Main menu

header

525 14 1de Cătălina Tăgârță

Sedentarismul este, de multe ori, o caracteristică definitorie a comportamentului uman al adultului, având în vedere că mai mult de jumătate din timpul în care nu doarme îl petrece în activități sedentare - privitul la televizor, statul în mașină, utilizarea computerului etc. Mișcarea e asociată cu stilul de viață sănătos, deci cu un plus de suplețe, frumusețe, prospețime și sănătate.

„Doar mersul la sală, la sfârșitul zilei, nu e suficient”

Specialiștii atrag atenția că timpul petrecut în activități sedentare este strâns legat de riscul de apariție a obezității, diabetului zaharat şi a bolilor de inimă, precum şi de creșterea mortalității cardiovasculare și a mortalităţii, în general. Sedentarismul nu este doar absența exercițiului fizic, ci este definit ca orice activitate desfășurată în picioare (pe loc) sau stând întins, cu un consum redus de energie (<1,5 MET - metabolic equivalent units). În aceste condiții, el devine astfel un factor de risc major pentru apariția principalelor boli cronice netransmisibile.

Sedentarismul are ca rezultat acumularea intramusculară de acizi grași liberi și translocarea unui număr mai redus de transportori de glucoză (GLUT4).

30 de minute pe zi de activitate fizică

În comparație cu acesta, activitatea fizică ușoară este asociată cu activarea căilor metabolice antiinflamatoare și cu activarea metabolismelor lipidic și glucidic. „Legătura dintre sedentarism și diabetul zaharat a fost demonstrată și în mari studii epidemiologice, ceea ce înseamnă că o activitate fizică ușoară ar putea fi o măsură eficientă de prevenire a diabetului. Recomandările medicale sunt de minimum 30 de minute pe zi de activitate fizică, dar atenție și la celelalte 23,5 ore ale zilei! Doar mersul la sală la sfârșitul zilei nu reușește să combată efectele nocive ale unei activități sedentare, ci este nevoie de un stil de viață echilibrat”, subliniază profesor universitar doctor Nicolae Hâncu, nutriționist, membru de onoare al Academiei Române.

Plimbați-vă prin încăpere cât vorbiți la telefon!

Pentru a căpăta silueta mult visată nu e suficient să țineți dietă. E nevoie să combateți sedentarismul, așa că puteți începe prin modificarea unor rutine și includerea unor obiceiuri sănătoase în stilul de viață. Spre exemplu: faceți zilnic minimum 30 de minute de exerciții fizice; urcați și coborâți scările, în loc să folosiți liftul; plimbați-vă prin încăpere în timpul convorbirilor telefonice; stați în picioare sau faceți plimbări ușoare în timpul pauzelor de cafea sau de servire a mesei; de trei-cinci ori pe săptămână faceți (minimum 20 de minute) activități fizice care cresc frecvența cardiacă: mers vioi, jogging, înot, baschet, dans etc. De asemenea, de două-cinci ori pe săptămână adoptați un program de fitness efectuat în sală, adaptat vârstei și patologiei dumneavoastră.

Pentru un stil de viaţă sănătos trebuie să respectaţi toate sfaturile amintite sau cât mai multe dintre ele