Main menu

header

587 22 1de Andreea Radu

La aproximativ 20 de kilometri de orașul Ploiești, la ieșirea din Urlați, în județul Prahova, se află Mănăstirea Jercălăi, cunoscută și ca Schitul „Sfânta Maria” Cricov. Aici vin oameni din împrejurimi, dar și din țară, auzind de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la Sfântul Mormânt, de moaștele Sfântului Nicolae, ale pruncilor de la Betleem, dar și pentru cuvintele și vorbele de folos ale părintelui duhovnic Cleopa Florescu.

Curtea lăcaşului de cult găzduieşte două biserici

587 22 2Mănăstirea Jercălăi este cu siguranță deschisă sufletelor care caută alinare într-un loc binecuvântat de Dumnezeu. Se spune că El aduce aici oamenii care au nevoie de ajutor. Odată ce ați pătruns în curtea mănăstirii veți simți liniștea și veți știi că rugăciunile vă vor fi ascultate. Preoţii de aici îndrumă credincioșii spre slujbe și multă rugăciune, pentru a găsi izbăvirea, și mulți oameni s-au bucurat deja de ea. S-au vindecat, au întemeiat familii și au găsit liniștea, iar acum continuă să se roage, știind că mântuirea sufletului este cea mai importantă. Curtea mănăstirii găzduiește două biserici, una veche din lemn cu o poveste impresionantă și o alta impunătoare, ce încă se află în construcție. Istoria spune că bisericuța veche, în formă de corabie cu pridvor şi turla ascuţită, maramureşeană, a fost construită în județul Mureș, apoi mutată la Castelul Bran, unde era abandonată, fiind salvată și adusă în Prahova. În timp, lăcașul de cult al Mănăstirii Jercălăi a ajuns monument istoric. Biserica a fost construită în anul 1731, în satul Luieriu-Reghin, din județul Mureș, fiind o adevărată operă de artă transilvăneană. Ea a fost dăruită Familiei Regale pentru Castelul Bran, în vecinătatea căruia a fost strămutată de Regina Maria în anul 1932. După ce castelul a fost transformat în muzeu, biserica a fost practic abandonată. La inițiativa patriarhului Iustinian a fost mutată la Mănăstirea Jercălăi, biserica de aici fiind ruinată. În locul ruinei stă acum o cruce mare de piatră, veche de peste 400 de ani, adusă din Dobrogea.

Are nevoie de recondiționare

587 22 3Potrivit datelor istorice, pictura a avut loc în două etape, una în 1731 în tempera, păstrată încă pe catapeteasma bisericii, și o alta, pictură a lui Condrat, pe pereții laterali ce datează din anul 1838, executată în ulei. Încă mai pot fi admirate scene precum Dreapta Judecată, Buna Vestire, Nașterea Maicii Domnului, episoade din viața lui Iisus Hristos, deși biserica face parte din obiectul unei lucrări de tratare și conservare a lemnului, dar și de restaurare a picturii. În prezent, în micuța bisericuță se mai țin slujbe doar ocazional, având nevoie de conservare, dar ea poate fi vizitată și admirată. Vara, când vremea permite, slujbele au loc în altarul de afară, iar pe timp de iarnă, toamnă și primăvară, în biserica mare, la care încă se lucrează. Deși încă neterminată, se întrepătrunde pictura de un albastru de-a dreptul divin.

Mănăstirea Jercălăi este de călugări și are hramurile: Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (biserica veche) și Sfântul Ilie, Sfântul Ierarh Nicolae, Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul (biserica nouă)

Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

587 22 4Din ce în ce mai mulți pelerini vizitează Mănăstirea Jercălăi pentru a se ruga icoanei făcătoare de minuni adusă de la Ierusalim, căutând rezolvare necazurilor prin care trec. Despre icoana Maicii Domnului cu Pruncul se spune că vindecă bolile trupului și sufletului, dar împlinește și cele necesare și de folos. Mănăstirea adăpostește, încă de la sfârșitul anului 2009, moaște ale mai multor sfinți: degetul Sfântului Nicolae, moaște ale cuvioșilor părinți din Sinai și din Bethleem, părticele din Sfântul Pantelimon și Sfântul Apostol Filip, precum și un veșmânt al Sfântului Grigorie Decapolitul. În fiecare zi a săptămânii, biserica este vizitată de pelerinii care doresc închinare, iar vinerea dimineață, când au loc Sfânta Liturghie și Sfântul Maslu, dar și sâmbăta seara, de la ora 18:00, curtea mănăstirii devine neîncăpătoare, majoritatea credincioșilor venind pentru slujbe de la Ploiești și din București. Oamenii spun că aici au loc minuni și că după fiecare slujbă pleacă mai buni, mai luminați și cu răspunsuri la problemele lor, crezând cu tărie atât în sfințenia locului, în slujbe, dar și în puterea rugăciunii. Credincioșii nu îndrăznesc să spună mai mult, dar ne asigură de binecuvântarea acestui loc. „Vin oameni cu probleme de sănătate și primesc ajutor de la Dumnezeu după numai câteva masluri. Cu spovedanie, împărtășanie, post și slujbe, mulți au aflat rezolvarea problemelor lor. Preoții de aici au o vorbă bună pentru fiecare credincios. Este un loc cu o energie greu de explicat, cu o pace pe care nu o găsești în altă parte și cu oameni deosebiți. Un colț de Rai!”, ne-a spus una dintre doamnele care vine la rugăciune de la kilometri distanță.