Main menu

header

554 14 2de Gabriela Bunea

Alimentele probiotice sunt responsabile de buna funcționare a digestiei, dar și de protejarea organismului de diferite infecții cu fungi. În cazul femeilor, de pildă, cea mai întâlnită problemă care apare în lipsa acestor alimente este candidoza.

Lactatele și brânzeturile

Probioticele sunt microorganisme vii, create în urma procesului natural de fermentație, cum este cel de producere a acidului lactic din iaurt sau din brânza de vaci. Alimentele care conțin probiotice sunt, de obicei, naturale, însă pot fi și fabricate prin procese bine controlate, care să mențină culturile de bacterii vii și după fabricare. Dintre alimentele probiotice fac parte: iaurtul, sana, chefirul, laptele bătut, anumite băuturi (vinul), cașul, cașcavalul, brânza proaspătă de vaci, murăturile în saramură, sosul de soia, pâinea de ovăz și drojdia de bere.

Împotriva răcelii și a gripei

Bacteriile „bune” de la nivelul sistemului digestiv stimulează formarea anticorpilor, întărind apărarea naturală a organismului. În urma unor studii recente se arată că deteriorarea florei intestinale duce la apariția anumitor afecțiuni, iar alimentele probiotice pot contribui la prevenirea unor boli, precum colitele, cancerul de colon sau la protejarea organismului împotriva alergiilor. Totodată, cercetările arată că probioticele au un efect benefic asupra organismului, deoarece metabolizează grăsimile și echilibrează bacteriile din stomac. Alte studii au demonstrat că fiecare tip de bacterie probiotică influențează în mod diferit organismul. Astfel, probioticele sunt de mare ajutor persoanelor care urmează tratamente cu antibiotice, deoarece aceste medicamente distrug bacteriile din stomac. Altfel spus, iată care ar fi beneficiile aduse de consumul de alimente probiotice: reduc riscul apariției bolilor intestinale, mențin sănătatea aparatului genital, elimină riscul apariției toxiinfecțiilor alimentare și măresc capacitatea organismului de a asimila calciul. De asemenea, acestea îmbunătățesc digestia, tratează diareea, micșorează perioada stărilor gripale, protejează organismul împotriva stresului, reduc colesterolul rău și cresc procentul de colesterol bun. Specialiștii care susțin cu tărie efectele benefice ale probioticelor, precum iaurtul, atrag atenția asupra faptului că, pentru a fi un probiotic de calitate, acest aliment trebuie să conțină între 100 de milioane și 1 miliard de bacterii vii pe mililitru. Astfel, unele sortimente de iaurt din magazine care au un termen de valabilitate foarte mare cu siguranță au fost prelucrate termic, procedeu prin care a fost distrusă cea mai mare parte dintre bacterii. Așa că, pentru siguranță, cel mai bine ar fi ca fiecare să-și prepare iaurtul acasă, rețeta fiind una foarte simplă.

Cele cu îndulcitori sunt nesănătoase

În schimb, alți specialiști sunt de părere că alimentele probiotice nu pot modifica flora microbiană din stomac, deoarece aceste alimente conțin mult prea puține bacterii, față de cele existente în stomac, așa că, în final, nu pot avea niciun efect. Mai grav, alți cercetători susțin că un consum de alimente probiotice poate fi fatal pentru bolnavii care suferă de pancreatită acută. Bacteriile bune din băuturile probiotice și din iaurt, consumate de acești bolnavi pentru a preveni alte infecții, afectează grav starea de sănătate a acestor persoane. Alte studii arată faptul că la fabricarea alimentelor probiotice se utilizează cantități mari de zahăr pentru a deveni mai gustoase, unele dintre ele fiind chiar mai dulci decât băuturile răcoritoare care conțin îndulcitori.

Contraindicate copiilor

Consumate frecvent, iaurturile cu fructe sau cu diverse arome pot provoca boli de inimă, cancer, Parkinson, alergii, crize de gută sau dureri de cap, susțin specialiștii. Efectele negative sunt mult mai grave asupra copiilor, al căror organism este în dezvoltare, susțin specialiștii. Aceste produse pot cauza copiilor alergii alimentare, deoarece fructele conservate conțin agenți de conservare iritanți și neurotoxici.

Pont. Ciocolata neagră, cu un procent mare de cacao, are de patru ori mai multe probiotice decât orice produs lactat. O dietă bogată în probiotice este o soluție pentru supraponderali.

Ceaiul Kombucha are un conținut ridicat de probiotice, perfecte pentru un intestin sănătos