Main menu

header

555 14 1de Raluca Grințescu

Celulele din foliculul firului de păr, ale ţesutului cutanat şi ale unghiilor proliferează rapid. Din cauza asta, unghiile pot fi afectate de chimioterapie. Părul se poate rări sau va cădea, pielea se poate usca sau pot apărea ulceraţii, iar unghiile de la mâini sau de la picioare vor fi mai casante sau se pot exfolia. Toate aceste efecte pot fi neplăcute la momentul apariţiei lor, dar vor dispărea, şi lucrurile vor reveni la normal după terminarea chimioterapiei. Iată cum le puteți acorda mai multă atenție în momentul acestei intervenții chimicale!

Purtați mănuși din cauciuc

Nu spălați niciodată vase fără să purtați mănuși. Este valabil pentru orice alte treburi pe care le faceți prin casă. În timpul chimioterapiei, cuticulele devin foarte uscate, iar produsele pentru curățenie nu fac decât să le agraveze starea, cauzând, în cele mai multe cazuri, arsuri.

Evitați tratamentele cosmetice

Dacă starea unghiilor dumneavoastră s-a înrăutățit deja, sunt crăpate și decolorate, nu mergeți la salon ca să vă aplicați tratamente cosmetice, căci riscați să vă infectați și mai rău. Aveți răbdare până terminați chimioterapia și nu veți mai fi atât de vulnerabili în fața bacteriilor. Dacă totuși unghiile și-au păstrat rezistența, puteți aplica un strat dublu de lac întăritor. În acest caz, este bine de știut să folosiți doar dizolvant pentru lac de unghii care să nu conțină acetonă.

Gel pentru cuticule

Pentru a preveni uscarea lor, folosiți zilnic o cremă pentru cuticule. În loc să le tăiați sau să le împingeți, limitați-vă la aplicarea unui gel pentru îndepărtarea acestora, fără a le traumatiza în vreun alt fel. Dacă devin dureroase sau inflamate, mergeți la medic. De asemenea, foarte important este să nu purtați unghii false în timpul chimioterapiei. Cel mai bine este să păstrați unghiile tăiate scurt.

Trebuie răcite!

Studiile au arătat că, dacă unghiile sunt răcite în timpul ședințelor de chimioterapie, vor fi mai puțin afectate de acest tratament invaziv. Substanțele care degradează unghiile ajung mai greu la acestea atât timp cât temperatura lor este mai scăzută decât restul corpului, păstrându-se astfel integritatea celulară. Le puteți proteja așadar purtând mănuși și șosete pe care le-ați ținut în prealabil în frigider.

PONT. Nu toţi agenţii chimioterapeutici cauzează căderea părului sau probleme ale pielii sau unghiilor. Iată soluţiile la care puteţi apela pentru ca aceste efecte să devină mai suportabile: daţi-vă unghiile cu lac și folosiţi o cremă hidratantă pentru piele.

Remedii naturiste

  • faceți în fiecare seară băi călduțe la mâini, ținând mâinile într-un ulei călduț timp de cinci minute, după care este bine să ungeți unghiile cu suc de lămâie. De asemenea, tot seara se mai pot spăla unghiile cu fiertură de coajă de stejar, după care se ung cu lanolină;
  • pulberea de coada-calului este un remediu extrem de eficient pentru întărirea unghiilor (dar și a firelor de păr), datorită conținutului bogat în acid salicilic al plantei. Se vor lua câte trei lingurițe cu pulbere pe zi, timp de o lună;
  • alte trei plante care întăresc unghiile și le fac să crească mai repede sunt: schinduful (pulberea de semințe), grâul încolțit și germenii de orz (una-două linguri pe zi);
  • dacă aveți unghii friabile, ungeți-le mai multe zile la rând cu suc de ceapă;
  • şi remediile homeopate ajută la tratarea unghiilor slabe, care se rup ușor. Este recomandată câte o pastilă pe zi de Silicea, pentru 30 de zile.