Main menu

header

08-05-1de Dana Purgaru

70 de cărţi din plumb, care au fost descoperite într-o peşteră din Iordania, au ajuns în prezent celebre în toată lumea. Acest lucru se datorează atât unicităţii lor, cât mai ales faptului că ar conţine, pe una dintre „file”, chipul unui bărbat cu părul lung şi barbă, purtând o cunună din spini. Potrivit specialiştilor, aceasta ar putea fi cea mai veche reprezentare a lui Iisus.

„Salvatorul Israelului”
Istoricii biblici cred că paginile cărţii, ascunse timp de 2.000 de ani, ar fi fost realizate chiar în timpul vieţii Mântuitorului şi, din acest motiv, valoarea descoperirii este inestimabilă. Textul este scris în limba embraică veche, iar una dintre puţinele fraze decriptate până acum este: „Salvatorul Israelului”, sintagmă despre care se crede că face referire la Iisus.
Dar poate cea mai convingătoare dovadă că aceste cărţi sunt creştine este aceea că pe una dintre ele pare a fi ilustrată o hartă a Ierusalimului, cu cruci în afara zidurilor oraşului.

În posesia unui nomad
Directorul Departamentului Iordanian de Antichităţi, Ziad al-Saad, crede că aceste tăbliţe ar putea fi mai importante decât inscripţiile de la Marea Moartă. „Informaţiile de până acum sunt încurajatoare şi se pare că suntem martorii unei descoperiri foarte importante, poate cea mai importantă din istoria arheologiei”, a declarat al-Saad.
Se presupune că tăbliţele, care ar conţine portretul lui Iisus de dimensiunea unei cărţi de credit, au fost descoperite între anii 2005 şi 2007. Acestea nu se află însă în posesia arheologilor, ci la un nomad israelian, Hassan Saida. El a refuzat să le vândă, însă două dintre ele au fost trimise în Anglia şi în Elveţia, pentru teste. Guvernul iordanian se ocupă în prezent, la cel mai înalt nivel, de repatrierea şi de protejarea colecţiei.