Main menu

header

524 14 2de Cătălina Tăgârță

În perioada premergătoare Zilei Mondiale fără Tutun (WNTD), sărbătorită la 31 mai, campania „Ex-fumătorii sunt de neoprit” îi încurajează pe fumători să răspundă unei provocări și să facă o trecere graduală, sustenabilă, spre un stil de viață sănătos, fără tutun. Campania a fost lansată în 2011 de Comisia Europeană, pentru a ajuta fumătorii din Europa, cu vârsta cuprinsă între 24 și 35 de ani, să renunțe la fumat. Programul a fost continuat cu succes și în anii 2012 și 2013, iar ediția din 2015 are ca scop principal să ajute tinerii să renunțe la fumat și să promoveze multiplele beneficii ale unui stil de viață fără tutun.

700.000 de oameni mor anual din acest motiv

524 14 1O sănătate mai bună, stare de bine, mai mulți bani și o mai bună calitate a vieții îi așteaptă pe cei care decid să renunțe la fumat. Mai mult, renunțarea la fumat ajută sistemele de sănătate și economiile din Europa. De pildă, costul total al fumatului în UE a fost estimat la 544 de miliarde de euro în 2009. În ceea ce privește importanța luptei împotriva fumatului în cadrul Comisiei Europene, comisarul pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor, Vytenis Andriukaitis, a declarat: „Aproape 700.000 de oameni își pierd viața din cauze legate de fumat în fiecare an în UE. Mai multe decese sunt cauzate de tutun decât de accidente de mașină, crime și abuzul de droguri laolaltă. De aceea, îmi propun intensificarea activităților UE de reducere a bolilor legate de fumat în întreaga Uniune Europeană prin intermediul legislației, prin campania de conștientizare «Ex-fumătorii sunt de neoprit» sau prin cooperarea cu statele membre, societatea civilă și cu alți parteneri internaționali”.

Aplicația iCoach vă face să renuțați încet, dar sigur

Cea mai recentă campanie „Ex-fumătorii sunt de neoprit” începe cu lansarea noii variante a aplicației iCoach, antrenor digital disponibil atât online, cât și ca aplicație pentru iOS și Android, în 23 de limbi ale celor 28 de state membre UE. iCoach este gratuit și disponibil pentru oricine dorește să renunțe la fumat. Unul din trei utilizatori români care au utilizat iCoach a renunțat la fumat după trei luni, cu ajutorul acestui antrenor digital gratuit. În campaniile anterioare, peste 23.279 de români s-au înregistrat la iCoach. Cu funcții noi și îmbunătățite, noua variantă a aplicației iCoach a fost concepută pentru a ajuta tot mai mulți fumători români să renunțe la fumat.

Împătimiții își stabilesc obiective mici, realizabile

Aceste provocări permit utilizatorilor să își stabilească obiective mici, realizabile, care, odată atinse, îi încurajează să își asume altele noi și să dețină controlul asupra obiceiului lor. „Cercetările noastre pe diferite modele de schimbare de comportament ne-au condus la concluzia că, pentru a optimiza ratele de conversie, trebuie să împărțim în pași mici călătoria spre un stil de viață fără tutun, cu obiective intermediare, realizabile. Renunțarea la fumat poate fi copleșitoare pentru cineva care se concentrează doar asupra scopului final”, explică Steven De Peuter de la BrandNewHealth, partenerul de campanie care a dezvoltat platforma iCoach. „De exemplu, este greu să ajungi la fumătorii din faza precontemplare, care reprezintă 3% dintre utilizatorii înregistrați în acest moment. Aceștia rămân un segment-cheie al campaniei. Suntem foarte încrezători că noile provocări reprezintă un stimulent suplimentar pentru a trece la etapa următoare”. iCoach va recompensa provocările finalizate cu succes prin mesaje de felicitare. Aceste mesaje de încurajare, actualizările „în timp real” cu privire la numărul de utilizatori iCoach înregistrați în fiecare fază, la numărul total de provocări finalizate și la șansele de a progresa la faza următoare ar trebui să motiveze utilizatorii iCoach și să îi facă să se simtă parte a unei comunități puternice. Utilizatorii iCoach vor fi invitați să împărtășească provocări, realizări și succese personale pe social media, consolidând dimensiunea emoțională a campaniei, care a dovedit că poate crește impactul campaniilor antifumat în toate grupurile socio-economice.

Detalii despre eveniment și tehnica iCoach puteți afla pe: www.exsmokers.eu, pe portalul de Sănătate Publică al Uniunii Europene (http://health.europa.eu) sau pe portalul de Sănătate Publică al Comisiei Europene:  (http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm)

Procedura are cinci faze

iCoach 2015 are acum un aspect actual şi oferă funcții suplimentare, în special o funcție de provocare. Instrumentul continuă să ghideze utilizatorii prin intermediul a cinci etape progresive de renunțare la fumat. Fiecare etapă lansează provocări noi pentru fumători. În faza a doua, de exemplu, provocarea este să vă monitorizați numărul de țigări fumate zilnic, în faza a treia să amânați „cea mai bună țigară a zilei” de 10 ori, câte 10 minute, apoi câte 20 de minute, iar în faza a patra sunteți îndemnați să vă lăsați țigările acasă de fiecare dată când aveți de rezolvat ceva rapid.