Main menu

header

de Elena Şerban

Dacă doriţi să coloraţi ouăle de Paşte în mai multe culori, dar nu vreţi să vă expuneţi persoanele dragi chimicalelor din vopselele din comerţ, încercaţi variante naturale.

Mov din coacăze
Pentru a obţine nuanţe maronii introduceţi ouăle în cafea. Pregătiţi un ibric de cafea ca pentru băut, însă ceva mai concentrată. Puneţi apoi ouăle în acest recipient timp de 30 de minute.
De asemenea, puteţi avea o superbă nuanţă mov dacă fierbeţi ouăle în sirop de coacăze. Aveţi nevoie de patru ceşti cu coacăze. Striviţi-le şi apoi puneţi câteva ouă, pe rând, în acest lichid.
O delicată culoare aurie puteţi obţine fierbând coaja de la cinci cepe. Apoi, în acest decoct, introduceţi ouăle şi lăsaţi-le să se coloreze timp de o oră. Culoarea va fi minunată. Aveţi însă grijă ca, înainte de această procedură, să lăsaţi cojile de la cepe timp de 12 ore într-un vas cu un litru de apă. Ouăle se fierb în acest vas.

Verde din spanac
Culoarea roşie puternică a sfeclei nu e bună doar pentru sănătate, ci şi pentru că sucul colorează ouăle de Paşte într-o nuanţă de roz strălucitor. Totuşi, dacă vă doriţi să aveţi ca rezultat un roşu aprins, folosiţi ardei paprika. Puneţi ouăle într-un vas de 250 ml de apă în care aţi adăugat trei linguri cu boia.
Şi vinul, nelipsit în zile de sărbătoare la toate popoarele, poate fi folosit pentru a înroşi ouăle. Dacă veţi pune şi puţină scorţişoară, efectul este garantat.
Şi pentru că primăvara este sezonul legumelor, puteţi profita de spanac şi de ştevie pentru a obţine ouă verzi. Fierbeţi-le ca pentru mâncare şi apoi lăsaţi ouăle la fiert în zeama rămasă.

Portocaliu din morcovi
Cunoscut şi sub numele de şofran de India, turmericul este excelent dacă vreţi ca în coşul de Paşte să aveţi şi ouă galbene. Adăugaţi o lingură cu acest condiment într-un sfert de litru de apă şi apoi fierbeţi ouăle.
Şi portocaliul este o nuanţă pe care o puteţi folosi pentru vopsitul natural al ouălor. Daţi prin răzătoare mai mulţi morcovi sau puneţi rădăcinoasele în storcătorul de legume şi apoi lăsaţi ouăle să fiarbă un sfert de ouă în acest suc.
Pentru un albastru indigo lăsaţi ouăle timp de câteva ore în suc de varză roşie.

Sfat! Dacă vreţi ca nuanţa să fie mai intensă, ţineţi ouăle în recipientul cu apă colorată o noapte întreagă în frigider.

Atenţie! Înainte de vopsire spălaţi bine ouăle cu apă şi cu săpun şi lăsaţi-le la uscat o oră.