Main menu

header

de Anda Postolache

Chiar dacă trăiesc şi muncesc la Londra, o metropolă cu aproape 8 milioane de locuitori, românii nu suferă pe motiv că le-ar lipsi slujbele bisericii. Asta pentru că există două lăcaşuri creştin-ortodoxe româneşti şi alte câteva, tot ortodoxe, ale ruşilor şi grecilor.

Lăcaşul din centrul Londrei
Cea mai căutată de români este biserica de pe Fleet Street, localizată central, în apropiere de unul dintre sediile BBC-ului şi nu departe de celebra piaţă Covent Garden. Canonic, face parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale, condusă de Înalt Prea Sfinţia sa Mitropolit Iosif. Cea de-a doua biserică românească din Londra are hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”.
Parohul bisericii româneşti din Holborn (aşa se numeşte această parte de oraş) este părintele Silviu Petre Pufulete, care se află de câţiva ani buni în capitala Angliei. În afară de Sfinţia Sa mai slujesc aici părintele misionar Eugen Darie şi diaconul Liviu Barbu.

Două altare, două hramuri
Povestea acestei biserici începe cu sute de ani în urmă, ea fiind construită de credincioşii englezi anglicani. Fac slujbe şi românii, şi englezii, după un program stabilit în prealabil. Prin urmare, este o biserică închiriată. Anglicanii desfăşoară în acest loc mai mult concerte (de muzică clasică şi religioasă), adunări de caritate şi alte activităţi de socializare, spiritul religios în sine fiindu-le foarte scăzut.
Biserica are hramul „St. Dunstun” pentru englezi şi „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” pentru români. Parohia românească a luat fiinţă în vremea Patriarhului Justinian Marina, care, printr-o înţelegere cu Episcopul anglican Michael Ramsey, a reuşit să le dea românilor spaţiu de slujbă. Catapeteasma a fost lucrată pentru biserica Mănăstirii Antim, dar, nepotrivindu-se acolo, a fost trimisă la Londra, unde s-a încadrat de minune!

Biblii în loc de limuzină
Patriarhul Teoctist rememora la un moment dat vizita la Londra a Patriarhului Justinian, care a pus bazele parohiei ortodoxe acolo: „Îmi amintesc faptul că, în timpul vizitei pe care a făcut-o Patriarhul Justinian la Londra, regina Angliei i-a oferit o limuzină ultraluxoasă. Patriarhul s-a gândit însă şi a rugat-o pe regina Angliei să aibă bunăvoinţa ca să transforme limuzina luxoasă în hârtie specială pentru tipărit Biblia. Şi atunci s-a tipărit în peste 100.000 de exemplare Biblia noastră, hrana cea de toate zilele a Bisericii”.

Maici de-ale noastre, la Essex
Am întâlnit la biserica românească de pe Fleet Street o mână de tineri foarte inimoşi, gata să-şi sacrifice din timpul lor liber pentru a-i face fericiţi pe semenii lor. De cele mai multe ori fac cu schimbul, împărţindu-şi treburile; unii vin de dimineaţă, deşi nu le e uşor să traverseze oraşul, pentru a pregăti, în anexele bisericii, masa de după slujbă. Alţii rămân după Liturghie, pentru a face curăţenie în imensa biserică. Chiar dacă înainte de a pleca la muncă în străinătate nu erau aşa de credincioşi şi dădeau destul de rar pe la casa Domnului, acolo, din dorul de a auzi româneşte, dar şi pentru a lega prietenii sau pentru a afla noutăţi, românii merg în fiecare duminică la biserică. Unii au devenit, treptat, creştini înflăcăraţi şi au început să caute mai multe lucruri despre credinţa strămoşească. Alţii, mai râvnitori şi mai cu dare de mână, merg şi la mănăstirea ortodoxă din Essex, unde, deşi se slujeşte în greacă şi în engleză, înţeleg rostul slujbei şi se întăresc sufleteşte. Cum acolo sunt şi câteva maici de origine română, vizitându-le, mai uită de dorul mănăstirilor de acasă.

Protopsalt renumit

„În duminici şi în sărbătorile mari intră şi 500 de români în biserică. Oamenii sunt dornici de cuvântul lui Dumnezeu, dar aici biserica este mai mult decât lăcaş de rugăciune. Doar în august când e concediu şi pleacă acasă e mai gol, dar 200-300 tot vin”, ne-a spus părintele Silviu Pufulete, după ce a săvârşit slujba unui botez. Unii dintre românii de acolo au rămas fără locuri de muncă în această perioadă de criză, dar, pentru că sunt suficient de jenaţi să se întoarcă acasă cu mâna goală, merg la biserică pentru a primi ceva de mâncare. Alţii vin doar pentru ziarul românesc, ce se dă gratuit la intrare, din care află ce locuri de muncă se mai găsesc sau ce magazine cu specific românesc s-au mai deschis prin renumita metropolă. Cu toţii se simt ca-ntr-o mare familie.
Bucuria iubitorilor de slujbe de la biserica românească este faptul că de ceva vreme a venit aici pe post de cântăreţ Valentin Gheorghe, un vestit psalt a cărui voce te umple de bucurie. Înainte de a se muta cu familia la Londra, a fost profesor de muzică la Seminarul Teologic şi cântăreţ bisericesc la lăcaşurile Stavropoleos şi Sfântul Grigore Palama din Bucureşti.