Main menu

header

524 12 1de Gabriela Niculescu

Aproximativ 50% dintre persoane sunt predispuse la afecțiuni parodontale, indiferent de cât de strict sunt respectate regulile de igienă orală. Netratate la timp, acestea afectează grav nu doar țesutul gingival, ci și osul, fiind unele dintre principalele cauze ale pierderii dinților. Totuși, dacă vreți să zâmbiți frumos, nu trebuie neapărat să treceți printr-un proces traumatizant și dureros, deoarece medicina a evoluat mult. Recent, a fost adusă și în România cea mai nouă metodă de tratament a retracției gingivale, cu recuperare aproape imediată, fără durere sau cicatrice. Pinhole Surgical Technique (PST) este aplicată de doctorul Daniel Borteanu (medalion), medic stomatolog în cadrul Respiro Dental, singura clinică din România în care se efectuează această procedură.

„Poate acoperi până la zece dinţi în aproximativ o oră”

524 12 2Inovaţia în domeniul stomatologiei a ajuns, astfel, în Europa de Est prin intermediul doctorului Daniel Borteanu. Regenerarea gingivală minim invazivă, Pinhole Surgical Tehnique, cunoscută şi sub numele de Chao Pinhole Gum Rejuvenation, este metoda revoluţionară de regenerare gingivală, ca practică alternativă a grefei de ţesut conjunctiv. „Intervenţia este total diferită de metoda tradiţională, nu necesită incizii sau suturi, şi recuperarea se face aproape imediat”, spune doctorul Daniel Borteanu, singurul medic din România şi din Europa de Est care a participat la cursurile doctorului John Chao, inventatorul The Chao Pinhole Surgical Technique, de la Alhambra Dental, din Los Angeles, California. „Dacă la grefa de ţesut se pot trata doi, patru dinţi în aceeaşi şedinţă, The Chao Pinhole Surgical Technique poate acoperi până la zece dinţi în aproximativ o oră şi nu necesită intervenţii ulterioare. Recuperarea este imediată, fără sângerări, fără umflarea zonei sau dureri. Principalul avantaj al regenerării gingivale minim invazive este faptul că aceasta nu presupune grefări, suturi complicate sau incizii, ci implică doar o simplă ajustare a țesutului deja existent. Concret, PST se rezumă la efectuarea unei micropuncții cu un ac de seringă atraumatic, apoi, cu ajutorul unor instrumente speciale, create de doctor Chao, gingia se readuce, practic, pe rădăcina dezgolită a dintelui. Apoi, un instrument angular o fixează cu mici benzi de colagen, care ajută la menținerea poziției gingiei. Benzile se integrează ulterior structurii gingivale, colagenul fiind o substanță produsă de corpul uman și care stimulează organismul să producă mai mult colagen. Astfel, pacientul nu resimte disconfort în urma procedurii și nu există traume, deoarece nu se folosesc bisturie sau alte instrumente chirurgicale invazive, comparativ cu metoda tradițională de grefare. Tocmai de aceea, intervenția durează aproximativ o oră și se pot rezolva până la zece dinți în aceeași ședință, rezultatele fiind excelente, cu un aspect natural și de durată”, continuă specialistul.

„Dacă este neglijată, inflamația duce la știrbire”

524 12 3Comparativ cu metoda tradițională, unde retracția gingivală recidivează după aproximativ doi ani și impune noi intervenții și costuri, rezultatele regenerării gingivale minim invazive sunt unele de durată. L-am întrebat pe doctorul Daniel Borteanu cum își dă seama când trebuie să apelăm la această tehnică? „Deși se instalează treptat și poate trece neobservată, retracția gingivală începe să devină o problemă atunci când apar primele semne care o indică: inflamarea gingivală, sensibilitatea la rece și la cald, expunerea rădăcinilor dinților și aspectul alungit al acestora. Astfel, netratată la timp, inflamația gingivală nu doar că vă compromite zâmbetul, dar duce, în timp, la dureri, la carii profunde, la deteriorarea gingiei sau chiar, mai grav, la pierderea dinților. Principalele cauze ale retracției gingivale sunt: înaintarea în vârstă, periajul agresiv și incorect, depunerile de tartru, abuzul de scobitori, bruxismul, lucrări stomatologice necorespunzătoare sau nefinisate (coroane care pot irita gingia) și chiar deplasarea dinților pe arcadă în urma purtării aparatului ortodontic”, ne-a spus medicul stomatolog. Un control regulat la medicul dentist și o discuție despre obiceiurile defectuoase ajută la înțelegerea problemei, intervenția rapidă și stoparea procesului. Totuși, pentru ca rezultatele obținute să fie de durată, pacienții care optează pentru această metodă trebuie să aibă o igienă orală corespunzătoare, care să constea în periaj dentar de două ori pe zi și folosirea aței dentare și a apei de gură, și să meargă o dată la șase luni la cabinetul stomatologic, pentru detartraj.

„Intervenția se rezumă la efectuarea unei micropuncții cu un ac de seringă atraumatic, apoi, cu ajutorul unor instrumente speciale, create de doctor Chao, gingia se readuce, practic, pe rădăcina dezgolită a dintelui. După aceea, un instrument angular o fixează cu mici benzi de colagen, care ajută la menținerea poziției gingiei“

„Intervenţia, invizibilă; durerile, minime“

Regenerarea gingivală minim invazivă este o intervenție simplă, pacientul se recuperează mai rapid, prin comparație cu metoda tradițională de grefare. „După tratament, locul de intervenție devine aproape invizibil, iar durerile sunt minime”, conform specialistului. Datele clinice obținute pe parcursul unui studiu realizat pe 43 de persoane au arătat că toți pacienții cu retracții gingivale s-au vindecat fără probleme, gingia păstrându-și toate caracteristicile, fără diferențe de culoare sau de altă natură. „Timpul de vindecare diferă de la caz la caz, însă o vindecare completă s-a constatat la șase săptămâni de la intervenție. Chiar am și îmbunătățit tehnica în ultimul an, prin introducerea A-PRF, o metodă dezvoltată de profesorul Joseph Choukroun, populară în toată Europa. Aceasta constă în obținerea din sângele pacientului, centrifugat în cabinet, a unor compuși bogați în elementele responsabile de vindecare. Implicarea acestei metode face ca vindecarea să fie mai rapidă și mai sigură”, ne-a explicat doctor Daniel Borteanu.