Main menu

header

554 12 1de Cătălina Tăgârță

Venirea pe lume a unui bebeluș este o bucurie pentru orice familie, însă, din păcate, fericirea părinților este umbrită rapid în majoritatea cazurilor din pricina colicilor abdominale. Mai ales dacă sunt la primul copil, aceștia se panichează când văd că, indiferent ce ar face, micuțul plânge neîncetat, cu sughițuri. Doctor Ioana Vârtosu, fondatoarea Asociației Școala Mamei Junior, vă învață cum să recunoașteți dacă bebelușul dumneavoastră are colici sau dacă suferă de altceva și cum puteți rezolva rapid această problemă.

„Aveţi grijă la aerul înghițit în timpul mesei!”

- Doamna doctor, sunteți specializată în rezolvarea problemelor copiilor, dar și ale părinților. Care sunt principalii pași pe care părinții trebuie să îi parcurgă când bebelușul lor nu se simte bine?

- În mod normal, nou-născuții sănătoși plâng de regulă atunci când le este foame sau când sunt uzi. Dacă ați epuizat toate variantele: sete, foame, schimbatul scutecului, temperatura din cameră, vă puteţi gândi că bebeluşul are dureri de burtică, şi un indiciu clar ar fi faptul că se chirceşte, având un disconfort fizic evident şi plâns aparent inconsolabil.

- Ca să înțelegem mai bine ce sunt acești colici, vă rog să începeți prin a prezenta principalele cauze care duc la această problemă atât de frecventă!

- Într-adevăr, colicii sunt o problemă cu care se confruntă toți copiii mici, unii încă din primele zile de viață, alții abia la câteva luni. Printre cauze se numără: aerul înghițit în timpul suptului, faptul că bebelușul nu este pregătit să digere această hrană, constipația sau diverse alimente pe care le consumă mama sa.

„Aplicați regula de zece”

554 12 2- Să le luăm pe rând, vă rog. Cum trebuie alăptați corect pentru a nu înghiți aer? Din câte știu, copiii mici sunt „lacomi” atunci când sunt așezați la pieptul mamei, și mulți se grăbesc să sugă…

- Așa este, însă mămicile e bine să știe că, pentru a evita înghițirea aerului în timpul suptului pot aplica regula de zece. Mai exact, copilul va mânca zece minute, după care se va face pauză zece minute, timp în care îl țineți în brațe, cu capul pe umărul dumneavoastră și îl bateți ușor pe spate, să-l ajutați să regurgiteze (râgâie), pentru că nu toți ştiu să facă acest lucru de la bun început. După care puteți relua altă etapă de zece minute de alăptat, și tot așa…

Mama trebuie să aibă un regim special

- Despre produsele consumate de mamă ce ne puteți spune?

- Intestinul bebeluşului nu este pregătit să digere hrana, fie că e vorba despre lapte matern sau despre lapte praf. Statistic, intestinul nou-născutului are nevoie de șase săptămâni pentru a învăţa să digere alimentele cu care este hrănit. Apoi, e foarte important ce produse consumă mama care alăptează. Dacă aceasta va mânca varză sau fasole, spre exemplu, cu siguranță copilul va avea probleme cu burtica, fiindcă acestea sunt produse ce provoacă aciditate gastrică, iar tot ce consumă mama în perioada alăptării se transmite bebelușului prin lapte. De aici neliniștea copilului, plânsul încontinuu și așa mai departe.

- Despre constipație ce le puteți spune cititorilor noștri?

- Constipaţia poate afecta doar o parte dintre bebeluşi, creându-le disconfort. Dacă vorbim despre alimentaţia cu lapte matern, numărul normal de scaune ale unui copil poate ajunge și la șapte pe zi. În cazul copiilor hrăniţi cu lapte praf, numărul de scaune emise este în jur de trei pe zi. Dacă au trecut 48 de ore de la ultima emisie de scaun, se poate vorbi despre constipaţie, iar câteva dintre soluţiile pentru a combate constipaţia sunt: supozitoarele cu glicerină sau diversele dispozitive care ajută la relaxarea sfincterului anal pentru a avea loc emisia de scaun. Nu lăsați lucrurile așa, fiindcă micuțul va suferi și mai tare apoi.

„Masaj ușor la nivelul burticii, în sensul acelor de ceasornic”

554 12 3- În afară de situația în care cel mic este constipat, ce alte soluții pentru rezolvarea problemei menționate le puteți oferi cititorilor?

- Puţine ţări recunosc colicile abdominale drept o problemă medicală, punând disconfortul/plânsul bebeluşului pe seama inadaptării la viaţa extrauterină sau a familei din care face parte. Însă, așa cum am spus, poate fi vorba și despre alimentația mamei și altele. De aceea, e recomandat să-i faceți un masaj ușor la nivelul burticii în sensul acelor de ceasornic. De asemenea, puteți pune pe burtă comprese calde (săculeţi) cu sâmburi de cireşe, încălzite puțin în cuptorul cu microunde, pentru a ajunge la temperatura de 37 de grade Celsius. Au mai apărut pe piață diferite jucării care conţin o ploscă unde se poate depozita apă caldă (de asemenea, de pus pe burtică) sau, cea mai plăcută metodă, contactul direct al pielii mamei/tatălui cu pielea bebelușului. Dintre toate acestea, se spune că bebelușul o preferă pe cea din urmă. Așadar, întindeți-vă pe spate și puneți-l cu burtica lipită de burta dumneavoastră. Auzul bătăilor inimii adultului îi va aminti de perioada intrauterină, și acest lucru îl va linişti. În plus, contactul fizic îi oferă copilului posibilitatea de a primi temperatura corpului adultului. Orice asemănare cu viața intrauterină îl poate liniști, de la auzul bătăilor inimii, la zgomotul produs de uscătorul de păr, poziția ghemuită în sisteme de purtat copiii și mersul cu mașina (vibrațiile). Apoi, sunt teorii care susţin că bebeluşul nu se naște cu sentimente, ci le „copiază” pe cele ale părinților săi. Altfel spus, părintele transmite atât stările negative: frustrare, nervozitate, tristeţe, cât şi pe cele pozitive: fericire, relaxare, împlinire.

La unii bebeluși, colicii pot dura doar câteva zile, iar la alții, chiar și câteva luni, depinde cât de repede identifică părintele cauza problemei și ia măsuri

„Nu luaţi doctorii fără prescripţie!“

- La ce tip de ceaiuri se poate apela în această situație?

- Evident că, pe lângă toate aceste trucuri, mai există și ceaiuri împotriva colicilor și doctorii, însă sfatul meu este să nu recurgeți la ele decât la recomandarea medicului curant. E important să găsiți un pediatru bun, care să vă răspundă la toate întrebările și să fie disponibil oricând pentru dumneavoastră. Dacă sunteți la început de drum și nu știți cum să procedați într-o anumită situație, puteți încerca să găsiți rezolvarea și pe mamicafarafrica.ro.