Main menu

header

666 20 2de Roxana Istudor şi Florica Pintea

Considerată una dintre cele mai fermecătoare forme de artă, rod al emoțiilor și cale a transfigurărilor interioare ale tuturor generațiilor de oameni, pictura are și repere întunecate. Poveștile tablourilor blestemate abundă, iar dintre ele se detașează o lucrare care înfățișează un copil și care a avut puterea sinistră de a „ucide”. Sau cel puțin așa se crede...

Un băiețel alături... de o păpușă sinistră

Cea mai bântuită lucrare de pictură a contemporaneității este considerată „The Hands Resist Him” („Mâinile i se opun”), și povestea sa tulburătoare începe în anul 1972. Bill Stoneham, un pictor american care trăia în California alături de soția Rhoann, a primit comanda de a executa două tablouri pe lună pentru galeria de artă a lui Charles Feingarten. Foarte aproape de un deadline, Stoneham a decis să realizeze o compoziție care să îl înfățișeze pe el însuși la vârsta de 5 ani, denumită după titlul unui poem scris de Rhoann pentru soțul său, în care autoarea povestește cum micul Bill fusese adoptat și nu-și cunoscuse vreodată părinții biologici. Rezultatul a fost imaginea unui băiețel care se află alături de o păpușă cu aspect destul de sinistru. Amândoi stau în dreptul unei uși din sticlă din spatele căreia spectre ale unor mâini ies din întuneric. Potrivit lui Stoneham, lucrarea reprezintă o barieră între lumea reală și cea fantastică, iar păpușa este menită să-l ghideze spre cea de-a doua. Cât privește mâinile, „acestea oferă posibilități infinite... rămânem cu întrebarea dacă sunt părți ale unor corpuri dezmembrate, dacă plutesc în spațiu sau dacă sunt conectate la trupuri”.

Au murit trei oameni!

666 20 3Tabloul a fost expus, menționat de un critic de artă în Los Angeles Times și a atras atenția actorului John Marley, care a jucat în „Nașul” și care a cumpărat pictura. Apoi toate lucrurile au intrat pe un făgaș normal, cu excepția faptului că în decurs de un an de la primul contact cu lucrarea au murit trei oameni: criticul, proprietarul galeriei și Marley însuși. Pe scurt, primul care a văzut-o, primul care a expus-o și primul care a cumpărat-o! Povestea macabră a lucrării părea să aibă un final, dar în anul 2000, un cuplu de vârstnici din California găseau tabloul abandonat într-o berărie californiană care urma să devină un spațiu al artei. Începea astfel adevăratul film de groază generat de „The Hands Resist Him” și care a făcut din acest tablou cel mai bântuit din lume. Cei care l-au găsit l-au scos la vânzare pe eBay cu un anunț în care spuneau că este blestemat. De ce? „Când am găsit acest tablou am crezut că a dat norocul peste noi și că suntem proprietarii unei lucrări de artă autentică. Dar, într-o zi, nepoata noastră în vârstă de 4 ani ne-a spus că personajele din tablou se luptă și vin în camera sa în fiecare seară. Deși noi nu credem în astfel de fenomene, ne-am alarmat. Mai mult de amuzament am montat o cameră de supraveghere și, după două seri, a fost surprinsă o imagine cu băiatul ieșind din tablou, amenințat de păpușă”.

Stări de leșin, de teamă irațională, pierderi de cunoștință

Ciudatul anunț, care menționa de asemenea ca nu cumva pictura să fie afișată pe desktopul vreunui computer sau să fie arătată cuiva slab de inimă, era însoțit de o imagine din care ar reieși că păpușa din tablou îl amenință pe băiat cu un pistol. Teribila poveste devine și mai bizară. Reacția la anunț a fost un val de vizualizări ale tabloului, iar cei care l-au privit au început să menționeze stări de leșin, de neliniște, de rău fizic, de teamă irațională, chiar amețeli. Unii dintre privitori au relatat că la vederea tabloului pe computer copiii lor o luau la goană țipând, iar alții au declarat că li s-a stricat aparatura din casă când au încercat să descarce imaginea pe calculator. Fenomenele paranormale nu s-au oprit aici: oamenii interesați de subiect au început să audă voci, să-și piardă cunoștința, să se simtă trași încolo și încoace de forțe invizibile sau să simtă că mintea le este controlată de altcineva. Toate aceste manifestări stranii, venite de la oameni care nu se cunoșteau între ei, foarte mulți, de vârste diferite și cu ocupații diverse, au generat o adevărată isterie legată de „The Hands Resist Him”, concretizată în secțiuni speciale pe mai toate site-urile de paranormal.

Împietriţi în faţa picturii

Tabloul se află în prezent în depozitul unei galerii, și în ultimii ani nu a mai fost scos la vizionare decât de șase ori. De fiecare dată, privitorii au manifestat aceleași stări de amețeală, neliniște, uscăciune a gurii și rău fizic. Privind pictura în 2007, maiu mulţi vizitatori cu vârste între 14 și 60 de ani au rămas împietriți în fața lucrării pentru aproape un minut, în tăcere deplină, ca și cum ar fi fost hipnotizați. În ceea ce-l privește pe artist, încercând să mai „tragă” ceva din faima acestui tablou, a mai creat două în aceleași repere, ultimul terminat în 2012, dar în legătură cu care nu s-au semnalat fenomene paranormale. Cel puțin până acum...