de Luana Mare
Prima dintre cele trei zile de vizită ale Papei Francisc în România este dedicată întâlnirii la București, cu Părintele Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, iar despre acest eveniment unic ne-a vorbit Vasile Bănescu (medalion), purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.
„Înaltul prelat al Bisericii Apusene va vizita Palatul Patriarhal, apoi catedrala”
- Care este programul întâlnirilor dintre Papa Francisc și Părintele Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române?
- Papa Francisc va rămâne în București doar în prima zi a vizitei sale, pe 31 mai. În cadrul acestei vizite, care are loc la invitația Conferinței Episcopilor Catolici din România, a președintelui României și a primului ministru, este inclusă și o întâlnire cu Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, cu Părintele Patriarh Daniel. Este o vizită care va implica atenția Patriarhiei Române în momentele principale. Primul este vizita Papei Francisc la Palatul Patriarhiei din București, unde a fost primit în 1999 și Papa Ioan Paul al II-lea. Acolo se va întâlni cu Părintele Patriarh Daniel, care va fi însoțit de Sinodul permanent al Bisericii Ortodoxe Române.
- Este vorba despre Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române?
- Este o diferență între Sfântul Sinod și Sinodul permanent. Sfântul Sinod este compus din toți ierarhii Bisericii Ortodoxe Române atât din țară, cât și din străinătate, în timp ce Sinodul permanent este formula restrânsă a acestui Sinod, care include prezența tuturor mitropoliților din Patriarhia Română, din țară, și din străinătate.
„Nu va fi, cum s-a speculat, o slujbă comună”
- Care sunt momentele următoare ale întâlnirii dintre cei doi înalți ierarhi ai Bisericilor creștine?
- După întâlnirea de la Palatul Patriarhal urmează al doilea act al vizitei, cel în care Părintele Patriarh îl va întâmpina pe Papa Francisc la Catedrala Națională. Înaltul oaspete va vizita acest edificiu unic din România dedicat memoriei tuturor eroilor români din toate timpurile. În Catedrala Națională se va consuma momentul numit „Rugăciunea Tatăl nostru”. Asta arată estența acestei întâlniri.
- S-a vehiculat ideea unei slujbe religioase comune? Va avea loc și un astfel de moment?
- Nu va fi o slujbă religioasă comună, cum s-a speculat, ci o întâlnire în rugăciune pentru că „Tatăl nostru” este trăirea care ne implică pe toți creștinii. Vor fi auzite în Catedrala Națională cântări pascale intonate atât de credincioșii catolici, cât și de cei ortodocși care vor fi atunci prezenți. Papa Francisc va avea un cuvânt de salut atât la Palatul Patriarhiei, cât și la Catedrala Națională. Cuvântul de bun venit va fi rostit în primul rând de Părintele Patriarh Daniel.
„Să nu uităm de ospitalitatea liturgică de care se bucură ortodocșii din afara țării în lăcașurile romano-catolice”
- Se știe despre ce va vorbi Papa Francisc credincioșilor ortodocși?
- Această întâlnire dintre Papa Francisc și Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române se va derula în cheia firească a dialogului pentru că dialogul este fundamental în societatea noastră contemporană, care s-a edificat după cum știm pe respectarea alterității, a respectului pentru aproapele nostru. Dialogul este prin excelență un semn de noblețe, un semn al aristocrației spirituale. Numitorul comun va rămâne această dovadă de respect reciproc, de firesc al întâlnirii între persoanele care îi reprezintă pe creștinii din România. Va fi o întrevedere sub semnul dialogului și al ospitalității.
- Au fost și unele voci care au comentat în mod negativ prezența Papei într-o țară eminamente ortodoxă. Cum comentați?
- Să nu uităm de cheia firească a dialogului şi a ospitalităţii de care se bucură şi Biserica Ortodoxă în mijlocul catolicilor din Occident. Ospitalitatea cu caracter liturgic de care au parte milioane de ortodocși din spațiul apusean, acolo unde comunitățile romano-catolice au pus în mod frățesc la dispoziție foarte multe lăcașuri de cult pentru românii ortodocși care merg să asculte și să participe la Sfânta Liturghie. Această ospitalitate liturgică are un corespondent, iată, și în ospitalitatea de care se va bucura Papa Francisc în România. În cazul de față este o întâlnire care se va desfășura pe fondul unei onorante ospitalități românești, creștin-ortodoxe. E vorba despre deschiderea pe care orice instituție trebuie să o aibă când iese în întâmpinarea unui oaspete atât de important.
„Vizita este structural diferită de cea a lui Ioan Paul al II-lea din 1999“
- Au trecut 20 de ani de la vizita primului Papă în România. Prin ce diferă această întâlnire de cea de atunci vorbind despre misiune?
- De data aceasta vizita este una structural diferită. Papa Ioan Paul al II-lea s-a adresat tuturor celor care au fost atunci prezenți. S-a întâlnit cu Patriarhul de atunci al României și vizita respectivă a lăsat în urma ei gânduri şi amintiri dintre cele mai frumoase. Vizita din 1999 a Papei a avut loc într-un context diferit de cel actual. Era la câțiva ani după ieșirea din acea perioadă grea. În acel context s-a consumat o vizită cu adevărat memorabilă, care s-a concentrat pe București, unde au venit din Piața Unirii foarte, foarte mulți români. Contextul vizitei Papei Francisc este unul diferit, programul vizitei este unul diferit. Numitorul comun va rămâne această dovadă de respect reciproc, de firesc al întâlnirii între persoanele care îi reprezintă pe creștini. Aici nu vorbim despre nuanțe dogmatice, care au importanța lor pentru fiecare dintre Biserici, e vorba despre respectul pentru celălalt într-o lume edificată pe dialog. După cum spuneam, este o întâlnire bazată pe ospitalitatea tradiţională românească, pe dialog, pe respect.