Main menu

header

679 27 1de Roxana Istudor şi Sorin Dumitrescu

Religia este o afacere de amploare în societatea americană, cu venituri de 378 de miliarde de dolari pe an și cu o contribuție de 1,2 trilioane de dolari la PIB-ul SUA. Suma depășește veniturile cumulate ale primelor zece companii din tehnologia informației sau PIB-ul multor state ale lumii.

Biserica produce mai mult decât giganții IT

Religia din SUA valorează o sumă impresionantă, echivalentă cu a 15-a economie națională din lume, notează „The Guardian”. Un studiu al Universității Georgetown, din Washington, a dat la iveală și alte cifre relevante: sumele care circulă în domeniu le depășesc pe cele realizate de giganți ca Apple, Amazon sau Google. „Avem nevoie să știm exact valoarea religiei pentru a aprecia valoarea credinței? Nu, dar într-o epocă în care tot mai puțini sunt crescuți în spirit religios, trebuie să avem o perspectivă echilibrată asupra credinței, mai presus de ceea ce citim în ziare”, explică Brian Grim, autor al cercetării.

Peste 1,5 milioane de angajați cu normă întreagă

679 27 2Ca unul dintre cei mai importanți angajatori din economia americană, Biserica, prin cele 334.000 de congregații de pe teritoriul țării, încadrează în muncă sute de mii de oameni și rulează miliarde de dolari în bunuri și în servicii. „Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă într-o bună zi s-ar trezi toți spunând că nu mai sunt credincioși și nu mai vor să aparțină de Biserică. Doar din lăcașele de cult și-ar pierde imediat locurile de muncă peste 1,5 milioane de oameni care lucrează cu normă întreagă”, sintetizează Ram Cnaan, director de Program pentru Religie în cadrul Universității Pennsylvania.

Educația „mișcă” sume importante

679 27 3Biserica deține o rețea vastă de afaceri de tot felul, fiind implicată în majoritatea aspectelor vieții de fiecare zi a americanilor. Studiul „Contribuția socio-economică a religiei la societatea americană” pune în evidență date impresionante. Astfel, doar pe segmentul educației superioare, taxele pe care le plătesc studenții care se pregătesc în instituțiile patronate de Biserică se ridică la peste 46 de miliarde de dolari. Același document estimează, pe baza datelor furnizate de Departamentul de Educație din SUA, că sumele care intră pe filiera educației primare și gimnaziale în școlile și în liceele afiliate religios se apropie de alte 30 de miliarde de dolari anual.

Donații cât PIB-ul unui stat european

679 27 4Donațiile individuale către congregațiile cultelor religioase de pe teritoriul SUA sunt estimate la impresionanta sumă de 74,5 miliarde de dolari. În condițiile în care datele statistice arată că peste 150 de milioane de americani (circa jumătate din populație) sunt profund religioși, un studiu al PewResearchCentre a relevat faptul că două treimi dintre aceștia donează cu regularitate bani bisericii de care aparțin. De altfel, unele organizații nonguvernamentale estimează că suma acestor donații depășește 100 de miliarde de dolari. Pentru a avea o imagine de ansamblu, PIB-ul Slovaciei la nivelul anului 2015 a fost de 86,58 de miliarde de dolari. La rândul lor, congregațiile dau înapoi societății angajând personal, plătind facturi, cumpărând produse și implicându-se în activități în beneficiul comunităților locale.

Acțiuni caritabile cu multe zerouri

679 27 5Aproape jumătate dintre cele circa 50 de organizații caritabile care operează pe teritoriul SUA au la bază fundamente religioase. Iată câteva cifre relevante din perspectiva veniturilor pe care le rulează: Lutheran Services in America figurează cu 21 de miliarde de dolari anual, Catholic Charities, cu 4,5 miliarde, Food for the Poor, cu 1 miliard. La polul opus se află Cross International, cu „modesta” sumă de 300 de milioane de dolari. Demn de menționat este faptul că la organizațiile de cercetași afiliate religios participă de două ori mai mulți băieți americani decât la cele neafiliate. Pe de altă parte, congregațiile furnizează servicii auxiliare de mare importanță socială, cum sunt consilierea celor dependenți de stupefiante sau plata unor cursuri de pregătire profesională, și acestea cuantificate de autorii studiului, care le estimează în jurul valorii de 244 de milioane de dolari.

Mâncarea tradițională, adevărată industrie

Rețelele care livrează mâncare tradițională pentru evrei („kosher”) și pentru musulmani („halal”) sunt o parte importantă a veniturilor totale înregistrate în dreptul Bisericii. Autoritățile religioase se implică direct în supravegherea acestor domenii, pentru a se asigura că toate cerințele dietetice sunt îndeplinite în detaliu. Ca urmare, linia „kosher” este estimată în jurul valorii de 12,5 miliarde de dolari, iar sectorul „halal”, ceva mai mic, înregistrează totuși aproape 2 miliarde de dolari (estimări care ar putea fi ceva mai mari, în funcție de organizația care evaluează piața). „Dacă mi-ar fi spus cineva că religia contribuie cu 7% la PIB-ul Statelor Unite, aș fi crezut că aberează”, consideră William Galston, specialist în științe ale guvernării la Brookings Institution, fost consilier al președintelui Bill Clinton.

Vânzări masive de cărți religioase

679 27 6Doar piața publicațiilor creștine de peste Ocean valorează peste 3,6 miliarde de dolari. Cercetările de ansamblu luate în calcul de studiul specialiștilor de la Universitatea Georgetown estimează veniturile totale ale publicațiilor de profil la aproape 7 miliarde de dolari, cu o creștere medie de cinci procente anual. Piața este împărțită în trei segmente: cărți (partea cea mai însemnată, cu vânzări de 3,5 miliarde de dolari și creștere semnificativă, de 7%), reviste și obiecte-cadou (1,4 miliarde de dolari) și audio-video, cu același cuantum. În anul 2015, de exemplu, pe teritoriul SUA s-au vândut peste 52 de milioane de volume cu conținut religios.

Cifre cu „bătaie lungă”

Experții în științe sociale arată că studiul Universității Georgetown are o mare însemnătate pentru evaluarea impactului uriaș pe care religia îl are în viața economică a unui stat de calibrul SUA. Cifrele prezentate ar putea sta la baza unor politici viitoare și a unor măsuri inițiate de guvernanți și de susținătorii intereselor religioase la nivel înalt. „O astfel de lucrare va facilita ca religia să fie luată în serios pe coridoarele puterii”, argumentează Cnaan. Cu atât mai mult cu cât numărul adulților americani neafiliați religios a crescut cu șapte procente între 2007 şi 2014.

Congregațiile religioase conduc multe dintre spitalele de pe teritoriul SUA. Doar în sistemul catolic, Biserica deține unu din șase paturi de spital („Washington Post“)

Venituri uriaşe

Veniturile totale estimate ale Bisericii din SUA se ridică la aproape 400 de miliarde de dolari anual: sănătate - 161 de miliarde, activitatea congregațiilor - circa 84 de miliarde, educație - 74 de miliarde, acțiuni caritabile - 44,3 miliarde, publicații - 1 miliard, hrană tradițională - 14,4 miliarde. Per total, contribuția religiei la economia și societatea americană, prin toate instituțiile, bunurile și serviciile pe care le gestionează, înseamnă un plus de 1,2 trilioane de dolari la PIB-ul Statelor Unite, mai mare decât al Apple, Google și Facebook la un loc, punctează cruxnow.com.