Main menu

header

617 26 1de Carmen Ciripoiu

În perioada 27 februarie - 5 martie 2017, la Biserica Icoanei din București, are loc loc a X-a ediție a manifestării religios-culturale „Icoana - Fereastră spre Dumnezeu”, organizată de Arhiepiscopia Bucureştilor şi Protoieria Sector II Capitală, în colaborare cu Primăria Sectorului 2. Cu această ocazie, între 1 martie (începând cu ora 8:00) şi 6 martie (până la ora 19:00), va avea loc un pelerinaj la Icoana Maicii Domnului Iordănița, adusă de la Ierusalim în capitala României spre închinare.

Ocrotitoarea Iordanului

Minunile icoanelor Maicii Domnului sunt greu de cuprins în cuvinte. Unele au plâns și au sângerat când au fost lovite, altele au vorbit și i-au speriat pe păgâni, întorcându-i la dreapta credință și au existat și cazuri când acestea au călătorit singure și s-au așezat în bisericile unde se petrec și acum întâmplări cu totul neobișnuite. Dar dintre toate icoanele Fecioarei Maria, cea a Maicii Domnului Iordănița rămâne o minune a Ortodoxiei. Povestea Ocrotitoarei Iordanului va rămâne întotdeauna în hrisoavele istoriei. Superba icoană a fost ferecată în argint și dăruită Bisericii Schitul Românesc de pe malul Râului Iordan (ridicată de Patriarhia Română în anul 1935 în regiunea Qasr alYahud), la locul istoric al Botezului Domnului Iisus Hristos, de Gheorghe Petra, Dumitru Vasile și Stelian Ionescu, în anul 1939. Din nefericire, în perioada cuprinsă între anii ’67 şi ’70, din cauza războiului declanșat în zonă, biserica românească a fost bombardată, turla centrală a căzut, iar pereții au fost găuriți de schije şi gloanţe. A fost momentul când schitul românesc s-a pustiit, iar călugării au fost nevoiți să plece din sfântul lăcaș. Din fericire, au putut fi salvate câteva dintre obiectele sfinte, printre care și sfânta icoană a Maicii Domnului Iordănița, care au ajuns la Reprezentanța Patriarhiei Române din Ierusalim.

A ascultat rugăciunile Sfântului Ioan Iacob Românul

617 26 2În prezent, icoana este așezată în pridvorul Bisericii Așezământului Românesc din Ierusalim. În anul 2014 i-a fost sculptat în România un baldachin în lemn de stejar de preotul Mircea Ursache din Piatra-Neamț, prin grija arhimandritului Timotei Aioanei, superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, și a fost împodobită cu trei candele mari de argint executate la Atelierele Patriarhiei Române din București. În fața acestei sfinte icoane s-a rugat și a plâns Sfântul Ioan Iacob Românul, monahul care a luat Crucea, a urmat lui Hristos și a învățat să nu se uite la trup, ci să poarte grijă de suflet în perioada cât a slujit Domnului ca egumen la Schitul Românesc de la Iordan. De altfel, multe dintre rugăciunile şi poeziile pe care le-a compus Sfântul Cuvios Ioan Iacob au fost scrise înaintea icoanei axioniţă a Maicii Domnului. Despre această icoană se spune că a săvârşit multe minuni, a ascultat rugăciunile și a șters lacrimile multor pelerini români și pustnici de pe Valea Iordanului.

În perioada 3-6 martie, la Teatrul Bulandra, Sala Grădina Icoanei, vor fi expuse icoane pictate de elevii care lucrează în cadrul programelor cultural-educative de la parohiile Iancu Vechi-Mătăsari, Sfântul Pantelimon şi Olari

Procesiunea „Lumina Ortodoxiei“

617 26 3În anul 843, sub împărăteasa bi­zantină Teodora, s-a pus capăt icono­clasmului (luptei împotriva icoanelor). Atunci s-a hotărât ca, în fiecare an, prima duminică din Postul Mare să se numească Duminica Ortodoxiei şi să fie cinstită în amintirea acelui moment de toate lăcașurile ortodoxe din în­trea­ga lume. Joi, 2 martie, de la ora 18:00, are loc o conferință susținută de diacon prof. Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stă­niloaie” din Iaşi, cu tema „Despre sfin­tele icoane”. Sâmbătă, 4 martie, înce­pând cu ora 16:00, credincioșii vor participa la slujba Vecerniei la Biserica Icoanei, urmând ca la ora 18:00 să aibă loc prima procesiune în jurul Par­cului Grădina Icoanei, numită „Lumina Ortodoxiei”, simbol al luminii ce îm­prăştie întunericul din viaţa noas­tră. Peste 100 de preoţi şi mii de credin­cioşi vor purta lumânări aprinse şi vor cânta imnuri bisericeşti. Duminică, 5 martie, începând cu ora 10:00, pe o scenă instalată în curtea Bisericii Icoa­nei, va fi săvârșită Sfânta Litur­ghie. După terminarea slujbei, grupurile de credincioși de la parohiile din sector se vor deplasa spre Parcul Grădina Icoanei, unde va fi constituită coloana pentru pelerinajul „Icoana - Fereastră spre Dumnezeu”, care se va desfășura în jurul Par­cului Grădina Icoanei. Procesiunea va dura în jur de două ore. Clericii vor purta pe umeri icoa­ne mari pe baldachin, iar credincioşii vor avea în mâini icoane noi sau aduse de acasă, care vor fi sfinţite apoi la slujba ce va avea loc în Parcul Icoanei. În timpul procesiunii vor fi fă­cute patru opriri pentru a fi rostite rugăciuni.