Main menu

header

de Mariana Borloveanu

Cu toţii ştim că cea mai mare bucurie a creştinilor este aceea de a se împărtăşi cu Trupul şi cu Sângele Domnului. Şi pentru că la Înviere credincioşii primesc Sfintele Paşte sub forma pâinii şi a vinului sfinţit, părintele Florin Voinescu, din Eparhia Huşilor, ne-a făcut precizări ale împărtăşirii cu Sfintele Daruri.

Paşti poate lua toată lumea, Împărtăşania se ia cu dezlegare
După sfinţirea darurilor, Mântuitorul se află de faţă printre noi cu Sfântul Său Trup şi Sânge. În aceste momente, preotul pomeneşte atât viii, cât şi morţii, rugându-se ca aducerea Sfintei Jertfe să le fie spre iertarea păcatelor. Se pomenesc apoi toţi Sfinţii bineplăcuţi lui Dumnezeu. În semn de deosebită cinstire a Maicii Domnului se cântă „Cuvine-se cu adevărat”, adică imnul pentru preamărirea Sfintei Fecioare. În momentul acesta, preotul binecuvântează anafura, care se va împărţi la sfârşitul Liturghiei. Anafură se ia după Liturghie, paşti poate lua, de asemenea, toată lumea, pe când Împărtăşania o iau doar cei care au primit dezlegare de la duhovnic.

Rugăciuni speciale
Răspunsul pe care îl dau credincioşii „Pre toţi şi pre toate” înseamnă că ne rugăm ca Dumnezeu să pomenească pe toţi creştinii. Urmează apoi pregătirea preotului şi a credincioşilor în vederea împărtăşirii cu Trupul şi cu Sângele Domnului. Această pregătire constă în o ectenie (şir de rugăciuni) în care ne rugăm ca Dumnezeu să primească darurile noastre, trimiţându-ne în schimb mila şi harul Său şi două rugăciuni în care preotul se roagă în taină lui Dumnezeu să ne ajute a ne împărtăşi cu vrednicie de Sfintele Taine. De asemenea, cuprinde Rugăciunea Domnească (Tatăl nostru) pe care o cântă sau o rostesc credincioşii, în semn că ei se simt acum vrednici să se numească fii ai lui Dumnezeu, să-L cheme pe Tatăl nostru, al tuturor, şi să-L roage să le dea nu numai „Pâinea noastră cea de toate zilele”, ci şi „pâinea cea cerească”.

Preotul iese în faţa Sfintelor Uşi sau pe Amvon şi rosteşte predica

Pregătirile pentru Împărtăşanie încep atunci când preotul ia în mâini Sfântul Trup (Agneţ) şi-l înalţă de pe Disc, cu cuvintele: „Să luăm aminte! Sfintele, Sfinţilor!” Înălţarea Sfântului Agneţ închipuie Înălţarea Domnului pe Cruce, iar cuvintele „Sfintele, Sfinţilor!” vor să spună că Sfintele Daruri se vor da numai celor care s-au pregătit în chip deosebit şi sunt vrednici să le primească. Preoţii care slujesc se împărtăşesc la fiecare Liturghie în Sfântul Altar, ca Sfinţii Apostoli la Cina cea de Taină. Sfânta Masă ţine atunci locul Mesei de la Cină. În vremea aceasta, corul cântă Priceasna, acel imn al Împărtăşaniei, iar preotul iese după aceea în faţa Sfintelor Uşi sau pe Amvon şi rosteşte predica. Când sunt credincioşi de împărtăşit, preotul deschide Sfintele Uşi şi cheamă pe aceştia prin cuvintele: „Cu frica lui Dumnezeu, cu credinţă şi dragoste să vă apropiaţi”.

- În Biserica Ortodoxă există obiceiul ca, în noaptea de Înviere, să se sfinţească pâinea numită paşti, sub formă de anafură sau de anafură amestecată cu vin.