Main menu

header

697 17 1de Călin Popa şi Adrian Barna

Drumurile din Marea Britanie ar putea fi reparate de roboți capabili să umple o groapă într-un singur minut, arată cercetătorii.

Drone care observă și închid crăpăturile

Profesorul Mark Miodownik, de la University College, din Londra, susține că rețeaua rutieră a Marii Britanii este în grad avansat de distrugere din cauza lipsei de bani și a forței de muncă. „Ideea noastră este de a folosi anumite drone care să vadă crăpăturile, iar altele care să le repare. Întreaga operațiune se poate face noaptea, în aproximativ un minut. La ora 4:00, traficul poate fi oprit fără mari probleme”, arată specialistul. Ca urmare, Consiliul local al orașului Leeds, împreună cu o echipă de ingineri și de designeri, fac primii pași spre conceptul de „orașe autoreparabile”. O armată de vehicule autonome sau de drone va patrula prin localitate, identificând crăpături în carosabil înainte ca acestea să se transforme în gropi. În cazul în care acestea există, un robot cu o imprimantă 3D atașată va putea împrăștia asfalt în crăpături, reparând șoseaua.

Capsule cu petrol în asfalt

Cel mai recent studiu anual, efectuat de Asphalt Industry Alliance, susține că primăriilor din toată Anglia și Țara Galilor le-ar trebui circa 14 ani și 9,3 miliarde de lire pentru a efectua toate reparațiile restante. În aceste condiții, Compania de Autostrăzi din Anglia explorează noi modalități de a repara rețeaua rutieră. În planurile sale, date publicității recent, instituția arată intenția de a utiliza mașini automate care să descopere crăpăturile în asfalt și să le raporteze mai departe companiei. Totodată, aceasta mai are o colaborare cu o echipă de cercetători care testează implementarea unor capsule de petrol în asfalt. Odată ce acesta se crapă, capsulele se fisurează la rândul lor, unind crăpăturile.