Main menu

header

de Anda Postolache

Totul a început la orele de cateheză ţinute pentru cei mici la Biserica „Sfântul Pantelimon” de la Foişorul de Foc, din Bucureşti. Tot căutând idei să le vorbească mai pe judecata lor despre întâmplări şi înţelesuri biblice, părintelui Bogdan-Aurel Teleanu de la acest lăcaş de cult i-a venit ideea să scrie o scenetă pe temă religioasă şi să le dea copiilor roluri de jucat.

Când biserica este scenă
Aşa se explică faptul că nişte prichindei, trupa Voluntarii, porneau la drum în „aventura” de actori de teatru religios. La 27 iulie anul trecut, de hramul bisericii lor, ei au interpretat o scenetă religioasă... piesa „Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginţi”. Apoi alta de Sfânta Parascheva (al doilea hram al bisericii - la 14 octombrie).
Poate e pretenţios spus trupă de actori, dar, văzându-i într-o înregistrare tv, am fost foarte emoţionată de jocul lor. Prin urmare, Voluntarii Sfântului Pantelimon, cum îşi mai spun, deşi între timp trupa a luat numele de Ateneu, au jucat, de Crăciun, piesa „Irozii”, iar anul acesta, de Paşte, au pus în scenă „Hristos a înviat!”. Dacă aveţi curiozitatea şi răbdarea, puteţi intra pe internet, la pagina bisericii amintite, pentru a urmări înregistrarea piesei.

Invitat special, actorul George Piştereanu
Părintele Teleanu s-a gândit să-i pună în contact şi cu un actor din tânăra generaţie. De aceea l-a invitat în mijlocul copiilor pe actorul George Piştereanu, care a venit la 20 martie şi a purtat discuţii cu micii actori. Acesta locuieşte aproape de Biserica Sfântul Pantelimon şi a avut răbdarea de a asista la repetiţiile pentru sceneta „Hristos a înviat!” şi de a răspunde apoi întrebărilor adresate de cei mici. După cum se ştie, Piştereanu interpretează rolul unui puşcăriaş în filmul „Eu când vreau să fluier, fluier”, premiat la Berlin cu „Ursul de argint”.

Supervizaţi de actriţa Irina Petrescu
La reprezentaţia din 4 aprilie a participat şi marea doamnă a teatrului şi filmului românesc Irina Petrescu, care este şi enoriaşă a bisericii. Domnia sa a ajutat la conturarea scenetei şi a făcut unele sugestii la repetiţii şi la filmare. După premieră s-a declarat încântată: „I-am simţit foarte concentraţi, cu emoţie, dar foarte prompţi. Nu s-au bâlbâit, nu s-au încurcat. Unul dintre ei mi-a spus că s-a sărit peste o replică, dar nici nu mi-am dat seama, pentru că nu s-a cunoscut. Am asistat la câteva repetiţii, care au fost mai dezordonate, dar când s-a filmat a ieşit minunat!”.

Trezirea spectatorului
Copiii-actori de la Foişorul de Foc sunt de-a dreptul pătrunşi de misiunea lor, unii dintre ei au un real talent, vocile le sunt clare, se vede că ştiu despre ce vorbesc, le este familiar subiectul. Desigur, unii se pot întreba: dar ce mai este şi teatrul religios şi cum să îl joci într-o biserică? Răspunsul, cât se poate de clar, este unul care vine în favoarea acestei forme de artă - e un mijloc foarte eficient de educaţie religioasă, mesajul este formator, replicile sunt scoase din Evanghelii, adaptate pentru o piesă de câteva minute, uşor simplificată, pentru a fi înţeleasă de copii. Despre aceasta, Bogdan-Aurel Teleanu ne-a spus: „Teatrul religios, cu textele sale extrase din Sfânta Scriptură sau Sfânta Tradiţie, reprezintă o modalitate artistică de universalizare a mesajului Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Interpretarea actoricească dă un ritm, o fluiditate şi chiar o muzicalitate asemănătoarea psalmodierii cântărilor bisericeşti la strană. Proiectele teatrale, chiar dacă sunt puse în scenă cu ajutorul unor actori amatori, au responsabilitatea de a reprezenta istoria sacră, în paralel cu experienţa umană cotidiană. Teatrul oferă o lectură biblică ce trezeşte spectatorul din somnul cotidian, transpunându-l într-un univers revelat, povestit cu o foarte mare credinţă în Dumnezeu”.

Distribuţia

Pentru a le face copiilor o bucurie, vom cita întreaga distribuţie: Mihai Tănăselea, Alexandru Stanciu, Florin Strâmbeanu, Daniel Bouleanu, Teodora Sandu, Gabriel Sandu, Ana Manicea, Maria Barbu, Andrei Barbu, Elena Nicolae-Romanciuc, Camelia Oprea, Alina Bâgoiu, Elena Sandu, Alina Vlad, Roxana Dumitru, Alexandru-Ştefan Iancu, Cristian Constantinescu, Marina Cristea, Gabriela Vlad-Ilie.