Main menu

header

775 22 1de Carmen Ciripoiu şi Eduard Popa

„Este nevoie de rugăciune și de ajutorare frățească, de întărire în credință şi de apropiere de Dumnezeu. (...) Această perioadă ne arată cât de fragilă este viaţa omului pe pământ, cât de mare nevoie este de a păstra permanent legătura cu Dumnezeu, Izvorul vieţii pământeşti şi al vieţii veşnice cereşti”, este mesajul Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel. În iubirea sa milostivă față de credincioși, Biserica Ortodoxă Română sprijină persoanele afectate de COVID-19 atât spiritual, cât și material. Iată doar câteva dintre proiectele BOR.

Radio Trinitas și Trinitas TV transmit zilnic slujbele de la Catedrala Patriarhală

Din cele mai vechi timpuri, omenirea a avut de luptat cu un dușman invizibil, virusurile, care a devastat tot ce i-a căzut în cale, în ciuda tratamentelor oferite de medicină. După ciumă, holeră și gripă spaniolă, virusul COVID-19 a ieșit acum pe poarta Chinei și a cuprins întreaga lume, arătând că războiul nu a fost încă câștigat de oameni. Nemilosul virus nu cruță pe nimeni, egalizând șansele tuturor în fața morții, dar puterea Domnului este imensă. El deschide ochii omenirii, arătând tuturor că bunătatea, compasiunea, iubirea sunt valorile după care trebuie să se ghideze o persoană. Tot ce puteți face în aceste momente triste este să fiți alături cu sufletul și inima unii de ceilalți, să-i ajutați pe bunici și să înălțați rugăciuni către Mântuitor și Preacurata Sa Maică. Chiar dacă nu puteți intra în biserici, ascultați și vizionați la Radio Trinitas și Trinitas TV slujbele zilnice săvârșite de preoți la Catedrala Patriarhală.

Platforma „Ajută cu bucurie” oferă asistenţă persoanelor izolate

775 22 2Patriarhia Română împreună cu Federația Filantropia au pus la dispoziție platforma online ajutacubucurie.ro, unde persoanele izolate pot solicita sprijin. Nu trebuie decât să completați un formular și veți fi contactați în cel mai scurt timp. De asemenea, aveți la dispoziție și Telverde 0800-800.368, funcțional în intervalul 8:00-16:00. Mai mult, Patriarhia Română a tipărit o carte cu „Rugăciuni la vreme de boală și necaz”, iar 2.500 de exemplare vor fi oferite gratuit pacienților și medicilor de la următoarele instituții: Institutul Național „Matei Balș”, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, Spitalul Polizu, Spitalul Clinic „Victor Babeș”, Maternitatea Bucur și Institutul Național de Endocrinologie „C.I. Parhon”.

Mănăstirile din Arhiepiscopia Iașilor confecționează gratuit lenjerii de pat

Măicuțele de la atelierele de croitorie din mănăstirile Copou, Frumoasa, Galata, Miclăușeni, Eșanca, Vorona-Botoșani, Agapia, Cozancea și Văratec confecționează în această perioadă lenjerii pentru paturi, care sunt acordate cu titlu gratuit spitalelor care tratează pacienți cu COVID-19. În plus, cu câteva zile în urmă, Arhiepiscopia Argeșului a făcut o donație în valoare de 50.000 de lei Spitalului Județean de Urgență (SJU) Pitești, constând în produse și echipamente medicale. După ce anii trecuți a dăruit mai multe case oamenilor cu probleme, Mitropolia Banatului în frunte cu Mitropolitul Ioan a donat Spitalului C.F. Timișoara două concentratoare de oxigen, aparate extrem de necesare pentru pacienții cu probleme respiratorii, dar și alimente pentru cantina Spitalului de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Jebel, unde zilnic se pregătește masa pentru 500 de pacienți. În plus, Arhiepiscopia Timişoarei asigură hrană caldă şi produse alimentare pentru familiile aflate în izolare în diferite localităţi din Timiş în contextul epide- miei de coronavirus.

Campanie de donare de sânge la inițiativa Arhiepiscopiei Iașilor

În perioada 23-30 martie 2020, Arhiepiscopia Iașilor a inițiat o campanie de donare de sânge pentru a veni în ajutorul celor pentru care „transfuzia de sânge poate face diferența dintre viață și moarte”. Și tot Arhiepiscopia Iașilor oferă suport duhovnicesc și informațional, dar și ajutor concret pentru persoanele vulnerabile la criza coronavirusului. Cei care au nevoie pot suna la linia telefonică gratuită Tel Verde 0800.672.027, unde 42 de preoți răspund nonstop, prin rotație. Arhiepiscopia Iaşilor și Mănăstirea Neamț sprijină cu aproximativ 100 de locuri de cazare persoanele izolate sau în carantină. Alimente și produse de igienă sunt distribuite persoanelor aflate în carantină sau izolate, din adăposturi sociale sau spitale și de Arhiepiscopia Dunării de Jos. La rândul său, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului oferă pe toată perioada stării de urgență sprijin pentru vârstnici, mame singure, femei însărcinate, familii numeroase, persoane în carantină. Cererile și ofertele de ajutor pot fi trimise la numărul de telefon 0749.666.581 (între orele 8:00 şi 18:00). Pe de altă parte, vor susține financiar achiziționarea de materiale de protecție, respectiv mănuși, măști, substanțe de dezinfecție, halate, pentru Spitalul Județean de Urgență din Arad.

Părinți din mănăstirile aflate pe Muntele Athos au îndemnat prin mesaje în mediile de socializare ca mănăstirile din România să se alăture făcând priveghere, iar credincioșii să citească Acatistul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului și al Sfântului Haralambie

340 de locuri pentru carantină oferite de Arhiepiscopia Clujului

Peste 200 de locuri de carantină au fost oferite de Arhiepiscopia Râmnicului și alte 340 de locuri sunt date de Arhiepiscopia Clujului. Spitalul „Victor Babeș” din Craiova a primit echipament medical de la Arhiepiscopia Craiovei, iar Episcopia Maramureșului face o campanie în vederea strângerii sumei de 30.000 de euro pentru a achiziționa un ventilator ATI. De asemenea, o ambulanță și 20.000 de euro au fost donați de Episcopia Hușilor.