Main menu

header

568 22 1de Andreea Radu

Credincioşii din Arhiepiscopia Sibiului vor avea bucuria de a se închina Cinstitului Brâu al Maicii Domnului, ce va fi adus la Braşov în perioada 21-23 martie şi la Sibiu în perioada 24-26 martie de o delegaţie de la Mănăstirea Kato Xenia, din Mitropolia de Volos, Grecia. Despre Cinstitul Brâu se spune că este ultima urmă pământească a Fecioarei Maria. Credincioşii din întreaga lume merg la Mănăstirea Kato Xenia şi se închină icoanei făcătoare de minuni „Panaghia Xenia” şi Brâului Maicii Domnului, dobândind împlinirea cererilor lor, fiind binecuvântaţi de Dumnezeu cu pace şi sănătate.

Se păstrează în Kato Xenia și Vatoped, din Grecia

De-a lungul timpului, despre Brâul Maicii Domnului se spune că a vindecat nenumărați bolnavi, în special pe cei de cancer, și a ajutat să nască o mulțime de femei care nu puteau avea copii. În plus, creștinilor li se recomandă închinarea pentru mijlocirea celor ce le sunt de folos. Brâul Maicii Domnului va sosi la Braşov luni, 21 martie, la ora 13:00, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Piaţa Sfatului, şi va sta spre închinare până miercuri, 23 martie 2016, ora 22:00. Joi, 24 martie, va ajunge la Sibiu, la Catedrala Mitropolitană, unde va rămâne spre închinare până sâmbătă, 26 martie 2016, la ora 9:00. „Brâul este țesut din păr de cămilă și, alături de Cinstitul ei Acoperământ, constituie o amintire prețioasă ce se păstrează din viața pământească şi smerită a Maicii Domnului, fiind cinstit cu multă evlavie de credincioşii ortodocşi din întreaga lume”, au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului. O parte din Brâul Maicii Domnului se păstrează în Mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, iar cealaltă parte se păstrează în Mănăstirea Vatoped, din Muntele Athos.

Împărăteasa Zoe, vindecată de un duh necurat

568 22 2Tradiția spune că Apostolul Toma, întristat fiind că nu a fost prezent la înmormântarea Maicii Domnului, a primit Sfântul său Brâu, ce a fost țesut de însăși Maica Domnului. Cinstitul Brâu s-a păstrat în Cappadocia, de unde a fost adus în Ierusalim de împăratul Teodosie cel Mare, şi a rămas până în secolul al IV-lea. În anul 395 a fost adus la Constantinopol de Arcadie, fiul împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Maica Domnului a făcut o minune cu Brâul său în secolul al X-lea, când împărăteasa Zoe, soţia lui Leon al VI-lea Înţeleptul, a fost vindecată de un duh necurat. În semn de mulțumire, împărăteasa a brodat Brâul Maicii Domnului cu fir de aur şi l-a reaşezat în racla dăruită de împăratul Arcadie. Amintirea acestui fapt minunat se pomeneşte în calendarul ortodox la data de 31 august. Despre Cinstitul Brâu se mai ştie că, în secolul al XIII-lea, trimişii regelui bulgar Ioniţă Caloian l-au luat de la Constantinopol. Despre modul cum a ajuns Brâul la Mănăstirea Vatoped din Muntele Athos, unde se află şi astăzi, se cunosc două variante. Fie că l-a dăruit cneazul sârb Lazăr, fie că a fost dăruit mănăstirii de împăratul bizantin Ioan Cantacuzino, care mai târziu a intrat în obştea Mănăstirii Vatoped. Din anul 1522, două părticele micuțe din Brâul Maicii Domnului au fost dăruite de Mănăstirea Vatoped Mănăstirii Kato Xenia de lângă Volos.

De ajutor în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei

Există numeroase mărturii potrivit cărora simpla închinare a vindecat mulți suferinzi. „De asemenea, Cinstitul Brâu al Maicii Domnului a făcut să înceteze diferite epidemii: în anul 1813, Brâul Maicii Domnului de la Vatoped a fost adus în Țara Românească pentru îndepărtarea ciumei; în anul 1871, sultanul turc, sub a cărui protecție se găsea Sfântul Munte Athos după căderea Constantinopolului, a dus Brâul în țara sa pentru îndepărtarea holerei; în anul 1894, Brâul a fost dus la Kios, pentru a înlătura epidemia care lovise plantațiile de lămâi și de portocali”, mai spun reprezentanții Arhiepiscopiei Sibiului. Şi racla cu Brâul Maicii Domnului de la Mănăstirea Kato Xenia a mai fost în România la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi în 2001, când a fost adusă prin purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Neagoe Basarab a construit un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”

Brâul Maicii Domnului a fost cinstit în mod deosebit şi de români. Sfântul Voievod Neagoe Basarab, domnitorul Ţării Româneşti, a construit în incinta Mănăstirii Vatoped un paraclis cu hramul „Brâul Maicii Domnului”, între anii 1512 şi 1520. Paraclisul a fost reparat în anul 1794, tot cu ajutor românesc, iar în secolul al XIX-lea, românii au dăruit paraclisului o nouă catapeteasmă. De asemenea, racla de argint în care se păstrează Brâul Maicii Domnului la Mănăstirea Vatoped a fost realizată în secolul al XVIII-lea în Ţara Românească.

Mănăstirea Kato Xenia din Grecia se află în apropierea oraşului Almiro, la o distanţă de şapte kilometri de autostrada Tesalonic-Atena, iar Mănăstirea Vatoped, pe Sfântul Munte Athos

Rugăciunea închinată Brâului Maicii Domnului alungă necazurile şi bolile

Dacă avem ocazia de a ne închina în țara noastră Sfântului Brâu e bine de știut că și rugăciunea este foarte puternică și, dacă este citită cu multă credință, are puterea de a dezlega farmecele, blestemele, de a alunga necazurile și bolile. Înainte de a începe rugăciunea, ce este numită canon de preoți, creștinii sunt îndemnați să se spovedească, iar luni, miercuri și vineri să postească și să se roage, să meargă la slujbe de dezlegare, iar duminica, la Sfânta Liturghie. Sfântul Brâu al Maicii Domnului se citeşte în fiecare zi, iar alături de el se citește și Paraclisul Maicii Domnului.