Main menu

header

757 17 8de Călin Popa şi Alexandru Brădescu

Poveștile despre preoții care au scos demonii din oameni - sau măcar au încercat - au îngrozit sute de ani opinia publică. Rămase inexplicabile, aceste posedări încă aprind imaginația pe toate meridianele.

Infirmă pe viață

757 17 1În timp ce majoritatea experților pun manifestările oamenilor posedați pe seama termenului general de „boli mintale”, creștinismul abundă de povești în care preoții au reușit să „vindece” aceste persoane uneori chiar mai bine decât medicii. Poate tocmai de aceea toate aceste cazuri țin de paranormalul de lângă noi. De pildă, după colonizarea Americii, în Massachussets, o servitoare pe nume Elizabeth Knapp a fost atrasă de diavol cu promisiunea bogăției și a vieții de huzur. Fata de 16 ani a început să aibă manifestări asemănătoare unor convulsii violente, iar încercările de a o vindeca nu făceau decât s-o contorsioneze și mai mult. Arunca în jur numai blasfemii și ocară, urla și se zbătea, iar potrivit martorilor din congregația religioasă din care făcea parte, deși preotul local a reușit s-o exorcizeze, traumele tuturor acelor zbateri au lăsat-o pe biata tânără infirmă pe viață.

Crima demonică

757 17 2În 1974, în Marea Britanie trăia liniștit Michael Taylor, alături de soție și de copii. Într-o zi, însă, Michael s-a alăturat unui cult religios obscur, condus de o tânără pe nume Marie Robinson, care l-a atras pe bărbat ca un magnet. Cei doi au început să-i exorcizeze împreună pe membrii sectei. Soția lui Michael a izbutit să-l scoată pe acesta din nefasta legătură și l-a dus la preoți, care, după 24 de ore de exorcizare, au crezut că au scos demonii din el. Dar se pare că nu pe toți: la două ore după terminarea sesiunii, bărbatul a mers acasă și și-a ucis soția și câinele într-un mod înspăimântător. Trimis la ospiciu, Michael nu a mai ieșit niciodată din sistemul instituțiilor de boli mintale.

Levitând până în tavan

757 17 3Celebrul preot exorcist Riesinger s-a luptat cu demonii tinerei Emma Schmidt într-o teribilă sesiune de exorcizare care s-a întins pe 23 de zile în august, septembrie și decembrie 1910. Riesinger i-a întrebat pe demonii din interiorul fetei câți sunt, iar aceștia i-ar fi răspuns că sunt mulți și că tânăra este posedată pentru că a fost blestemată de propriul tată. În timpul sesiunilor, potrivit martorilor, fata nu putea deschide ochii și vărsa tot timpul ceva ce semăna a macaroane, deși nu mânca nimic. Cazul a rămas celebru și pentru că Emma a levitat de mai multe ori până în tavan, spre groaza călugărițelor care asistau la exorcizări. La sfârșitul ultimei sesiuni, care a durat trei zile fără întrerupere, fata s-a trezit brusc și i-a adus laudă lui Dumnezeu. Era liberă, dar Riesinger a fost sancționat de Biserica Catolică…

Julia posedată

757 17 4Una dintre cele mai teribile exorcizări documentate a fost realizată de Richard E. Gallagher, doctor la Colegiul Medical din New York, în 2008. Pacienta, al cărei nume a rămas anonim din motive de siguranță, a fost numită Julia. Făcuse parte dintr-un grup de sataniști timp de mai mulți ani și într-o zi a venit la Gallagher rugându-l s-o scape de demonii interiori. Expertul a ascultat toate poveștile femeii cu scepticism, dar apoi a văzut manifestările: vorbea cu o voce masculină, în limbi străine pe care nu le studiase niciodată, levita și știa totul despre cei care o tratau, despre familiile lor și chiar despre arborele genealogic al fiecăruia, date care nu fuseseră publice niciodată.

Vinovat de omor calificat

757 17 5La începutul anilor 1980, un caz de posedare urmată de crimă făcea înconjurul lumii. În Brookfield, Connecticut, Arne Cheyenne Johnson, în vârstă de 19 ani, care susținea că este posedat de demoni, și-a ucis patronul, pe Alan Bono, cu nenumărate lovituri de cuțit. Cu câteva luni înainte, asasinul asistase la exorcizarea cumnatului său, un copil de 11 ani, iar avocatul inculpatului a încercat să susțină că demonul ieșit din copil îl luase în stăpânire pe Arne. Mai mult, apărătorul a vrut să-i citeze pe preoții implicați în exorcizarea cu pricina, dar cererea i-a fost respinsă. După 15 ore de deliberări, jurații au decis că Arne trebuie să-și ispășească pedeapsa pentru omor calificat.

„S-a dus!”

757 17 6Unul dintre cele mai mediatizate cazuri de exorcism este cel al lui Ronald Hunkel, care a șocat comunitatea din Cottage City, Maryland, și a stat la baza filmului „Exorcistul”. Imediat după moartea unei rude, au început să cadă icoanele de pe pereții casei, se auzeau tot felul de zgomote neprovocate, iar Ronald se comporta tot mai ciudat. Prima exorcizare a omului a durat trei zile, timp în care, potrivit martorilor, pe trupul său apăreau zgârieturi profunde, în forma cuvântului „iad”. În jurul său și al preotului Bowdern se mișcau obiecte fără să fie atinse, dar părintele nu s-a lăsat. După botezarea tuturor membrilor familiei și trecerea lor la religia catolică și după încă o exorcizare, Hunkel a avut deodată câteva spasme, apoi a căzut la podea și a exclamat: „S-a dus!”.

Pactul cu diavolul

757 17 7n 1906, Clara Germana Cele, o școlăriță din Africa de Sud, a făcut în joacă un pact cu diavolul, dar totul a devenit ceva foarte serios atunci când copila a început să vorbească gros în franceză și… în poloneză, limbi pe care nu le învățase niciodată, levitând frecvent, și orizontal, și vertical, la doi metri. În timpul sesiunilor de exorcizare aproape l-a omorât pe preot, strangulându-l cu forța unui bărbat în putere. Din fericire, părintele a reușit să-și ducă misiunea la bun sfârșit, iar fata a revenit la o viață normală.

Celebrul Salvador Dali a fost exorcizat în 1947, după ce artistul avusese mai multe episoade violente. Călugărița Gabriele Maria Berardi a primit un bilet de mulțumire pentru serviciile sale, după ce pictorul a fost scăpat de demoni

Şapte preoţi pentru şapte necuraţi

În Anglia anului 1788 s-a petrecut un caz de exorcizare care a antrenat șapte preoți ai Bisericii Anglicane. George Lukins prezenta toate simptomele posedării de demoni încă din 1770, când începuse brusc să leviteze și să vorbească, cu o voce străină, în limba latină, pe care n-o cunoștea. După încercări eșuate de a scoate din el cei șapte demoni care George pretindea că-l controlează, într-o zi de vineri, 13, șapte preoți s-au rugat deasupra sa în timp ce bietul om se zbătea și zbiera pe toate vocile că trebuie să arate lumii puterea răului. În final, demonii au strigat prin gura exorcizatului că se vor întoarce în infern și George nu a mai fost bântuit niciodată.