au studiat legenda fiind foarte diferite...

„Pentru mine, această legendă din istoria americană este adevărată. Ceva s-a întâmplat acolo. Povestea se bazează pe documente oficiale ale vremii. Dar care a fost cauza? Eu vreau ca oamenii să vorbească despre asta când ies de la filmul meu” (Courtney Solomon, regizor)

„An American Haunting“ („Vânătoare americană“)/2005

Regia: Courtney Solomon

Distribuția: Sissy Spacek, Donald Sutherland, Rachel Hurd-Wood, Matthew Marsh, James D’Arcy, Mădălina Stan

Produs de: MediaPro Pictures, Midsummer Films, Allan Zeman Productions, Sweetpea Entertainment

Durata: 91 de minute

Premiera în România: 5 mai 2005