Main menu

header

561 12 1de Cătălina Tăgârță

Chi Nei Tsang (sau CNT, pe scurt) este un străvechi sistem de tehnici taoiste pentru detoxifierea şi revitalizarea organelor interne. Chi (energie), Nei (intern) şi Tsang (organ) se poate traduce ca: energizarea organelor interne sau transformarea energiei organelor interne. Maestrul Mantak Chia a adus în Occident aceste tehnici, care se studiază în cadrul sistemului Universal Healing Tao - UHT. CNT era folosită de călugării taoişti pentru menţinerea sănătăţii prin detoxifierea organismului, creşterea şi acumularea de energie pentru dezvoltarea spirituală. Cerasela Sindile (practician CNT 1 și practicant CNT II și III, instructor asociat UHT) și Toma Moroșeanu (practicant CNT I și III, instructor certificat UHT) ne-au spus mai multe despre această terapie puțin cunoscută în România.

„Curăță și regenerează pielea”

- Cera, în ce constă CNT?

- Călugării taoişti au descoperit că Chi-ul circulă alături de sângele nostru în întregul organism. În momentul în care circulaţia sângelui este îngreunată de toxinele acumulate, fie ele fizice sau emoţionale, Chi-ul stagnează sau se blochează. Stagnarea sau blocarea energiei duce la dezechilibre fizice şi emoţionale, iar dacă nu sunt rezolvate timp îndelungat pot duce la îmbolnăvire. Pentru taoişti, abdomenul este considerat a fi cel mai puternic centru energetic. Se spune că forţa vieţii este stocată în Tantien-ul inferior, o zonă situată la aproximativ două degete sub ombilic. Prin masarea zonei abdominale se atrage forţa vitală direct în centrul corpului şi se elimină blocajele şi toxinele din intestine ce pot cauza boli. Mai exact, cu ajutorul tehnicilor din CNT se elimină blocajele, se face o detoxifiere fizică, emoţională şi energetică a organismului. După ce se elimină blocajele se poate aduce energie proaspătă, şi corpul se poate revitaliza.

- Să le luăm pe rând. Ce se poate spune despre detoxifierea fizică?

- În funcţie de starea organismului şi de răspunsul acestuia la practicile CNT se pot obține efecte diverse, precum: eliminarea mai puternică a toxinelor prin respiraţie, transpiraţie, urină şi fecale; funcţionarea mai eficientă a organelor; optimizarea metabolismului - ce duce la scăderea greutăţii şi reducerea celulitei; tonifierea musculaturii cu remodelarea şi revenirea la poziţia normală a corpului; îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi limfatice; creşterea imunităţii; curăţarea şi regenerarea pielii.

„Au greutate, miros, culoare şi ocupă spaţiu vital”

561 12 2- Vorbiți-le cititorilor noștri și despre detoxifierea emoțională, vă rog!

- Taoiștii au observat că oamenii stochează emoţii negative în toate organele, iar aceasta este o cauză importantă, care duce la pierderea vitalităţii şi a sănătăţii. Mai mult, emoţiile negative au greutate, miros, culoare şi ocupă spaţiu vital. Prin CNT se elimină emoţiile negative stocate în organe, tehnicile sunt însoţite de practica „Sunetelor Vindecătoare”, ce este o formă de meditaţie din sistemul UHT, prin care emoţiile negative sunt transformate în emoţii pozitive.

- Odată învățată această tehnică, poate fi efectuată și acasă?

- Sigur. Noi chiar îi învăţăm pe partenerii de practică această meditaţie şi îi încurajăm să o folosească acasă. După o şedinţă de CNT, se obţine: o stare de linişte, relaxare; un somn mai odihnitor; o stare de calm şi de echilibru; o creştere a vitalităţii. În plus, oamenii nu mai răspund la fel de rapid la stimulii emoţionali negativi. Apoi, detoxifierea energetică se referă la eliminarea reziduurilor energetice care stagnează în corpul nostru. În cazul tehnicilor de CNT, practicantul se conectează atât pe el, dar și pe partenerul de sesiune la energia universală. Prin tehnicile CNT se elimină blocajele energetice (energie reziduală) şi se aduce energie curată în corp. Energia universală este tot ce vă înconjoară, oamenii sunt o formă a acestei energii, trebuie doar să-și reamintească modul în care să se conecteze la ea. După o sesiune de CNT vor resimți mai multă vitalitate, calm, echilibru, claritate, forţă. Însă e bine de știut că efectele sesiunii se întreţin prin practică individuală zilnică.

„Are loc o trezire interioară”

- Dar până să facă acasă singur, zilnic, de câte ședințe este nevoie la terapeut să învețe tehnica?

- Pentru o persoană fără probleme de sănătate, deci pentru prevenţie, se recomandă un număr de cinci până la zece sesiuni de CNT la fiecare schimbare de anotimp. Pentru persoanele cu probleme de sănătate, în funcţie de afecţiunile cunoscute de acestea şi de răspunsul organismului la practici sunt necesare mai multe şedinţe. Vreau să amintesc faptul că în CNT nu există o relaţie terapeut-pacient, este un proces de instruire, un parteneriat energetic, pentru că, dincolo de practică, noi aducem informaţii şi antrenăm oamenii să îşi asculte corpul, să-şi reamintească de traiul normal: să respire abdominal, să se hrănească mai sănătos şi la ore regulate, să îşi maseze singuri abdomenul, să mediteze etc. O persoană care apelează la aceste tehnici învaţă cum să lucreze singură cu corpul său, cu emoţiile şi cu energia sa. Practic, are loc o trezire interioară, aceasta îşi reaminteşte ce este important ca să aibă o stare de sănătate, longevitate, echilibru, fericire şi bucurie, cum să îşi alimenteze organismul cu aer, apă şi hrană curată şi să îşi asigure un echilibru fizic, mental, emoţional şi spiritual.

„Nu se aplică în caz de cancer”

- Există contraindicaţii?

- Tehnica nu se poate aplica fără consimţământul persoanei care participă la sesiune. În cazul minorilor sau al altor persoane este necesar consimţământul persoanei însoţitoare. Dacă există recomandări sau interdicţii medicale, acestea vor fi întotdeauna respectate. În cazul în care nu se cunoaşte cauza afecţiunii se recomandă să se efectueze un consult medical, pentru a evita orice dubiu. Dacă există o problemă cu sistemul musculo-scheletal, infecţii acute sau îmbolnăvire, omul trebuie trimis spre consult la cadru medical. Iar dacă este vorba despre o problemă mentală trebuie consultat de un psiholog sau de un psihiatru. Atenție însă: meditaţiile, practicile şi tehnicile aplicate în cursul sesiunii de CNT nu pot fi folosite ca alternativă sau substitut al tratamentului sau îngrijirilor medicale. Afecţiunile trebuie tratate înainte de a începe instruirea. În plus, e bine de știut că nu se practică în cazul cancerului, tumorilor, bolilor infecţioase, dar nici în caz de tromboze, infecţii acute, infecţii şi leziuni ale pielii, anevrism, melanom, limfom, proteze stimulatoare cardiace (pacemaker), intervenţii chirurgicale (până la recuperarea fizică), în perioada de sarcină, în cazul în care se folosesc dispozitive intrauterine (sterilet).

„Pot apărea erupții pe piele și scaune dese, ca rezultat al detoxifierii”

- Ce efecte adverse sunt?

- Nu se cunosc efecte adverse. Desigur că pot apărea diverse reacţii specifice detoxifierii, în mod diferit de la o persoană la alta, în funcţie de nivelul toxinelor. De exemplu, dacă o persoană are un regim alimentar dezordonat, neechilibrat şi face o şedinţă de CNT, primele efecte sunt uşor neplăcute, pentru că are loc o detoxifiere bruscă a organismului. Pot apărea în acest caz erupţii pe piele, scaune dese, dureri de cap, stare de somnolenţă, transpiraţie abundentă şi urât mirositoare.

- Se combină cu alte tehnici?

- Aceste tehnici fac parte din „Calea Vindecării” a sistemului Universal Healing Tao - UHT fondat de maestrul Mantak Chia. Se poate completa foarte bine cu alte tehnici din sistemul UHT, precum: Cosmic Healing, cu meditaţiile taoiste, cu exerciţii de Chi Kung, Tai Chi dar şi cu Reiki, acupunctură şi cu alte terapii din medicina tradiţională chineză.

„Sunt puțini practicieni în România, dar și în Europa”

- Cât de nouă este tehnica în România?

- Maestrul Mantak Chia a adus în actualitate cu pasiune şi perseverenţă aceste tehnici vechi de mii de ani. În România a fost adusă de practicanţii şi practicienii de CNT formaţi de maestrul Mantak Chia în Europa sau în Thailanda. Sunt puţini practicieni şi profesori de CNT nu doar în România, dar şi în Europa, pentru că necesită multe ore de studiu şi practică, multe evaluări şi multe cursuri de formare. În România, cursul de CNT I este susţinut de Jutta Kellenberger - Chi Nei Tsang Brand Leader World Wide, unul dintre cei mai experimentaţi şi mai buni instructori seniori din sistemul UHT (Informaţii despre curs puteți găsi pe tao-magic.ro). Eu sunt instructor asociat, practician de CNT I şi practicant de CNT II şi III din sistemul UHT, iar Toma este instructor certificat, practicant de Cosmic Healing, CNT I şi III din sistemul UHT.

„Dincolo de practică, noi aducem informaţii şi antrenăm oamenii să îşi asculte corpul, să-şi reamintească de traiul normal: să respire abdominal, să se hrănească mai sănătos şi la ore regulate, să îşi maseze singuri abdomenul, să mediteze etc.“ (Cerasela)

Toma Moroşeanu, specialist CNT: „Multe traume sunt stocate în regiunea pelviană sub formă de tensiuni în muşchi“

561 12 4- Toma, am înțeles că sunt mai multe tehnici şi niveluri de pregătire în CNT. Te rog să ne vorbești despre acest aspect!

- CNT I constă în masajul energetic al organelor interne și cuprinde aproximativ 40 de tehnici cu care se lucrează pe organele principale din abdomen şi cutia toracică pentru curăţarea blocajelor energetice, eliminarea tensiunilor, toxinelor şi emoţiilor negative. CNT II se foloseşte pentru energiile negative cauzate de stres, tensiuni şi pentru efectele vechilor îmbolnăviri ce au tendinţa de a se acumula în abdomen. Taoiștii numesc aceste energii negative vânturi rele sau bolnave. Acestea pot duce la îmbolnăviri fizice sau emoţionale dacă nu sunt eliberate. La acest nivel se lucrează mai profund atât pe fiecare organ, cât şi pe meridianele energetice. CNT III - Healing Harmony este o tehnică folosită pentru a îndepărta blocajele energetice prin vibraţii ce lucrează în profunzime la nivelul muşchilor şi al fasciilor. Acumularea tensiunilor în muşchi şi în tendoane, la fel ca stagnarea energiei negative, poate duce la blocaje în meridianele energetice ale corpului, determinând dureri, oboseală sau îmbolnăvire. Tok Sen înseamnă în thailandeză curăţarea căilor energetice şi este o practică de tratare a durerilor miofasciale. Prin baterea uşoară a corpului - folosind „ciocanul” şi „dalta” de lemn -, vibraţiile sunt transmise direct prin nervi, muşchi şi fascie pentru a trata durerea din muşchi, tendoane şi articulaţii. CNT IV - Karsai Nei Tsang este o tehnică folosită pentru detoxifierea şi curăţarea energetică a zonei genitale prin eliberarea nodurilor şi aglomerărilor de nervi şi limfă, dizolvarea toxinelor şi sedimentelor şi intensificarea fluxului sangvin. Organele sexuale joacă un rol important în sănătatea fizică şi emoţională. Multe traume şi stres emoţional sunt stocate în regiunea pelviană sub formă de tensiuni în muşchi, ligamente, tendoane şi dezechilibre în meridiane şi organe, rezultând o acumulare de toxine, noduri şi aglomerări energetice.

561 12 3- CNT V - Life Pulse Massage, cea mai avansată tehnică, în ce constă?

- Este o tehnică avansată, prin care se activează şi se echilibrează pulsul în întregul organism. Se deschid vasele sangvine îngustate, se direcţionează fluxul sangvin pentru vitalizare, se echilibrează presiunea sangvină şi se detoxifică organele. Zonele cu circulaţie sangvină congestionată sau scăzută duc la blocaje în fluxul energiei vitale şi la acumularea de toxine în corp. Această practică permite curăţarea blocajelor, revitalizarea funcţiilor cardiovasculare, detoxifierea organelor şi restaurarea fluxului de sânge şi Chi în întregul organism.

„Este indicată celor peste 14 ani“

- Te rog să-mi spui dacă tehnica aceasta, la început de drum la noi, este recomandată copiilor!

- Tehnicile taoiste sunt recomandate persoanelor de peste 14 ani. În cazul copiilor mai mici de 14 ani, CNT este recomandat cu multă atenţie şi precauţie. Maestrul Mantak Chia ne recomandă să lucrăm cu multă blândeţe, iubire şi respect faţă de ceea ce facem, iar în cazul copiilor aş adăuga, cu multă, multă delicateţe.