Main menu

header

de Elena Şerban

Cine merge la Paris şi nu vizitează Bazilica Sacre Coeur poate spune că a ajuns degeaba în capitala Franţei. Nu suntem radicali, dar lăcaşul de cult a cărui construcţie s-a terminat în 1914 este deosebit de frumos şi de interesant. Şi nu vorbim doar despre interior, ci şi despre exterior şi despre panorama extraordinară asupra Parisului.

Dedicată lui Iisus
De altfel, de la cei circa 300 m peste nivelul mării, Sacre Coeur oferă cea mai frumoasă vedere asupra capitalei franceze, excepţie făcând evident vederea din Turnul Eiffel. Albă, cu un aspect ce seamănă mai mult cu o moschee decât cu o biserică, Sacre Coeur este ultimul lăcaş de cult din Franţa ce a fost construit pe baza subscripţiei publice. Bazilica a fost ridicată în Piaţa St. Pierre, ca semn de ispăşire după înfrângerea suferită din partea prusacilor în 1870 şi este singura dedicată lui Iisus. De altfel, legenda zice că inima Sa este conservată în interiorul criptei (de unde numele Sacre Coeur - Biserica Sfântă).

Ridicată pe Muntele Martirilor
Construcţia bazilicii, proiectată în stil romano-bizantin, a fost iniţiată în 1875 de arhitectul Paul Abadie, care a câştigat în acest sens un concurs la care au participat alţi 77 de arhitecţi. Cum lucrurile au tărăgănat şi Abadie a murit, proiectul a fost terminat, dar şi modificat de alţi arhitecţi. Lăcaşul de cult a fost înălţat pe Montmartre (Muntele Martirilor), locul plin de istorie, în care druizii, galii, romanii au ridicat temple dedicate zeilor sau unde s-a reconstruit Biserica Sf. Petru ori Abaţia Regală ş.a.m.d.

Două milioane de vizitatori pe an
Un alt aspect deosebit al acestui lăcaş, ce este pe locul doi în Franţa în ceea ce priveşte numărul de vizitatori (circa 2 milioane pe an), este acela al rocii din care e construită. Este vorba despre piatra calcaroasă din Chateau-Landon (aşa-numita travertină), ce are caracteristici fizice ieşite din comun: nu reţine nici fumul, nici praful şi menţine aspectul strălucitor original după orice intemperie.
Conform planurilor lui Abadie, fundaţia s-a turnat în iunie 1875, an în care au fost construiţi stâlpi subterani de rezistenţă de 33 m. Aceştia au devenit picioarele pe care edificiul este susţinut. În 1878 au început lucrările pentru construcţia criptei, iar în anul 1881, pentru bazilică. Deşi construcţia s-a finalizat în 1914, abia la sfârşitul primului război mondial a fost deschisă publicului.

Bazilica are biserică subterană
Planurile de construcţie prevedeau încă de la început ca lăcaşul de cult să poată primi foarte mulţi credincioşi. Tocmai de aceea, Sacre Coeur are un mare spaţiu în faţă, numeroase capele, o scară impunătoare şi o biserică subterană cu o cruce greacă.
Încă de la intrare, credincioşii sunt întâmpinaţi de o statuie a lui Iisus, care-şi ţine mâna la inimă. De o parte şi de alta a intrării străjuiesc o statuie ecvestră a Ioanei d’Arc şi una a Regelui Louis al IX-lea, ambele turnate în bronz. Odată ajunşi în interior, pelerinii pot admira unul dintre cele mai mari mozaicuri din lume, care îl reprezintă pe Iisus cu braţele întinse.
Construcţia, ce a costat undeva în jurul a 7 milioane de franci francezi, este realizată într-un stil combinat, atât roman, cât şi bizantin. Stilul bizantin reiese din construcţia celor patru cupole mici şi a cupolei mari, restul clădirii fiind proiectat într-un evident stil roman. Măreţia bazilicii este dovedită de faptul că adăposteşte unul dintre cele mai mari clopote din lume, „La Savoyarde”,  care are nu mai puţin de 19 tone. Bazilica are formă de cruce greacă, cu patru domuri. În complex, pelerinii se pot reculege într-o grădină de meditaţie, ce este înfrumuseţată cu o fântână.
Bazilica se poate „lăuda” cu unul dintre cele mai mari instrumente de cântat din lume, o orgă ce era destinată iniţial unei case particulare din Biarritz. Din păcate, vitraliile actuale nu sunt cele originale, acelea fiind distruse în timpul celui de-al doilea război mondial.

Preferată de staruri

Frumuseţea acestui loc a atras numeroase staruri, care au ales să filmeze diverse clipuri aici, dar a şi fost scenă în diverse filme. Vorbim în acest caz despre melodia „Say”, interpretată de One Republic, de trupa australiană Savage Garden (care a filmat clipul piesei „Truly Madly Deeply”), dar şi despre celebra U2 („Two Hearts Beat As One”). Sacre Coeur se poate vedea şi într-un film ce a avut-o ca personaj principal pe Audrey Hepburn. Şi lista poate continua...