Main menu

header

684 27 1de Roxana Istudor şi Eduard Popa

Cercetătorii din California studiază o carte de imnuri religioase care vin din secolul al XI-lea. Nimic neobișnuit, doar că un accelerator de particule a descoperit în spatele slovelor un alt text, de o valoare excepțională: un tratat medical care îi aparține celui mai important medic al Antichității, Galen din Pergamon.

Tradus după moartea lui Galen, apoi acoperit de psalmi

Cercetătorii din cadrul SLAC National Accelerator Laboratory, din SUA, au utilizat pentru o lungă perioadă raze X extrem de puternice pentru a analiza texte străvechi. Recent, au avut o surpriză de proporții: sub psalmii care alcătuiesc un volum scris, probabil, la Mănăstirea Sfânta Ecaterina, din Muntele Sinai, au fost găsite texte medicale ale celui considerat unul dintre fondatorii medicinei, Galen din Pergamon. Medic și filosof care a trăit în secolul al II-lea, Galen este considerat până astăzi una dintre cele mai strălucite minți ale Antichității, cel care a enunțat pentru prima dată faptul că prin venele oamenilor curge sânge, și nu aer, așa cum se credea până la el. Pergamentul inițial, pe care figurează scrierea religioasă, a fost umplut cu texte ale lui Galen traduse de o mână necunoscută după aproape o jumătate de mileniu de la moartea medicului, apoi prețioasele slove au stat „ascunse” o mie de ani sub rugăciuni, cel mai probabil pergamentul fiind refolosit din motive economice, întrucât era foarte scump în vremurile străvechi, notează sciencealert.com.

Peste 200 de pagini de descifrat

684 27 2Înainte să fie acoperit cu psalmi, pergamentul care constituia un tratat medical al lui Galen a fost transcris în siriana veche, în secolul al VI-lea, estimează experții americani. Lucrarea religioasă este studiată de specialiști de peste un deceniu, dar abia grație unui accelerator de particule se poate spera la descifrarea textului marelui medic al Antichității. „Primele rezultate sunt uluitoare. Analizarea fiecărei pagini din primele 25 selectate durează în medie zece ore, fără să luăm în calcul o prefață pe care nu reușiserăm să o descifrăm până acum. Dacă vom avea succes cu această traducere, vom deschide un nou capitol în procesul de înțelegere a muncii unuia dintre cei mai mari vizionari ai medicinei universale. Cine știe ce secrete vom descoperi, dacă luăm în calcul faptul că au mai rămas 200 de pagini cu texte ascunse? Galen este considerat cea mai influentă minte a medicinei mondiale din toate timpurile, iar ce se ascunde în această carte este istoria noastră, felul în care s-a dezvoltat domeniul”, explică expertul Peter Pormann, de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Considerat cel mai bine pregătit medic al Antichității, Galen din Pergamon a influențat decisiv discipline științifice cum sunt anatomia, fiziologia, patologia, farmacologia și neurologia