Main menu

header

586 22 1de Carmen Ciripoiu

Chiar dacă povestea Sfintei Ana prvine cu precădere din Protoevanghelia lui Iacob, datată în cel de-al doilea secol de după Hristos, și a fost foarte populară în creștinismul timpuriu, nu există nicio menționare a mamei Fecioarei Maria în Noul Testament. Biserica Ortodoxă o pomenește la 25 iulie, când are loc praznicul Adormirii Sfintei Ana.

Anunțul Arhanghelului Gavriil

Potrivit istoriei, Ana a fost soția Sfântului Ioachim și fiica lui Matham, un preot levit foarte cunoscut. Amândoi erau trecuţi de vârsta de 50 de ani şi nu reuşeau să aibă pruncul mult dorit. Cu ultimele speranțe, Ioachim s-a retras în sălbăticie și a cerut Divinității un copil, promițând că, dacă acest lucru se va întâmpla, îl va dedica Domnului. Și minunea s-a împlinit: Dumnezeu s-a îndurat de rugăciunile lui și ale Anei. Un înger a fost trimis să-l vestească pe Sfântul Ioachim că Ana va naște o fetiță care va primi numele Maria. De asemenea, trimisul Domnului i-a reamintit bătrânului Ioachim că, potrivit jurământului său, Maria va fi străbătută de Sfântul Duh încă din pântecele mamei sale. Astfel, copila nu avea voie să mănânce sau să bea nimic necurat, nici să vorbească sau să se amestece cu mulțimea, ci să trăiască în templu, astfel încât răul să nu se poată apropia de ea.

Promisiunea făcută Domnului

586 22 2Arhanghelul Gavriil i-a apărut apoi și Anei și i-a spus: „Eu sunt îngerul care a adus rugăciunile și pomenile tale în fața lui Dumnezeu; iar acum am fost trimis să te vestesc că vei da naștere unei fete, care se va numi Maria și va fi cea mai binecuvântată dintre toate femeile. Ea va fi plină de bunăvoința Domnului chiar de la naștere. Va rămâne în casa tatălui său până când va fi înțărcată și, după aceea, va fi trimisă în slujba lui Dumnezeu. Va trebui să Îl slujească pe Domnul noapte și zi, în postire și în rugăciune. Va trebui să se ferească de orice lucru necurat și nu va părăsi templul până când nu se va împlini ca vârstă. Ea nu va cunoaște vreodată vreun bărbat, ci singura și pentru întâia oară în acest fel va naște și va aduce pe lume pe Domnul, Cel care prin har, nume și lucrare va fi Mântuitorul lumii”. Apoi, Arhanghelul Gavriil a adăugat: „Ridică-te, așadar, și mergi la Ierusalim; iar când vei ajunge la poarta care, întrucât este acoperită cu aur, este numită «poarta de aur», acolo, ca un semn de la Domnul, îl vei găsi pe bărbatul tău, pentru care ai fost atât de îngrijorată. Atunci când îl vei întâlni și vei vedea că lucrurile se întâmplă așa cum ți-am zis, vei crede fără nicio urmă de îndoială că se vor petrece și celelalte fapte ce ți le-am prezis”. După ce Maria a împlinit 3 ani, părinții săi au adus-o la templu și au lăsat-o să crească acolo, în grija fecioarelor. Când fetița a împlinit 14 ani, a fost făgăduită lui Iosif din Nazaret, povestea Sfintei Fecioare continuând cu nașterea Fiului său, Iisus Hristos, și viața Sa pe Pământ. „O, preafericită însoţire, a dumnezeieștilor părinți Ioachim și Ana cei ce stați lângă scaunul Dumnezeirii, primind laudele acestea ale noastre, izbăviți-ne cu rugăciunile voastre de chinurile cele veșnice și de toată ispita, ca împreună cu voi să cântăm lui Dumnezeu: Aliluia!”.

Sfânta Ana e socotită ocrotitoarea copiilor și a maternității, întrucât ea a zămislit la bătrânețe, după multe rugăciuni, lacrimi și post

Moaştele îşi dorm somnul de veci în Muntele Athos

586 22 3Potrivit tradiției, Ana a trăit 69 de ani și a trecut la Dreapta Domnului la doi ani după ce Ioachim s-a stins la vârsta de 80 de ani. Când Maria a ră­mas orfană de ambii părinți avea doar 11 ani… Piciorul stâng al Sfintei Ana se păstrează și acum în Schitul Sfânta Ana Mare, cel mai însemnat lăcaș din întregul Sfânt Munte ridicat de îm­pă­ratul Iustinian. Istoria afirmă că după ce Sfânta Ana i-a apărut în vis soției suveranului, însărcinată la acea vre­me, Iustinian a reparat și a întărit ve­chea biserică, iar Sfintele Moaște ale bunicii lui Hristos și un acoperământ au fost duse la Constantinopol și așe­zate spre închinare în Biserica Sfânta Sofia până în anul 1333. Schitul Sfânta Ana a dăruit Bisericii 16 Cuvioşi Muce­nici, printre care Macarie, Nicodim, Cosma, Luca, Ilarion, Nichita, David, Pavel din Peloponez, Nectarie. Aici s-au nevoit şi Sfinţii Nifon Athonitul, Gherasim din Kefalonia, Dionisie Re­torul, Mitrofan, Sofronie, Sava cel Nou şi alţii. Tot aici s-a retras şi a pustnicit Patriarhul Chiril al V-lea, mitropoliţii Neofit de Navpaktos şi Iosif de Târ­novo, episcopii Dositei, Ierotei şi alţii. Schitul cuprinde astăzi un număr de 44 de chilii, iar monahii sunt în jur de 120. Fiecare chilie are o lucrare a mâi­nilor specifică: împletirea de coşuri ori metaniere, sculptura în lemn, compu­nerea de cântări psaltice, producerea tămâii, croitoria ori pictarea de icoa­ne. În bisericile Sfântului Munte se mai află și alte Moaște ale Sfintei Ana. Astfel, în biserica din Mănăstirea Cut­lumus se odihnește întregul picior drept al Sfintei Ana, iar în biserica din Mănăstirea Stavronikita se păstrează mâna Sfintei Ana. Părți din trupul Sfintei se mai află și în Catedrala Pa­triarhatului din Ieru­salim și Antiohia, în Mănăstirea Kykkos din Insula Cipru și în alte biserici și mănăstiri din lume.