Main menu

header

523 15 1de Cătălina Tăgârță

Implantul cohlear este un dispozitiv electronic. Este, după cum îi spune și numele, parțial implantabil. Există o parte care se implantează în zona mastoidiană, sub piele, și o parte activă - procesorul de sunet - care rămâne la exterior. Doctorul audiolog Anca Modan (foto; administratorul Centrului de Protezare Auditivă și Reglaj Implanturi Cohleare „Audiologos” din Capitală) vă spune mai multe pe această temă.

„Durează între una și trei ore”

523 15 2- Doamna doctor, cum funcționează dispozitivul și ce presupune implantarea?

- Acest dispozitiv are partea pasivă, cea internă, și partea activă, este un minicomputer înglobat într-un procesor. Partea externă, practic, stimulează, după anumiți algoritmi, partea implantată, în așa fel încât auzul pacientului - acela natural, pe cale acustică - este înlocuit de un auz electronic, puțin robotizat, dar îi permite să aibă în continuare o senzație de auz. Implantarea în sine presupune o intervenție chirurgicală care durează între o oră și trei ore, de obicei, cu riscuri ca pentru orice altă operație, în principal riscurile anestezice, dar bineînțeles că trebuie ținut cont de starea de sănătate a pacientului și luate în considerare toate aceste aspecte ale sănătății sale.

- În ce măsură implantul cohlear redă auzul unui pacient cu hipoacuzie?

- Dacă implantarea se face la momentul potrivit, există și aici niște algoritmi de aplicat. Pentru copii, ideal ar fi să fie aplicat până la 1 an și jumătate, cel mult până la 3 ani - fiindcă până la această vârstă există șanse de recuperare de 100%. Pentru adulții care au surzit undeva pe parcursul vieții, la fel, algoritmul este să nu fi trecut mai mult de o treime din vârsta pacientului fără să audă, adică pentru un om de 30 de ani să nu fi trecut mai mult de zece ani de când a surzit. Cu alte cuvinte, cu cât este depistată problema mai repede și efectuat implantul, cu atât mai multe șanse are omul să audă...

„Există liste de așteptare pentru aparate”

523 15 3- Cât costă intervenția și cât la sută este decontată de stat?

- Intervenția în sine, ca serviciu medical, în principiu este gratuită prin asigurările pe care le plătim cu toții. Din punct de vedere al dispozitivului, există un program național de recuperare a deficiențelor neurosenzoriale - așa se numește -, și în cadrul acestui program pacientului hipoacuzic îi este oferit un implant gratuit, altfel el costând în jur de 25.000 de euro.

- Există liste de așteptare și pentru pacienții care au nevoie de un implant cohlear? Cât timp trebuie să aștepte?

- Da, există liste de așteptare, dar, având în vedere că există mai multe centre de implantare cohleară, este bine ca un pacient să se informeze la toate aceste centre, astfel încât perioada de așteptare să nu depășească două-trei luni.

„Vârsta auditivă la copilul de 3 ani nu-i aceeași cu cea cronologică”

- Unde se pot realiza la noi în țară intervențiile de acest gen?

- Există câteva centre. Sunt trei în București: la Spitalul Clinic Colțea, la Spitalul de Copii „Marie Curie” și la Institutul de Fonoaudiologie „Dr. Dorin Hociotă”. La Iași, la Spitalul Clinic de Recuperare, la Spitalul Județean din Timișoara, la Spitalul Județean Târgu-Mureș. Sigur că există și clinici private unde se poate apela la acest implant contra cost.

- După implantare, pacientul aude ca un om sănătos sau urmează o perioadă de recuperare, de adaptare la noua situație?

- Urmează o perioadă destul de lungă de adaptare. Gândiți-vă că, practic, la copii noi ne referim făcând distincție între vârsta auditivă și vârsta cronologică. Dacă unui copil îi este implantat aparatul la 3 ani, practic vârsta sa auditivă de atunci e de nou-născut. De atunci începem să luăm în calcul faptul că aude și ne așteptăm să înceapă să și pronunțe ceva abia mai târziu. Dacă ne referim la adulți, situația diferă destul de mult de la caz la caz. Am văzut adulți care se simt excelent încă de la activare și înțeleg fără niciun fel de problemă și adulți care, având plasticitate cerebrală mai scăzută, au nevoie de o perioadă mai îndelungată, cam de un an, până să înceapă să audă corect.

„Şansele de a auzi în limite normale sunt foarte mari”

- Cât la sută din auzul unui om sănătos poate asigura, în cel mai bun caz, un implant cohlear?

- În cazul implantării cohleare bilaterale, șansele de a auzi în limite normale sunt foarte mari. Dacă vorbim despre o implantare unilaterală, ca prag de auz urechea respectivă va auzi în limite normale, dar orientarea în spațiu va fi afectată, adică pacientul o să audă, o să înțeleagă, dar n-o să știe exact de unde se vorbește.

- Care e durata de valabilitate, de funcționare a unui implant cohlear?

- Implantul cohlear este gândit să funcționeze tot restul vieții pacientului dacă ne referim la partea internă, partea implantabilă. Partea externă poate fi îmbunătățită, adică o dată la doi-trei ani tehnologia avansează și pacientul poate să achiziționeze ceva mai performant și de actualitate la momentul respectiv. În cazul în care totuși implantul se defectează, se poate face operație de explant și se reimplantează.

„Meningita, contraindicație majoră”

- Există contraindicații pentru intervenția implantării?

- Da. Din păcate, sunt afecțiuni care contraindică implantarea cohleară. De exemplu, pentru pacienții care au avut meningită se produce osificarea cohleei, ceea ce bineînțeles că nu mai permite instalarea lanțului de electrozi, că totul este osificat în cohlee. De asemenea, și dacă pacientul are probleme majore de sănătate care nu-i permit să fie supus unei intervenții chirurgicale.

- Ne puteți da exemple?

- Sunt boli de inimă, malformații cardiace la copii, care contraindică o anestezie timp de o oră sau două, cât durează operația. Mai sunt anumite boli metabolice care și ele pot contraindica, dar, în principiu, sunt contraindicații destul de restrânse ca număr.

Asociaţia „Salvează o inimă“ vine în ajutorul persoanelor nevoiaşe

- Aceste părți consumabile ale unui implant cohlear vor fi cumpărate din banii pacientului sau sunt asigurate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate?

- Din păcate, Casa Națională nu acoperă niciun fel de consumabil pentru implantul cohlear. Dar cu ajutorul instituțiilor precum Asociația „Salvează o inimă” lucrurile se pot simplifica. Cu ceva vreme în urmă, asociația a ajutat un copil să strângă banii necesari pentru un implant cohlear. E vorba despre Gabriel Voinea, care acum este în faza de recuperare după operație. Intervenția a decurs bine, Gabi n-a avut efecte secundare deosebite, așa că suntem cu toții nerăbdători să trecem la partea importantă, aceea a activării procesorului.

- În cât timp estimați că ar putea auzi și ar putea comunica normal pacientul?

- Având în vedere că exemplul dat este cel al unui pacient care poartă deja un procesor pe urechea cealaltă, va trece o perioadă până când urechea aceasta, practic rămasă în urmă, să o ajungă pe cealaltă. De obicei, perioada e de minimum șase luni, dar cel mai probabil aproximativ un an.

„Partea externă poate fi îmbunătățită, adică o dată la doi-trei ani tehnologia avansează și pacientul poate să achiziționeze ceva mai performant și de actualitate la momentul respectiv“

Add comment


Security code
Refresh