Main menu

header

564 14 1de Alexandra Rotărescu

Stilul de viață sănătos și dorința de a elimina toxinele din corpul și din viața noastră prind tot mai mult teren în rândul românilor, ceea ce nu e rău deloc. Atenție însă la produsele folosite în detoxifierea organelor reproducătoare! În ciuda faptului că sunt 100% naturale, pot reprezenta un adevărat pericol pentru organism!

Se realizează cu ajutorul unor biluțe umplute cu ierburi

În timp, corpul uman poate acumula toxine din multitudinea de chimicale care există în aer, apă, pe pământ și, de altfel, în mai toate substanțele pe care le consumăm sau le folosim zilnic. Unele toxine sunt, de fapt, reziduuri ale pilulelor anticoncepționale, fumului de țigară, ale pesticidelor sau alcoolului, la fel de bine cum pot apărea ca urmare a excesului de hormoni sau a alimentației dezechilibrate. Fiind bombardați constant cu tot felul de arome artificiale, coloranți, conservanți și poluanți, concluzia logică ar fi să dăm o mână de ajutor organismului să elimine substanțele dăunătoare asimilate. Cel mai adesea auzim despre detoxifierea ficatului sau a colonului, însă, de ceva vreme, se vorbește tot mai mult despre realizarea acestei proceduri la nivelul cavității uterine.

Curățarea organismului se practică din timpuri străvechi. Încă de acum câteva mii de ani, japonezii, egiptenii și indienii apelau la așa ceva, iar exemplul lor a fost urmat de cei care, în zilele noastre, recomandă cu toată convingerea detoxifierea uterină. Eliminarea substanțelor nocive se realizează cu ajutorul unor biluțe umplute cu ierburi, care sunt inserate în uter și lăsate acolo timp de trei zile, pentru a se impregna, ca un burete, cu toate reziduurile uterine. Producătorii și distribuitorii unor astfel de „perle” susțin că ele reprezintă nu mai mult și nici mai puțin decât alternativa pentru histerectomiile care au devenit o adevărată epidemie la nivel global, fiind realizate cu o frecvență de una pe minut. Pentru a nu recurge la o măsură atât de drastică precum înlăturarea întregului aparat reproducător feminin, adepții soluțiilor „detox” susțin sus și tare că femeile nu vor ajunge la bisturiu atât timp cât folosesc metoda detoxifierii uterine. Ce alte beneficii am putea avea de pe urma utilizării acestor biluțe detoxifiante? Chipurile, ele rezolvă aproape orice problemă cu care se poate confrunta femeia: de la banalele infecții ale sistemului reproducător, inflamații și mâncărimi până la chisturi ovariene, polipi uterini și cervicali, hemoragii și menstre neregulate. Așa să fie oare?

Critici de ultimă oră

564 14 2În ianuarie 2016, tot mai mulți specialiști și-au propus să conteste necesitatea detoxifierii uterine și să demonteze ideea că orice este natural, adică provine din plante, trebuie automat să fie și benefic organismului. Astfel, ei le recomandă reprezentantelor sexului frumos să nu creadă orbește mesajele conform cărora așa-zisele „perle miraculoase” le sunt indispensabile. Atât timp cât nu apare nicio problemă - precum hemoragii, mâncărimi, crampe sau mirosuri neobișnuite -, uterul și vaginul nu au nevoie de aportul nostru. De fapt, niciunul dintre organele umane nu are nevoie de ajutor în eliminarea toxinelor (în condiții de funcționare normală), fiind concepute astfel încât să se curețe singure sau în colaborare cu restul corpului. Trupul uman elimină constant toxine prin piele, plămâni, ficat, rinichi, colon, sistemul limfatic și, în cazul femeilor, și prin ciclul menstrual. Așadar, întregul nostru organism știe cum să aibă singur grijă de el și nu necesită intervenția unor factori externi în privința eliminării compușilor nocivi.

Riscurile la care vă expuneți

Un alt argument adus de „cârcotași” este că multe produse care au la bază extracte naturale irită suprafața cu care intră în contact. Mai mult de-atât, ierburile care promit îngustarea vaginală după naștere - pentru că există și asemenea „garanții” în prospectul biluțelor detoxifiante - conțin cel mai probabil substanțe caustice sau care au capacitatea de-a usca, şi care nu este deloc în beneficiul uterului. Pentru a fi în cunoștință de cauză înainte de-a vă bate gândul să achiziționați un set de „perle detox”, trebuie să aflați că ierburile din compoziție pot distruge lactobacilii, bacteriile care constituie baza florei vaginale, sau pot irita în asemenea măsură mucoasa, încât crește simțitor riscul de infecție. De fapt, orice obiect care este lăsat în uter mai mult timp - excepție făcând steriletul, care a fost conceput special pentru asemenea întrebuințare - devine un pericol pentru sănătate. Astfel, în situația în care „biluțele detox” poposesc trei zile în cavitatea uterină, se creează un mediu propice pentru apariția și înmulțirea bacteriilor anaerobice, care pot cauza botulism și tetanos. Site-urile care comercializează produsele de detoxifiere uterină arată imagini în care este evidentă „curățarea” pe care o fac aceste „perle”. De fapt, acele „reziduuri eliminate” nu sunt decât infecția instalată odată cu biluțele detoxifiante. Puteți să trageți singuri concluzia, pentru că experții în domeniu vor continua să întoarcă pe toate părțile un asemenea subiect controversat, oferind la nesfârșit argument și contraargumente. De preferat e ca, atunci când simțiți imboldul de-a face o detoxifiere uterină, să cereți sfatul medicului specialist. Înainte de toate, fiecare caz trebuie tratat în funcție de particularitățile sale.

„Detoxifierea uterină se realizează cu ajutorul unor biluțe umplute cu ierburi, care sunt inserate în uter și lăsate acolo timp de trei zile, pentru a se impregna, ca un burete, cu reziduuri“

Avantaje evidente

Cei de la site-ul american „Remedii naturiste” susțin că ghimbirul reduce inflamația și sporește circulația sângelui, gălbenelele au capacitatea de a reduce crampele, talpa-gâștei ajută uterul să se contracte după naștere, iar zmeura tonifică mușchii uterini. Astfel, biluțele detoxifiante care conțin aceste plante au ca efect stimularea activității uterine și reducerea simptomelor menstruale și ale menopauzei.

Alternative nepericuloase

Pentru ca uterul să funcționeze la capacitate optimă, trebuie să beneficieze de o circulație bună. Adepții detoxifierii uterine susțin că ierburile folosite de ei pot îmbunătăți circulația sângelui în zona organelor reproductive. Dar, la fel de bine, sportul, masajul și acupunctura au același rezultat benefic. Dar, în cazul acestora din urmă, nu există pericolul instalării unor efecte secundare.