Main menu

header

  Centrul de Protezare „Rosal Ortopedic” de la Cernica aduce o rază de speranţă pentru persoanele cu handicap locomotor. Întregul personal, începând de la tehnicieni ortopezi şi până la asistenţi medicali, este la dispoziţia persoanelor care vin aici pentru procurarea dispozitivelor medicale de ultimă generaţie. Directorul de producţie, domnul Dan Fridrich, face parte din „lumea protezelor” de la 16 ani. Pentru a veni în ajutorul celor care doresc să îşi procure o proteză performantă şi pe măsura necesităţilor, domnul Fridrich ne vorbeşte despre câteva cazuri.

„Am rămas uimit de cazurile persoanelor cu arsuri”

  Mulţi dintre noi nu ştim că persoanele care prezintă arsuri în regiunea bontului ce urmează a fi protezat necesită multă atenţie şi grijă. Alegerea unui dispozitiv pe măsură este dificilă, deoarece ţesuturile arse sunt sensibile. Medicul ortoped sau cel de recuperare vă poate consilia în alegerea tipului de dispozitiv, urmând ca specialiştii centrului de la Cernica să construiască cea mai potrivită proteză. „În mai mult de 30 de ani de activitate am văzut numeroase cazuri extreme ce m-au uimit. Printre ele se numără persoanele cu arsuri ale pielii”, ne povesteşte domnul Fridrich. Din păcate, Casa de Asigurări de Sănătate nu dispune de fondurile necesare pentru a putea oferi pacientului proteza potrivită. Aceşti oameni au mare nevoie de ajutorul specialiştilor şi pot găsi personal calificat şi sprijin la „Rosal Ortopedic”, un centru cu standarde europene.

Materialele de interfaţă au rol primordial

  Domnul Dan precizează că: „Este nevoie de o protezare foarte bună, ce necesită aplicarea unor materiale de interfaţă. Acestea au rolul de a asigura confortul dorit şi sunt de cea mai bună calitate.” Cu ţesuturile arse al bontului se lucrează foarte greu, şi aplicarea unui dispozitiv necorespunzător poate determina spargerea acestora. „Este nevoie de materiale de înaltă calitate, cum ar fi ciorapii din silicon, ce evită lezarea bontului”, afirmă domnul Fridrich. Tot dumnealui ne povesteşte despre cazul unui pacient care, după purtarea protezei de tip standard fără ciorap liner timp de zece minute a dus la necrozarea ţesuturilor. Din păcate, pacientul a trebuit să aştepte un an până la stabilizare, pentru a putea purta din nou o proteză. După recuperare, acesta a beneficiat dispozitive construite din materiale de peste hotare. Vorbind despre recuperare, directorul Centrului ne mai spune: „Deosebit de important în recuperarea pacientului este să treacă pragul psihologic al handicapului şi să accepte şansa la o nouă viaţă”.
Claudia Stan