Main menu

header

ATENTIE ! Acest site foloseste cookies.

Sunte de acord cu cele prezentate. Learn more

I understand

Conform Regulamentului European 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, Taifasuri Media SRL, are obligația de a prelucra date cu caracter personal în conformitate cu principiile de prelucrare și în condiții de securitate tehnică și numai pentru scopurile specificate în Prelucrarea datelor.

524 15 1de Gabriela Niculescu

Diabetul zaharat de tip II este o afecțiune cronică în care pancreasul nu produce suficientă insulină pentru a controla concentraţia de glucoză din sânge sau în care organismul nu poate utiliza insulina în mod eficace, ceea ce determină concentraţiile mari de glucoză din sânge. Din păcate, foarte multe persoane suferă de această afecțiune. Vestea bună este însă că, începând din această primăvară, pacienții cu diabet zaharat de tip II din România beneficiază de un nou tratament care, pe lângă controlul glicemiei, are două beneficii suplimentare extrem de importante: scăderea în greutate și scăderea tensiunii arteriale.

Două milioane de români, victime ale afecțiunii

524 15 2România se numără printre țările din Europa cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat, după Turcia, Spania și Portugalia. Aceasta e concluzia îngrijorătoare a unui studiu realizat, în premieră, în România. Este vorba despre studiul PREDATORR, potrivit căruia aproape două milioane de români suferă în acest moment de diabet zaharat, ceea ce reprezintă 11,6% din numărul locuitorilor cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani. „Din păcate, dintre aceştia, doar 70% îşi ridică o reţetă gratuită, ceea ce înseamnă că numărul pacienţilor trataţi ajunge la 700.000. Judeţele cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat sunt: Teleorman, Prahova, Ialomiţa, Argeş, Giurgiu şi Călăraşi. Mai bine, din acest punct de vedere, stau regiunile din vestul şi centrul ţării”, susține doctor Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

România s-a aliniat la standardele europene

România s-a aliniat la terapiile antidiabetice moderne folosite deja în Europa. „Avem astfel posibilitatea de a ne trata pacienții cu diabet zaharat de tip II conform noilor recomandări ale ghidurilor internaționale. O companie a adus în România o nouă clasă de medicamente, cu un mecanism de acțiune inovator, după aproape șapte ani de la ultima lansare a unei clase terapeutice noi în tratamentul acestei afecțiuni”, a declarat profesor Cristian Serafinceanu, președintele Asociaţiei Române de Studii Reno-Metabolice.

„Acţionează prin blocarea unei proteine din rinichi”

524 15 3Vorbim astăzi despre inovaţie în acest domeniu, pentru că discutăm despre un tratament al cărui mod de acţiune este revoluţionar. „Dapagliflozin este prima moleculă înregistrată în Europa, dintr-o nouă clasă de medicamente, care acţionează prin blocarea unei proteine din rinichi, numită cotransportator 2 de sodiu/glucoză (SGLT2). Aceasta este o proteină care absoarbe glucoza din urină, transportând-o în circulaţia sangvină după ce sângele este filtrat în rinichi. Prin blocarea acţiunii acestei proteine (SGLT2), o cantitate mai mare de glucoză este eliminată prin urină, reducând astfel concentraţiile de glucoză din sânge”, a menţionat doctor Romulus Timar, șeful Clinicii de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara.

„Asigură un bun control glicemic, fără riscul hipoglicemiei”

524 15 4Noul tratament are beneficii importante pentru pacienții cu diabet zaharat de tip II, dincolo de reducerea glicemiei: scăderea greutății și a tensiunii arteriale. Diabetul creşte în mod dramatic riscul declanşării diverselor probleme cardiovasculare, cum ar fi boli coronariene, infarct miocardic, accident vascular cerebral, îngustarea arterelor şi hipertensiune arterială. Din păcate, bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate pentru pacienţii cu diabet. „Pacienţii cu diabet trebuie să prevină sau să trateze complicaţiile ce apar ca urmare a acestei boli. Această nouă clasă terapeutică înseamnă pentru pacientul cu diabet zaharat de tip II obținerea cu mai mare ușurință a unor obiective de tratament, care trebuie să includă, pe lângă controlul glicemic, scăderea în greutate şi scăderea tensiunii arteriale și controlul lipidelor, toate contribuind semnificativ la îmbunătățirea calității vieţii. În plus, noua clasă terapeutică asigură un bun control glicemic, până la punctul normal, fără să existe riscul de hipoglicemie, având în vedere că hipoglicemia determină apariţia altor riscuri”, consideră doctor Nicolae Hâncu, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Se poate administra din etapele inițiale ale afecţiunii”

524 15 5Referitor la complicațiile diabetului zaharat de tip II și la oportunitățile oferite pacienților din România de această nouă clasă terapeutică, doctor Ioan Vereșiu, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, din Cluj-Napoca, a declarat: „Prevalența obezității în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip II este de aproape 90%, deci cu siguranță avem nevoie de un tratament care să diminueze și acest factor de risc pentru complicații. Un stil de viață sănătos, dar și tratamentul individualizat aduc succesul în tratamentul pacienților cu diabet zaharat de tip II. Acest medicament nou se poate administra încă din etapele inițiale ale bolii.”

„90% dintre pacienţi sunt cardiaci și obezi”

Dapagliflozin este inclus în noua listă de medicamente compensate. „Conform protocoalelor de prescriere, este rambursat în dublă terapie, în asociere cu alte medicamente sau cu insulina, la pacienții cu funcție renală prezervată, atunci când aceste medicamente, alături de exerciţiul fizic şi de regimul alimentar, nu asigură un control adecvat al diabetului. De menţionat ar fi faptul că 90% dintre pacienţii cu diabet zaharat de tip II sunt cardiaci şi obezi”, completează doctor Amorin Popa, şef Clinică Medicină Internă 2 - Diabetologie, şef Centru Judeţean Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Bihor.

„Prevalența obezității în rândul persoanelor cu diabet zaharat de tip II este de aproape 90%, deci cu siguranță avem nevoie de un tratament care să diminueze și acest factor de risc pentru complicații“ (doctor Ioan Vereșiu)

„Suntem în faţa unei noi şanse pentru bolnavi“

524 15 6Fiecare clipă câștigată este importantă pentru viața pacienților cu diabet zaharat. Această afecțiune reprezintă o problemă globală, iar specialiștii se confruntă cu mai multe dileme în ceea ce privește ținerea sub control a acestei epidemii. „Una dintre acestea este timpul prea lung scurs de la declanșarea bolii până la diagnosticarea sa. O altă problemă este controlul parametrilor glicemici - o intervenție precoce pentru reducerea glicemiei, cumulată cu un control eficient și al altor factori de risc, poate duce la scăderea riscului cardiovascular, în schimb, o intervenție tardivă poate duce la complicații majore pentru pacient, amenințătoare de viață, așa cum este infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Tocmai de aceea, noi, diabetologii, avem şi un rol de medici cardiologi preventivi. Progresele făcute în depistarea, în tratamentul și în monitorizarea pacienților cu diabet zaharat de tip II duc la creșterea duratei de supravieţuire și a calității vieții acestora. Astăzi suntem în fața unei noi șanse pentru pacienții din România. Toate acestea vin să se alăture eforturilor comune de a-i ajuta pe pacienții cu diabet zaharat să adere la un stil de viață sănătos, dar și la respectarea tratamentului indicat”, afirmă doctor Mariana Graur, preşedintele Societății de Nutriţie din România.

Add comment


Security code
Refresh