Main menu

header

565 14 1de Cătălina Tăgârță

Cazul bebelușilor din județul Argeș, suspecți de E.coli, îi depășește pe oficialii Ministerului Sănătății. Deși copiii (care s-au prezentat la medic de urgență, cu stări de diaree) sunt internați de zile bune în spital, iar câțiva dintre ei chiar au decedat, încă nu s-a descoperit cauza reală a îmbolnăvirilor. Din acest motiv, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a luat legătura cu Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile. Medicii români speră să primească sprijin din străinătate în efectuarea investigaţiilor pentru depistarea cauze- lor de îmbolnăvire.

Ministrul Cadariu: „Părinții au mare încredere în personalul medical”

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş Cadariu, este alături de părinții aflați în suferință și s-a asigurat că medicii au la îndemână instrumentele necesare pentru a salva bebelușii. „Am mers personal la micuții internați (n.r. - la Spitalul Marie Curie), să văd care este starea lor de sănătate. Am constatat că părinții au mare încredere în personalul medical. Am discutat cu conducerea spitalului și m-am asigurat că au la dispoziție toate medicamentele necesare în terapia sindromului hemolitic uremic (n.r. - cunoscut și sub numele de colită hemoragică, boala hamburger sau infecția entrică cu Escherichia coli 0157:H7)”, a declarat ministrul Sănătății. În plus, reprezentanții Ministerului au făcut publice informații esențiale despre E-coli.

Există tipuri de E.coli implicate în producerea de boli diareice

Ce este Escherichia coli (E.coli)? E. coli este o bacterie larg răspândită în natură, care se găsește în mod normal în intestinul omului și al animalelor. Majoritatea bacteriilor care aparțin acestui gen sunt inofensive, însă există tipuri de E.coli implicate în producerea de boli diareice și de infecții urinare. Prezența acestei bacterii în apă indică poluarea acesteia și trebuie evitat consumul pentru băut și prepararea hranei.

Ce este Shiga toxina E-coli (STEC)? Unele tipuri de E.coli produc o toxină puternică, denumită Shiga toxina (ST). Bacteriile care produc această toxină se numesc Shiga toxina E.coli sau STEC sau E.coli enterohemoragică (EHEC). Tipul de E.coli cel mai frecvent izolat, care aparține acestui grup, este O157:H7. În anul 2011, un alt tip, O104:H4 a produs peste 4.000 de îmbolnăviri mai ales în Germania, soldate cu 53 de decese. Există și alte tipuri de STEC cu circulație mai redusă (O26, O103,O111, O145), dar care pot produce, ca și cele menționate anterior, Sindromul Hemolitic Uremic (SHU). SHU reprezintă o complicație majoră, un tip de insuficiență renală ce apare la circa 10% dintre cazurile de boală diareică produse de STEC, în special la copiii cu vârste între 0 şi 5 ani, şi la bătrâni.

Infecția apare în urma ingestiei de STEC

Cum se transmite infecția cu STEC? Infecția apare în urma ingestiei de STEC, chiar în cantitate extrem de mică (doar 1.000 de bacterii sunt suficiente pentru a produce infecția). Aceasta se produce mai ales după consumul de alimente sau de apă contaminate. Alimentele cel mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecții sunt laptele și produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată și insuficient preparată termic, sucul de mere nepasteurizat, salata verde insuficient spălată. Prelucrarea alimentelor crude poate contamina ustensilele de bucătărie, mai ales dacă nu sunt utilizate separat pentru fiecare categorie de alimente și nu sunt curățate între utilizări. Uneori, contaminarea se produce prin intermediul persoanelor care vin în contact cu animalele și care nu respectă reguli elementare de igienă personală (spre exemplu spălatul mâinilor cu apă și săpun).

Se diagnostichează prin examenul microbiologic al materiilor fecale

Cum se diagnostichează infecția cu STEC și când trebuie să ne adresăm medicului? Infecția cu STEC se diagnostichează prin examenul microbiologic al materiilor fecale (numit coprocultură), care permite identificarea E.coli O157:H7 sau a toxinei Shiga în produs.

Prezentarea la medicul de familie sau la specialist trebuie făcută imediat, mai ales în cazul copiilor de 0-5 ani, dacă diareea se însoțește de febră sau scaune cu sânge. La adulți fără altă simptomatologie decât diareea. Prezentarea la medic este obligatorie dacă acesta persistă timp de trei zile.

Care este tratamentul infecției cu STEC? Cea mai importantă măsură terapeutică este cea de rehidratare și reechilibrare electrolitică. Antibioticele nu sunt recomandate pentru tratamentul acestei infecții. De asemenea, nu sunt recomandate antidiareicele. Aceste medicamente pot crește riscul apariției SHU.

SFAT. În caz de boală diareică, părinții trebuie să se prezinte imediat cu copilul la medicul de familie sau în cea mai apropiată unitate sanitară.

Părinții nu trebuie să administreze copiilor medicamente fără recomandarea unui medic. Acest lucru poate îngreuna depistarea cauzelor apariției bolii

Măsuri de prevenire a infecţiei cu STEC

Spălați-vă pe mâini cu apă și săpun după folosirea toaletei, după schimbarea scutecelor copilului, înainte de prepararea sau consumul de alimente, după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor.

Preparați corespunzător carnea! Cea de vită, mai ales cea tocată, trebuie gătită la o temperatură de minimum 70 de grade Celsius.

Evitați laptele crud (nepasteurizat), produsele lactate nepasteurizate sau achiziționate din surse neautorizate. Evitați, de asemenea, sucul de mere nepasteurizat!

Preveniți contaminarea încrucișată în timpul preparării hranei prin utilizarea separată şi curățarea ulterioară cu detergent și apă caldă a ustensilelor (cuțite, vase, tocătoare) care vin în contact cu produsele alimentare crude.