Main menu

header

669 17 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

În majoritatea cazurilor, prietenii imaginari sunt companioni inocenți ai copiilor, însoțindu-i peste tot. Există însă și cazuri nefericite, când aceste roade ale imaginației ajung să ordone fărădelegi. Iar cei mici le execută...

Din teamă pentru propria viață

Prietenii imaginari au jucat un rol decisiv în cazuri care au terifiat opinia publică. De pildă, Ricky Cole a făcut rău multor oameni și a ucis semeni o vreme, până când, la rându-i, a fost bătut cu sălbăticie, până la moarte, de un amic, Jason Cote. La proces a reieșit faptul că toate fărădelegile pe care le făcea Cole ar fi fost dictate de un prieten imaginar pe nume Vern. Jason ar fi auzit conversațiile pe care amicul le avea cu personajul din mintea sa și, temându-se pentru propria viață, l-ar fi atacat pe Cole, în organismul căruia s-a găsit o cantitate de medicamente suficientă pentru a-l determina să comită orice. Dar instanța l-a condamnat în 2016 pe Jason la 45 de ani de temniță.

Îndemnată să-i facă rău... fratelui

669 17 2La vârsta de 4 ani, January Schofield vorbea perfect gramatical și avea nivelul intelectual al unui copil de 11 ani. Era angelică și inteligentă, având, de asemenea, atâția prieteni imaginari, încât părinții copilei le pierduseră șirul. Dar într-o zi, acești amici din mintea fetiței i-au ordonat să facă rău. Așa a început January să-și chinuie câinele sau să încerce să-l vatăme pe fratele său. Atunci când tatăl o ținea să nu răstoarne căruciorul cu cel mic, îl mușca foarte violent de oriunde apuca. Și la școală era îndemnată de creaturile din mintea proprie, de la fetițe la șobolani, să se izbească de uși și de geamuri cu putere. Când s-a mai mărit, tot la directiva prietenilor imaginari, January a încercat să se arunce în gol sau să se spânzure cu mânecile propriei cămăși. În final i s-a pus diagnosticul de schizofrenie.

Fantoma pe nume Jess

669 17 3Lorenda și Ben s-au mutat într-o casă cu aspect victorian și erau foarte încântați de felul în care puteau să-și primească prietenii în vizită. După un timp însă, fiica lor în vârstă de 6 ani, Anna, a început să vorbească insistent despre o prietenă imaginară pe nume Jess, care se temea de câinele familiei și n-o lăsa pe Anna să se joace cu anumite lucruri. Deși mama copilei s-a alarmat, tatăl a liniștit-o, spunând că prietenii imaginari fac parte din orice trecere prin copilărie. Anna a continuat să se plângă de interdicțiile pe care i le punea prietena din mintea sa, dar Lorenda nu s-a lăsat convinsă până când, intrând într-o seară inopinat în odaia fetiței, a zărit o fantomă. Lângă pat era o fată ciudată, care stătea așezată pe podea, îi mângâia părul Annei și fredona un cântec de leagăn. Lorenda a scos un strigăt, dar arătarea nu s-a clintit. Apoi a intrat câinele familiei, care a speriat năluca. Aceasta a dispărut, lăsând în urmă... o baltă de sânge cât se poate de reală. Povestea este relatată în cartea „Psychic Kids” („Copii paranormali”), de Lynne Gallagher.

Robotul Bleeder i-a spus să-și lichideze părinții!

669 17 4În cabinetul unui psiholog american au ajuns, disperați, Kim și Ryan, care adoptaseră cândva un băiețel numit Rylan. Totul a fost bine până când copilul a împlinit vârsta de 2 ani. Atunci a început să-și țină respirația până la pierderea cunoștinței. Apoi, la 3 ani, a început să dezvolte o pasiune nefirească pentru cuțite, din ce în ce mai mari. Când părinții au reacționat, copilul a amenințat că îi omoară dacă se vor atinge de ele. Când a împlinit 6 ani și-a tăiat vârfurile degetelor cu o lamă, pentru că așa îi ordonase prietenul imaginar pe nume Bleeder. Era un robot care îi dăduse coman- dă, de asemenea, să-și asasineze părinții adoptivi cu prima ocazie. Celelalte detalii ale cazului au rămas necunoscute și nu se știe dacă sfaturile medicului au ajutat în final la ceva. Ce s-a putut afla este doar faptul că Rylan provenea dintr-o familie de dependenți de amfetamine și bolnavi de bipolaritate.

Tentativă de sufocare

669 17 5În ianuarie 2013, Logan Fischer, un tânăr de 19 ani, și-a legat prietena, i-a acoperit gura cu bandă adezivă și a încercat s-o sufoce cu o pernă. Apoi, ca din senin, i-a dat drumul. Tânăra și-a alertat familia, care a chemat Poliția. Logan a fost arestat și a mărturisit că în ziua respectivă și la momentul tentativei de omor a început să audă vocea prietenului său imaginar din copilărie, Eric, și că de fapt acesta fusese cel care legase fata. De asemenea, adolescentul a mai pretins că Eric ar fi vorbit și cu tânăra, căreia i-ar fi ordonat să-l înjunghie pe Logan, dar ea ar fi refuzat. În mod firesc, nimeni nu a crezut povestea, iar autorul cu un prieten imaginar atât de periculos a fost reținut și acuzat.

Zâmbărețul Jack și instrucțiunile fatale

669 17 6Potrivit legendelor urbane, zâmbărețul Jack este un clovn care devine prietenul imaginar al copiilor doar pentru ca apoi să-i ucidă și să le umple corpurile cu bomboane. În 2015, o fetiță de 12 ani din Indiana a dat foc casei sale și și-a înjunghiat mama vitregă, pe care astfel a ucis-o. Luată la întrebări de autorități, micuța a afirmat că a primit aceste instrucțiuni de la zâmbărețul Jack. Copila a fost diagnosticată cu mai multe afecțiuni psihice și nicio instituție privată nu a vrut s-o primească. În final a ajuns într-un ospiciu al statului și, din pricina afecțiunilor sale, nu a fost judecată pentru faptele comise.

„Logica te poate duce de la punctul A la punctul B. Imaginația te poate duce oriunde“ (Albert Einstein)

Ordinul sinistru al lui Slender Man

După o petrecere pentru copii, două fetițe din Wisconsin și-au ademenit o colegă și s-au apucat s-o înjunghie de nu mai puțin de 19 ori. Doar o minune a făcut ca victima să nu piară. Când cele două agresoare au fost reținute, au spus polițiștilor că prietenul lor imaginar, Slender Man, le-a comandat să-și ucidă amica. Dacă nu se supuneau, le-ar fi executat el familiile. Cele două credeau cu tărie că Slender Man, personaj în haine negre și fără chip, le era prieten, că le-ar fi primit în casa sa dacă ele ar fi dus crima la bun sfârșit, că le urmărea, că putea să se materializeze pe loc și că le putea citi gândurile.