Main menu

header

665 20 2de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Comunicarea mentală dintre oameni aflați la distanță prin alte metode decât simțurile este un fenomen care intrigă încontinuu. Telepatia, denumită astfel din 1882, rămâne una dintre cele mai studiate experiențe.

Tehnologia pregătește comunicarea mentală

Dacă transferul gândurilor ar deveni real, foarte multe dintre activitățile de fiecare zi s-ar schimba radical. Din acest motiv, dar nu numai, mulți specialiști și-au stabilit ca țel transpunerea în realitate a acestui fenomen care deocamdată se manifestă aleatoriu. Unul dintre experții care au anunțat recent o astfel de posibilitate este Mary Lou Jepsen, inventator cu peste 100 de patente, care în prezent are propria companie de tehnologie, Openwater, ce lucrează la un sistem care să facă telepatia o realitate de fiecare zi, notează postul CNBC. După ce a lucrat la realizarea unui aparat de rezonanță magnetică de dimensiunile unei pălării, Jepsen explică legătura cu telepatia: „Dacă intrați într-un aparat din acesta, vă pot spune ce cuvinte urmează să spuneți, ce imagini aveți în minte sau la ce muzică vă gândiți”. Inventatoarea și-a propus să realizeze comunicarea prin telepatie și promite că aceasta va deveni efectivă peste opt ani, printr-un aparat nu mai mare decât o căciulă. În plus, Jepsen va lua în calcul și aspectele etice: „V-ar putea obliga Poliția, părinții sau șeful să purtați o asemenea cască?”...

„O voce îmi spunea că sora mea are nevoie de mine”

665 20 1Până la realizarea efectivă a unui astfel de dispozitiv există numeroase mărturii concrete de telepatie din viața de fiecare zi. Poate cele mai relevante cazuri sunt frații gemeni. Foarte multe povești vin să susțină teoria că aceștia sunt telepatici. De pildă, profesoara Paula Wombwell, mamă a unor fetițe gemene, a relatat că una dintre ele a început la un moment dat să plângă pentru că surioara sa, aflată un etaj mai jos, fusese bruscată de un coleg de școală. Copila știa exact ce se întâmplase cu sora sa! De asemenea, multă vâlvă a făcut povestea gemenelor Houghton, din Marea Britanie. Într-o zi, Gemma a avut sentimentul foarte acut că sora sa, Leanne, are probleme. A fugit în baie, unde a găsit-o pe aceasta scufundată în apă, cu fața vineție. Gemma și-a resuscitat sora și i-a salvat viața. „Am avut acest sentiment foarte profund că trebuie s-o caut. Era ca o voce care îmi spunea că sora mea are nevoie de mine”, povestește tânăra.

Reacție la șocul fratelui geamăn

665 20 3Scepticii nu sunt ușor de convins. Astfel, Nancy Segal, profesor de psihologie la Universitatea California, consideră că „gemenii identici provin din același ovul și au tendința de a avea aceleași repere de gândire, același nivel de inteligență, plăceri și aversiuni similare”. Pentru a demonta ideea că telepatia este o simplă coincidență, parapsihologul Guy Lyon Playfair a condus o serie de experimente care să demonstreze de ce sunt capabili gemenii identici când vine vorba despre telepatie. Frații Powles au fost invitați într-o emisiune de televiziune în 2003: Richard a fost plasat într-un spațiu cu o găleată cu apă cu gheață alături, iar Damien a fost conectat, în altă încăpere, la un aparat poligraf. În clipa în care Richard a băgat mâna în apa înghețată și a resimțit șocul, fratelui său i s-au modificat imediat respirația, reacția mușchilor și a pielii, toate măsurate de „detectorul de minciuni”. Nu a fost primul experiment de acest tip: în 1997, tot într-un studio tv, Elaine Dove s-a speriat de o cutie care a „explodat” într-o mulțime de confetti, iar în altă cameră, sora sa geamănă, Evelyn, a avut instantaneu o asemenea reacție, încât acul poligrafului s-a dus până la marginea scalei.

Uniți prin transferul gândurilor

Potrivit unui studiu derulat la King’s College, din Londra, unu din cinci gemeni identici experimentează episoade de telepatie. Analistul genetic Lynne Cherkas susţine, în aceste condiții, că datele sunt suficiente pentru a considera telepatia între oameni drept o realitate. Foarte multe alte cercetări care atestă același lucru sunt reunite în volumul „Twin Telepathy: The Psychic Connection” („Telepatia gemenilor: Conectarea paranormală”), realizat de parapsihologul Guy Lyon Playfair. Demn de menționat este și faptul că, chiar dacă gemenii au preocupări diferite, interacțiune redusă sau locuiesc la distanță, ei tot împărtășesc acest dar al comunicării prin telepatie: un bărbat din Texas a fost străfulgerat de o durere în piept în momentul în care fratele său geamăn suferea un infarct la New York; o fetiță a avut un mic accident cu bicicleta și și-a scrântit glezna, iar surorii sale gemene i s-a umflat exact locul respectiv. Exemplele ar putea continua.

Copilul care comunică printr-o „metodă alternativă”

665 20 4Nu doar gemenii sunt telepatici. Astăzi, Ramses Sanguino are 7 ani și deja o „istorie” de revelații telepatice în spate, notează „Express”. Considerat un geniu capabil să citească gândurile de când avea 5 ani, copilul a convins neurologi de renume și foarte mulți sceptici să afirme că telepatia există. Puștiul cunoaște șapte limbi străine și a determinat-o pe cercetătoarea Diane Powell, fost profesor la Harvard Medical School, să-l supună unor serii de experimente științifice riguroase care au demonstrat că Ramses „este dovada unei metode alternative de comunicare”. „Sunt convinsă că telepatia există (...) Am văzut dovada”, punctează Powell. Printre altele, specialista l-a pus pe copil să spună numerele la care se gândea... mama sa. Ramses a ghicit 16 din 17, inclusiv unul cu două cifre. „La 18 luni știa tabla înmulțirii și nu am idee cum a învățat părți din limba arabă sau indiană când avea 3 ani”, povestește mama băiatului-minune, nevoită să-și educe copilul acasă, întrucât faptul că Ramses știa mai multe decât profesorii săi a creat tensiuni la școală.

Experimente şi dovezi

Testele continuă în toată lumea pentru a se demonstra telepatia. Neurologul spaniol Giulio Ruffini afirmă că „se poate transmite informație direct de la un creier la altul fără intervenție asupra simțurilor”. Peste Ocean, cercetătorii americani de la Universitatea Harvard au izbutit să facă două minți să comunice din India în Franța fără vreun contact între ele. „Este un fel de întrupare în realitatea tehnologică a visului telepatiei, dar în mod cert nu este magie”, explică Ruffini faptul că s-a reușit interacțiunea electromagnetică, pentru prima dată, cu creierul.