Main menu

header

de Anda Postolache

O veche biserică din perioada bizantină a creştinismului a fost descoperită recent în Israel, lângă oraşul Horvat-a-Diri. Cercetătorii isralieni spun că biserica datează din  secolele al VI-lea şi al VII-lea, luând în considerare inscripţiile în limba greacă găsite pe bucăţile de mozaic din interior.
Cercetările făcute de arheologii din cadrul departamentului pentru antichităţi al Guvernului israelian au mai scos la iveală, alături de lăcaşul creştin, şi un vechi centru de prelucrare a vinului, dar au descoperit şi informaţii ce pot completa ansamblul ştirilor despre traiul vechi al locuitorilor acestor regiuni aflate în apropiere de Ierusalim.

Inscripţii în limba greacă
Potrivit arheologului Daniel Ein Mor, directorul lucrărilor de săpături arheologice, din cadrul Autorităţii Antichităţilor Israeliene, „Situl arheologic a fost înconjurat de o pădure de stejar şi acoperit cu terase pentru culturile de viţă-de-vie ale agricultorilor din zonă. Înainte de a ne apuca de lucrări, noi am descoperit foarte multe bucăţi de vase de ceramică răspândite pe o suprafaţă mare din terenul acesta”. Au fost descoperite mii de bucăţi de mozaic şi piese de ceramică din perioada bizantină cu inscripţii în limba greacă. În timpul primei perioade de excavaţii, care a avut loc în decembrie 2008, s-a descoperit că în naosul bisericii bizantine se afla o podea din mozaic frumos colorat, ornamentele având modele de tip geometric, unele de formă romboidală, altele cu motive florale. Din păcate, mozaicurile au fost distruse în timp şi vandalizate.

Cu hramul Sfântului Teodor
Săpăturile arheologice au mai descoperit că biserica a fost părăsită după ce islamul a invadat această parte de lume, sfântului lăcaş dându-i-se o altă întrebuinţare. Se pare că aici a funcţionat un centru viticol important, lucru demonstrat de uneltele şi de ustensilele găsite, toate folosite în procesul tradiţional de fabricare a vinului.
S-a emis şi ipoteza că biserica ar fi putut aparţine unei mănăstiri, iar în cadrul ei călugării se ocupau cu prelucrarea viţei-de-vie. Inscripţiile greceşti vorbesc despre ctitorii şi preoţii bisericii: Antonius şi Theodosia, Teofilact, Ioan şi  Ştefan, iar hramul se pare că era al Sfântului Teodor. Inscripţiile au fost descoperite în altar, unde, de asemenea, s-au găsit preţioase bucăţi de mozaic ornate cu motive de cercuri concentrice.

Pe drumul Emausului biblic
Biserica a fost abandonată în repetate rânduri de-a lungul timpului, dar se pare că a fost părăsită definitiv în vremea târzie a stăpânirii bizantine. Potrivit arheologului israelian amintit, descoperirea acestei biserici duce specialiştii cu gândul la existenţa altor asemenea biserici, ba chiar a unor mănăstiri creştine în zona aceasta. Este cunoscut faptul că în primele secole creştine, în această zonă, credinţa în Iisus era foarte puternică însă, cu atât mai mult cu cât arealul se situează între oraşele biblice Bet Guvrin, Emaus şi Ierusalim.