Main menu

header

734 24 1de Anca Marinescu şi Sorin Dumitrescu

Despre icoana Sfântului Efrem cel Nou de la Botoșani s-a dus vestea în toată țara pentru minunile pe care le face cu cei care se roagă cu credință și cu evlavie în fața ei la sfântul care a fost martirizat în anul 1426. Despre cum a ajuns icoana în Paraclisul din satul Fundul Herța (biserica mai e denumită Betleemul românesc), dar și despre minunile ce au avut loc în urma rugăciunilor la acest odor bisericesc, ne-a vorbit părintele Efrem, cu numele de mirean Emilian Căruntu, preot ortodox al Patriarhiei Unității (îl puteţi contacta la numărul de telefon 0739. 424.777).

„Am cumpărat-o cu 15 euro din Grecia”

734 24 2- Părinte, mai întâi spuneți-ne care este legătura dumneavoastră cu această icoană făcătoare de minuni.

- Eu am cumpărat-o în 2010 din Grecia, de la Mănăstirea Nea Makri, din Attica, locul unde a viețuit Sfântul Efrem în urmă cu mai bine de 500 de ani. La această sfântă mănăstire ajungeam atunci pentru prima dată și m-au fascinat simplitatea și viața sfântului, precum și martiriul, sacrificiul făcut pentru credința sa. La ieșirea din lăcaș era un cort bisericesc cu vânzări de obiecte de cult. Am văzut în spatele cortului această icoană pusă deoparte. M-am dus la negustor, am arătat acea icoană și i-am spus că aș vrea să o cumpăr. Dânsul mi-a explicat că nu este de vânzare pentru că are multe defecte și că intenționează să o trimită înapoi la atelier. Am insistat, iar dânsul mi-a cerut pe ea 15 euro. Cu icoana Sfântului Efrem în brațe m-am dus spre autocar și am simțit-o ca pe un dar deosebit. Este o icoană pictată pe pânză atașată pe lemn.

- Ce v-a atras în mod deosebit la ea?

- N-aș putea spune, dar cred că sfântul a vrut asta, am simțit-o ca fiind ceva deosebit.

„Primele picături din uleiul sfânt au apărut în 2010”

- Care a fost primul „răspuns” în urma rugăciunilor la această icoană?

- A devenit izvorâtoare de mir. Este prima minune. Am ajuns cu ea la București, unde locuiam din când în când într-o garsonieră, din motive de sănătate. Veneam la control medical. Am pus icoana pe peretele acelei garsoniere, iar în noaptea de Înviere a anului 2010 am fost plecat la slujbă la o biserică aflată la câteva sute de kilometri de Capitală și atunci am rugat doi ucenici, două femei, mai exact, să meargă după ce vor lua Sfânta Lumină de la Înviere și să aprindă candelele de la icoana din garsoniera respectivă. Când s-au dus, au observat pentru prima oară că din icoană picura mir. M-au sunat a doua zi, iar când m-am întors la București, am constatat și eu că, într-adevăr, din icoană curgeau picături de mir. Era în Duminica Tomei, la o săptămână după Sfintele Paști.

- Ați solicitat vreo expertiză?

- Au venit atunci și din partea Bisericii și au făcut verificări, au venit și jurnaliști bisericești care au scris despre acest fapt. A apărut în anul 2013 și o carte care se intitulează „Minunile Sfântului Efrem cel Nou prin icoana sa izvorâtoare de mir” (Editura Areopag). Este scoasă cu binecuvântarea IPS Justinian Chira, Arhiepiscopul Maramureșului și Sătmarului, cel care a trecut la Domnul. Această carte a fost până de curând în pangarele Patriarhiei Române.

„Ritualul este cu o lumânare, o floare şi o dorință”

734 24 3- Şi v-aţi gândit să împărtăşiţi această fericire şi cu creştinii…

- Da. M-am gândit că această icoană este făcătoare de minuni şi atunci am vrut să fie ajutaţi cât mai mulţi oameni.

- Ce minuni s-au petrecut în viața celor care s-au rugat la icoana sfântului?

- Au fost multe de-a lungul vremii și de tot felul. Au fost cazuri de copii vindecați, ajutor pentru cei care au vrut să aibă copii. Ceea ce a cerut sfântul a fost atât: o lumânare albă și o floare albă. Iar acestea au fost cerute în vis creștinilor. Sunt mulți care nu au știut unde este sfânta icoană și au fost dirijați de sfântul direct. Avem mărturii ale celor care căutau icoana și sfântul le-a apărut în vis și le-a arătat icoana și locul respectiv. Prima minune a fost imediat după ce am adus-o, în 2010. I s-a întâmplat unei femei care a descoperit mirul din icoană; avea probleme cu picioarele și s-a rugat cu credință la Sfântul Efrem în fața icoanei. Se numește Zanca Otilia și a povestit de atunci tuturor ce miracol a făcut sfântul cu ea. Au fost apoi multe persoane care s-au vindecat, femei care și-au refăcut familia, și-au adus pe drumul cel bun copiii sau soții căzuți în patima beției sau a drogurilor și multe alte probleme. Sfântul ajută, iar vestea despre minunile sale s-a răspândit repede. Sunt oameni care vin periodic de nouă ani. Este o icoană care a fost prigonită și de preoți, și de arhierei, și de unii creștini.

- Există vreun ritual pe care trebuie să-l facă creștinii care se roagă la această icoană?

- Trebuie să aprindă o lumânare albă, să aducă o floare și să se roage, să-și pună o dorință. Mirul îl primesc credincioșii în dar. Nu se vinde și nu s-a vândut niciodată. Sunt multe lumânări albe aprinse mereu la icoana Sfântului Efrem. Unii credincioși cu evlavie au dorit să aibă o candelă aprinsă în permanență la icoană, au cumpărat una dintre cele pe care noi le realizăm, au lăsat cele necesare pentru întreținerea ei, iar noi ne îngrijim să fie în permanență aprinsă. Am avut la un moment dat, pe când mă aflam la București, peste 400 de candele care ardeau mereu pentru binele familiei credincioșilor, pentru ca sfântul să-i ocrotească. Se lasă, totodată, un pomelnic și cei numiți sunt pomeniți în fiecare zi la Sfânta Liturghie. Dacă peste un timp nu mai vor să întrețină candela, noi o mai ținem aprinsă încă trei luni, apoi o lăsăm la icoana sfântului pentru a pune lumânări albe în ea. În prezent, la paraclisul de la Botoșani avem 86 de candele aprinse de care ne îngrijim zilnic.

„Merg de multe ori prin țară cu icoana, pe la diverse mănăstiri”

734 24 4- Cât mir izvorăște din icoană?

- Sunt diferite situații. Picură uneori mai mult, alteori mai puțin. Anul acesta, de sărbătoarea Sfântului Efrem s-a putut vedea cum curge mirul. Nu am cuantificat. Cred că este un dar al lui Dumnezeu pentru poporul român. De obicei curge mai mult în preajma sărbătorii Sfântului Efrem cel Nou. Îl sărbătorim la 5 mai (este ziua în care a fost martirizat), la 14 septembrie (ziua în care Sfântul Efrem s-a născut), iar la 3 ianuarie ziua în care au fost descoperite sfintele moaște.

- Unde se află icoana în prezent?

- Se află în satul Fundul Herța, comuna Cristinești, județul Botoșani, la 2-3 kilometri de granița cu Ucraina. Este un paraclis în cinstea sfântului ridicat de cei care au evlavie la icoana acestuia, dar merg de multe ori prin țară cu icoana, pe la diverse mănăstiri. După 18 iunie o voi aduce la București și toți cei care vor dori să se închine vor fi bineveniți. Mă pot contacta telefonic și le voi spune toate informațiile de care au nevoie cu privire la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Efrem cel Nou. Am fost chiar și în Grecia cu ea, la Mănăstirea Nea Makri, acolo de unde am cumpărat-o, și a fost cinstită cum se cuvine. De acolo am primit și un papucel al Sfântului în 2014, iar în 2015 am primit o așchie din dudul în care a fost martirizat. Toate acestea au fost oferite cu acte doveditoare.

- Icoana sfântului face minuni pentru toți credincioșii sau numai pentru cei ai Patriarhiei Unității?

- Eu nu mai aparțin de Patriarhia Română din anul 2014. Sunt creștin-ortodox, rânduiala este la fel, doar că jurisdicția de conducere nu este a Patriarhiei Române. Ca structură bisericească aparțin de Patriarhia Unității, cu sediul la Bruxelles, iar Patriarh este Benjamin, cu numele de mirean Jean About. Noi nu avem nicio legătură cu nicio altă confesiune decât cea ortodoxă și ținem rânduiala ortodoxă, iar Sfântul Efrem îi ajută pe toți creștinii care se roagă cu evlavie.

„După rugăciune, o femeie și-a găsit bunurile pierdute în doar o oră și jumătate”

734 24 5- Ne mai puteți relata o altă minune săvârșită de sfânt prin rugăciune la icoană?

- O doamnă care și-a pierdut geanta cu acte și carduri, bani într-o călătorie prin Turcia a aflat-o printr-o minune la aproape două ore distanță. În acest timp a sunat în țară și a rugat-o pe soacra sa, o femeie cu evlavie la Sfântul Efrem, să citească acatistul acestuia la icoană. Nici n-a terminat bine femeia de citit acatistul că s-a ivit cineva care pur și simplu i-a adus geanta tinerei în mașină. Un necunoscut.

„Se simte mirosul de flori până la zeci de metri de prețioasa icoană”

- Pe unde iese acest mir din icoană și cum îl colectați?

- Se prelinge din lemn, din zona umerilor sfântului până la baza icoanei. Am pus un fel de jgheab mic în partea de jos a icoanei și mirul se scurge acolo. Apoi îl colectăm în sticle și îl dăruim pelerinilor care vin și care cer acest mir pentru tămăduire sau rugăciune. Icoana are înălțime de aproape un metru și am așezat-o într-un postament de sticlă, special făcut pentru a putea colecta mirul. După cum am spus, nu curge mereu.

- Ce le puteți spune celor sceptici cu privire la acest miracol?

- Le pot spune să încerce să se roage cu credință la icoană și vor observa că rugăciunile nu rămân niciodată fără răspuns. Sfântul Efrem este grabnic ajutător. Sunt persoane care s-au vindecat până acasă de boli grave. Mulți credincioși mi-au spus că au simțit mirosul frumos al mirului de la zeci de metri distanță, iar acest lucru nu poate fi mistificat. Este un miros frumos, deosebit, de flori, altfel decât al mirului pe care-l știm, iar fiecare om care vine cu credință cunoaște în apropierea icoanei o stare de pace și de bine dintr-o dată, chiar dacă persoana a venit tulburată, supărată. Sunt multe mărturii ale unor oameni care s-au vindecat ori au găsit imediat rezolvare la probleme grele de viață după ce s-au rugat la icoana sfântului. Aceștia au adus la icoană alți oameni, au spus multora despre întâmplările lor și așa s-a dus vestea. Sunt oameni care vin periodic de ani întregi.

„Icoana Sfântului Efrem cel Nou este făcătoare de minuni, fiind grabnic ajutătoare oricui are nevoie de alinare a suferințelor trupești sau sufletești și care se roagă cu credință și smerenie“

„Turcii l-au omorât pentru că nu a acceptat credinţa musulmană“

- Ce-i sfătuiți să facă pe cei care vin la icoană?

- De fiecare dată când oamenii mă întreabă ce să facă, le spun aşa: „Vorbiţi cu sfântul din icoană, căci sfinţii nu mor niciodată. Ei sunt mijlocitori către Dumnezeu”. Toţi care au venit cu credinţă, închinându-se sfintei icoane, prin ea s-au închinat sfântului şi sfântul a vorbit cu ei. Sfântul este viu şi lucrător. Mie viaţa mi-a dăruit o încercare. După o meningită cronică, purtam zi şi noapte ochelari fumurii, de 3,5. Mergând într-o zi la control, acolo unde îl fac de obicei, mi s-a spus pe loc că nu mai am nimic şi nu-mi trebuie nici măcar 0,5 pentru îndreptarea vederii. Credeţi în Hristos, în minunile Maicii Sale şi ale sfinţilor rânduiţi de Biserica noastră Ortodoxă, printre care se numără şi Sfântul Efrem cel Nou, marele făcător de minuni! Dumnezeu este viu pentru cei curaţi cu inima. Despre Sfântul Efrem și mucenicia sa am aflat în 2010, atunci când am mers prima oară la acea mănăstire, Nea Makri, și am simțit lucrarea acestuia. Am fost impresionat de viața sa duhovnicească, de martiriul său.

- Care a fost martiriul său?

- Sfântul Efrem (Constantinos Morfis după numele de botez) s-a născut în oraşul grecesc Trikala, în anul 1384. La 14 ani a plecat la Mănăstirea Buna Vestire, de pe Muntele Neprihăniţilor, părăsind casa părintească, mama văduvă şi cei şapte fraţi, fugind din calea turcilor conduşi de Baiazid I, care începuseră răpirea tinerilor de 14-20 de ani pentru a-i înregimenta cu forţa ca ieniceri. Sfântul Efrem s-a nevoit mai bine de 25 de ani, ca monah, la Mănăstirea Buna Vestire. În anul 1416, turcii au prădat peninsula Attika şi, în 1424, invadând mănăstirea, au omorât cu sabia toţi călugării. Sfântul Efrem era atunci în peşteră, sus în munte, şi când s-a întors a găsit trupurile neînsufleţite ale monahilor. După un an, turcii au venit din nou şi, găsindu-l pe sfânt, l-au supus caznelor cu o barbarie rar întâlnită, timp de opt luni şi jumătate. În ziua martiriului său, l-au atârnat cu capul în jos într-un dud și l-au bătut cu sălbăticie, apoi i-au înfipt un par încins în abdomen. Îndurând chinuri mai presus de cuvinte, rugându-se şi iertând, sfântul a primit cununa mucenicească, după cum singur avea să arate în chip minunat.

„Moaştele au fost descoperite printr-o vedenie“

- Cum au fost descoperite moaștele acestuia?

- Și acest lucru este de mare minune pentru că s-au descoperit după 500 de ani printr-o vedenie a unei călugărițe - de la Sfânta Mănăstire Buna Vestire din Nea Makri, Grecia. Măicuța a văzut o scenă din ziua martiriului. A văzut cum un câine din mănăstirea din acele vremuri, alb cu pete negre, care trăise în vremea sfântului, se afla în apropierea unui copac scorburos (este vorba despre dudul de care a fost spânzurat Sfântul Efrem cel Nou, dud care există și astăzi, în jurul căruia s-a construit în zilele noastre un paraclis). Câinele era foarte nefericit și lacrimile îi curgeau din ochi. Atunci, trei țărani intrară în mănăstire; pe dată câinele începu un du-te-vino între țărani și copacul cel scorburos, lătrând. Unul dintre bărbați a înțeles că se întâmpla ceva. Se apropiară și văzură trupul însângerat și ciopârțit al Sfântului. Au săpat o groapă și au așezat trupul în ea. După ce ei au luat trupul Sfântului, câinele alergă la scorbură și luă o bucată din trup, căzută în urma numeroaselor chinuri la care fusese supus, și, ținând-o cu delicatețe între dinți, o puse în mormânt laolaltă cu trupul sfântului. Apoi oamenii acoperiră mormântul și plecară. Vreme de peste 500 de ani, nimeni nu a știut nimic despre acest mare mucenic, iar în data de 3 ianuarie 1950, monahia Macaria a descoperit, prin revelație dumnezeiască, sfintele moaște ale Marelui Mucenic Efrem cel Nou, precum și viața și pătimirile sale. În iunie 1971, Sfântul Efrem cel Nou i s-a arătat în vis unei măicuțe de la mănăstirea sa de pe Colina Neprihăniților și i-a dezvăluit o parte din chinurile la care a fost supus de acei otomani necredincioși.