Main menu

header

541 23 1de Gabriela Militaru

Cunoscut mai ales ca partener al Juliei Roberts în filme precum „Frumușica” sau „De bunăvoie şi nesilită de nimeni”, Richard Gere a devenit cunoscut publicului ca fiind unul dintre actorii care și-au manifestat un interes constant pentru budism. Căsătorit pentru câțiva ani cu Cindy Cawford la începutul anilor ’90, actorul a avut până de curând o relație de lungă durată cu actrița Carey Lowell, alături de care are un fiu căruia i-au dat un nume tibetan, Jigme. De fapt, mai mult sau mai puțin vizibil, actorul, care a câștigat un Glob de Aur pentru rolul din „Chicago”, și-a trăit aproape întreaga viață studiind și aplicând învățăturile tibetane.

A copilărit în spiritul credinței

541 23 2Născut în Philadelphia, Pennsylvania, în 1949, Richard Gere a fost cel de-al doilea copil dintre cei cinci ai unei familii cu profunde preocupări religioase. Devotați cultului metodist, părinții actorului erau nelipsiți de la slujbele religioase la care participau alături de întreaga familie. Metodismul este o mișcare inițiată în secolul al XVIII-lea de frații John și Charles Wesley și caracterizată prin dorința partizanilor săi de a-i ajuta pe cei săraci. Ajutorul se materializează prin intermediul spitalelor, universităților, orfelinatelor, în numele lui Iisus și al dorinței Acestuia de a face bine tuturor oamenilor. În prezent, mișcarea metodistă numără peste 80 de milioane de simpatizanți în întreaga lume. Cât despre simpatia familiei Gere pentru spiritul metodist, actorul a declarat, în nenumărate rânduri, că grija părinților săi pentru credință i-a fost o sursă de inspirație chiar din copilărie. Deși a început să manifeste calități actoricești încă din școală, Richard nu și-a uitat niciun moment înclinația către credință. După terminarea liceului, tânărul actor s-a înscris la Universitatea Massachusetts, unde a urmat mai multe cursuri de filosofie. Știința înțelepciunii l-a determinat pe Richard să-și pună tot mai multe întrebări despre sensul vieții. „Cred că, la fel ca majoritatea tinerilor, în facultate nu eram foarte fericit. Nu încetam să mă întreb la ce bun să facem orice pe lumea asta. Îmi dădeam seama că îmi testam limitele sănătății mintale cu astfel de întrebări, dar nu mă puteam opri să citesc tot ce îmi pica în mână”, a declarat acesta într-un interviu acordat revistei „Shambhala Sun”. Curând, el și-a dat seama că informațiile pe care le dobândise în calitate de adept al mișcării metodiste nu îi mai erau suficiente. „Credința mea de până atunci se baza pe o compasiune incredibilă, dar când am ajuns să-mi pun întrebări legate de originea universului sau despre natura sinelui, nu părea să fie capabilă să-mi dea răspunsuri care să mă mulțumească”, a explicat actorul decizia sa de a-și lărgi câmpul cunoașterii religioase.

A renunțat la metodism pentru budism

541 23 3Richard Gere mărturisea, la un moment dat, că în jurul vârstei de 20 de ani a luat pentru prima oară contact cu budismul. El își reamintea că, încă din adolescență, simțea în mod intuitiv că „universul se bazează pe generozitate și pe lipsa egoului” și că „totul vibrează de iubire”. Această viziune spirituală l-a inspirat pe actor să caute cu mintea și cu sufletul în zone ale cunoașterii care să-l determine să înțeleagă care este locul ființei umane în cosmos, să dezlege unele dintre misterele universului, dar mai ales să aibă o viziune nouă asupra existenței înseși. Aflat pe drumul autocunoașterii, Richard a fost inițiat în primele taine ale Zen Budismului și curând a devenit captivat de meditații și de rezultatele acesteia asupra minții și a corpului. Primul său instructor de budism a fost Kyozan Joshu Sasaki. Întrebat despre primele sale incursiuni în lumea budismului, actorul a mărturisit că au existat două momente cruciale care l-au determinat să urmeze această cale. „Ceea ce m-a luminat a fost atunci când am văzut prima oară o dharma scrisă (n.r. - se traduce adesea prin «ceea ce susține viața». Dharma este forța care susține universul și care îi conferă coerență). Şi apoi prima întâlnire cu profesorul meu. Înainte de asta, studiasem filosofia în școală și mă simțeam foarte atras de filosofia lui George Berkely”, a spus el. Ceea ce l-a orientat pe Richard Gere către filosofia budistă a fost posibilitatea care i se oferea de „a trăi aici și de a fi liber. Nu m-am gândit niciodată la asta. Mereu am crezut că, pentru a fi liber, trebuie să evadez din lume. Așa că ideea de a fi în lume și în afara ei în același timp mi s-a părut revoluționară și fascinantă”, a explicat actorul.

Prima întâlnire cu Dalai Lama

După aproape şase ani de practică Zen, în 1978 Richard Gere a întreprins o vizită în Nepal, unde s-a întâlnit cu călugări tibetani. Actorul l-a întâlnit și pe cel de-al 14-lea Dalai Lama în India, urmând ca mai apoi să devină practicant al școlii Gelugpa. În interviul acordat lui Melvin McLeod de la „Shambhala Sun”, Richard Gere a detaliat prima sa întâlnire cu Dalai Lama. „Am început să discutăm generalități, după care el m-a întrebat dacă sunt actor. S-a gândit o clipă la asta, după care mi-a spus: «Prin urmare, atunci când joci o scenă în care ești nervos, ești nervos cu adevărat? Sau când plângi, o faci cu adevărat?». I-am dat un răspuns specific actorilor, cum că este mai eficient să crezi cu tărie în starea pe care o mimezi ca să poți intra mai bine în rol. El m-a privit foarte atent în ochi și a început să râdă foarte tare. Mai târziu, mi-a spus că râdea la ideea că cineva ar putea crede că emoțiile sunt reale și că cineva se poate chiar strădui să creadă în ele”, a povestit actorul. El a subliniat, de asemenea, că deși Dalai Lama este gurul care i-a schimbat esențial perspectiva de a vedea viața, schimbarea nu s-a produs prea lesne. „Nu cred că am zis vreodată că budismul mă va determina să renunț la tot ce am și să mă călugăresc, dar m-a făcut să înțeleg ce aveam de făcut: să lucrez cu toți profesorii aceia, să învăț tot ce era de învățat. Deși am avut și momente de declin, pot să spun că, de când l-am întâlnit pe Dalai Lama, nu m-am abătut niciodată de la această cale”, a mărturisit actorul.

„Dalai Lama are atâta încredere în mine cât să-mi fie ca o oglindă în care mă privesc foarte clar“ Richard Gere

„La fel cum Roma nu a fost construită într-o zi, nici iluminarea noastră nu se poate petrece peste noapte. Dar ea este posibilă ca urmare a unui efort zilnic“, este credința actorului

Ambii părinţi ai lui Richard Gere sunt descendenţi ai pilgrimilor de pe nava Mayflower, care i-a transportat pe englezii puritani şi separatişti din Anglia în America, în secolul al XVII-lea

Apărător al drepturilor omului în Tibet

În urma nenumăratelor vizite pe care le-a făcut în Tibet, Richard Gere a devenit un activ susținător al drepturilor oamenilor din zonă, cofondator al asociației Tibet House, creator al Fundației Gere și este președintele consiliului director pentru Campania Internațională pentru Tibet. Susținerea actorului se bazează pe deviza că „a salva Tibetul înseamnă a crede în posibilitatea de a fi cu toții frați și surori”. Din nefericire, campaniile pro-Tibet l-au transformat pe Richard într-un dușman al Chinei. În 1993, actorului i-a fost retrasă onoarea de a prezenta la Premiile Oscar, după ce anterior denunțase public Guvernul chinez. În 2007, actorul și-a unit forțele alături de alte celebrități pentru a boicota Jocurile Olimpice de la Beijing din 2008, punând astfel presiune asupra Chinei să declare Tibetul drept stat independent. În plus, actorul a sponsorizat mai multe sesiuni de comunicări pe teme religioase în Mongolia, în India și în Statele Unite ale Americii.