Main menu

header

  O metodă de identificare a autismului în stadiul intrauterin a fost descoperită de cercetătorii britanici. Acest fapt ar putea conduce la punerea la punct a unor teste prenatale pentru depistarea acestei boli.

Nivelul testosteronului, cel mai relevant indiciu

  Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, au descoperit că un anumit nivel al testosteronului prezent în lichidul amniotic al femeilor însărcinate are o strânsă legătură cu apariţia autismului. Astfel, dacă nivelul de testosteron este mare, copiii prezintă trăsături autiste, precum lipsa caracterului sociabil şi a aptitudinilor verbale până la vârsta de aproximativ 8 ani. Această descoperire oferă posibilitatea efectuării unor teste şi a unor măsurători pentru a detecta boala în stadiul intrauterin, fapt ce le-ar permite părinţilor să ia o decizie în privinţa controversatei probleme a întreruperii de sarcină. Cercetătorii vor să iniţieze o dezbatere naţională asupra consecinţelor amniocentezei, o metodă de investigaţie invazivă, ce constă în prelevarea de lichid din sacul amniotic, ce se foloseşte deja de multă vreme pentru detectarea sindromului Down în stadiul intrauterin.

Amniocenteza, o metodă condamnată  

  Părinţii copiilor autişti sunt foarte critici în ceea ce priveşte amniocenteza, ce poate conduce la avort spontan, temându-se că metoda de investigaţie va conduce la o discriminare mai mare şi la un sprijin mai scăzut pentru fiii lor. Printre bolnavii de autism se numără atât persoane cu abilităţi extraordinare în domenii precum matematica şi muzica, dar şi copii care nu pot să comunice şi au nevoie de îngrijire pe tot parcursul vieţii lor. Criticii susţin că testele prenatale nu vor putea să identifice diferenţele individuale ale efectelor pe care maladia le are asupra bolnavilor.
Elena Şerban